Fågelinfluensan blir en valfråga?


Om fågelinfluensan kommer nu i höst eller först i vår gör ingen större skillnad. För att vi snart är drabbade har nog alla förståt..


– Vem var det som hostade?

Det enda som gör skillnad är om ansvariga politiker får tummen ur ett onämnbart ställe.

DN: Redan i höst kan flyttfåglar föra med sig fågelinfluensan från Ryssland till Sverige, säger Jordbruksverkets experter. Sedan ett nytt utbrott av fågelinfluensan, av den dödliga H5N1-typen, upptäckts hos fjäderfän i Ryssland ökar risken för att smittan ska komma till Sverige. – Smittan har nu brutit mot all logik och tagit en oväntad väg. Det betyder att smittan kan komma hit redan i höst med de gräsänder som lämnar Ryssland och flyger ner mot Västeuropa så fort det blir kallt där borta, säger ornitologen och infektionssjukdomsexperten Björn Olsen som ingår i Jordbruksverkets expertgrupp. Gräsänderna passerar över Svealand och Götaland på sin väg ned mot Tyskland och Holland.

Vi behöver skaffa resurser för en egen vaccintillverkning och det ska inte ältas i en traditionell långbänk.

Genom att hela tiden fördröja ett viktigt och riktigt beslut ser socialdemokraterna till att den här frågan blir en valfråga.

Och det tjänar knappast sossarna på..


8 svar till “Fågelinfluensan blir en valfråga?”

 1. Hur menar du då? Tror du att borgarna skulle lova att bygga en fabrik? Jag tror sbarare att sossarna gör det inom kort och får så mycket cred att de kommer att vinna flera val i rad.

 2. Kanske. Vi får väl se. Men det är nog dags att visa lite framåtanda bland politikerna nu. Risken för att denna flunsa muterar ökar väl inte dramatiskt, men när den är global om ett tag så kommer det att hända. Det kan ju bli en helt vanlig flunsa, men det kan oxo bli nåt som dödar hundratals miljoner. Och en vaccinfabrik är alltid bra att ha..

 3. En liten fundering. Fågelinfluensavirus har hittats någonstans i trakten av Moskva. Flyttar verkligen fåglar från det området via Sverige på sin väg mot Tyskland/Holland?

  Andfåglar som flyttar från nordliga trakter – ja. Men där har väl ingen smitta påträffats.

  För övrigt håller jag med om att vi bör förbereda oss, dock utan att hamstra medicin i förväg. För vår del i Norden, kommer väl det största hotet med återvändande fågelmängder i vår. Vi har ett halvår på oss.

 4. Ja fåglar har lite opportunistiska vanor faktiskt. Nu talar man väl i första hand än änder och just sådana kommer i tusental söderöver nu. Det handlar bland annat om jåglar från de nordliga delarna av Ryssland. Men det är minsann inte bara andfåglar. Den lilla söta sidensvansen kommer i hundratusentals söderöver då vintern slår till. Den kommer hit och käkar sig yr på halvjästa rönnbär.. :)

  Så vi kan nog räkna med att enstaka pippi redan befinner sig i landet och är smittade. Men jag oroar mig inte speciellt över det, är det inte så idag så i april garanterat.

  Hamstra medicin hjälper inte heller. Det man behöver göra är att försäkra sig om att vi själva kan tillverka vaccin i stor mängd med kort varsel. För i samma ögonblick fågelinfluensan eller någon annan farsot blir luftburen mellan människor så kommer ett vaccin vara nära förestående. Och då gäller det att ha möjlighet att tillverka snabbt som attan..

 5. I kalmar är det planer på en fabrik för vaccin – se sr igår. Nordiska planer finns ju oxå. Märk att ungerska forskare sa sig ha vaccin. Fö svampen i våra skogar är grund för mkt vaccin – inte minst svart vårskål som ska motverka mikroorganismer pga evolutionära skäl.
  Tyvärr skriver ab nu att änder kan ha fört hit influensan.

 6. är bilden hämtad från sveriges riksdag?

  Jag tycker mig se en vis likhet, hopps är nå´t på gång?

 7. Så här skrev 19 oktober en partiledare för ett parti där partinamnet börjar på bokstaven ’k’ (dock ej kommunistiskt).

  ”I en tätare värld kommer vi att få se sjukdomar spridas
  längre och med större hastighet än tidigare. Fågelinfluensan
  är ett globalt hot, säger EU:s utrikesministrar. Men för att
  kunna möta hot krävs beredskap.
  Därför krävde jag igår att Sverige omedelbart fattar
  nödvändiga beslut för att bygga upp en egen vaccin- och
  medicinproduktion för att möta hotet från fågelinfluensan.
  Tyvärr har alltför lite gjorts. Sveriges beredskap är inte
  god.”

 8. Förresten. Vad beträffar hoten mot omelett på julbordet (eller mot höns-bönder, kanske…) så skiljer sig visst Sverige gentemot sydligare länder genom att våra hönserier ligger ofantligt mycket glesare än i Tyskland, Holland etc.

  En annan sak är ju att vår fågelhållning (säger man så?) nästan uteslutande är under tak, samt i dag under mycket strikta regler vad beträffar skydd vid vistelse i stallar.

  Men å andra sidan:
  1) Givetvis kommer underskott på kyckling, ägg mm att minska och påverka pris och tillgång även i länder med bibehållen produktion, så det är kanske ganska ointressant.

  2) Den dag sjukdomen sprids via luften och mellan människor spelar det ju ingen roll om hönan Agda i nån megastor hönsbesättning i Vetlanda är säker… :-/