Extremister, Jihadister och Islamister


Bitte Hammargren är Svenska Dagbladets Mellanösternkorrespondent, en av landets mest kunniga när det gäller den regionen.

Idag publiceras två artiklar om islamismen i SvD, den ena med titeln ”Extremisternas måltavla är inte väst utan andra muslimer” och den andra med ”Vad menas med islamism?”. De är en genomgång av den aktuella situationen och förklarar också en hel del kring de frågor som många ställer sig. Man hade kunnat önska att tidningens ledarskribenter konsulterade henne när de ska skriva om jihadism i stället för att titta på videos som distribuerats via SITE Institute, videos inlästa av en Irakisk skådespelare.

I sin egen skildring av fenomenet jihadism så är hon ytterst precis då hon talar om al-Qaida: ”Dessa lokala extremister verkar inom den franchisingbransch som ”varumärket” al-Qaida har utvecklats till.” Mycket träffsäkert formulerat och jag, som ofta förnekat att det finns något ”al-Qaida” kan utan vidare skriva under på den tolkningen. Säger man så finns al-Qaida, och dessutom växer rörelsen.

Jag kommer inom någon eller några dagar återkomma med att berätta lite om en av de internetsidor som distribuerar diverse videos föreställande olika bombdåd eller annan ”propaganda” som tillhandahålls av dessa terrorister.

Artiklarna i SvD pekar också på att termen ”islamism” inte är speciellt fruktbar när det gäller att beskriva terroristernas ideologiska hemvist. Att al-Qaida växer är tråkigt, men det finns en hel del motstånd mot detta inom den muslimska världen. Och alla som definieras som islamister är definitivt inga människor som av religiösa eller politiska skäl skulle delta i någon form av terrorism.

Att det dessutom finns ett motstånd mot militant islamism, eller om man ska kalla det ”jihadism” är klart. I Sverige arbetar man t.ex. på att få igång en egen imam-utbildning i Erstas regi. Något som är värt att hoppas på en hel del framöver.

SvD: ”Motvärnet måste komma från andra muslimer, som tar upp kampen intellektuellt. Idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi vid Umeå universitet, som denna vinter kommer ut med en bok om kampen om islams själ (Vems islam?), är hoppfull: – I Europa växer en yngre generation muslimer fram som har fötterna i både föräldragenerationens islam och i den demokratiska traditionen i vårt samhälle. Jag tror att den generationen kan bli brobyggare så småningom, säger idéhistorikern som tror att vi på sikt kan få se en genuint svensk islam växa fram bland unga identitetssökande muslimer.”

Jag rekommenderar dem som är intresserade av detta att läsa Svenska Dagbladets artiklar. Det är ett delvis annat angreppsätt på ett problem som annars bara beskrivs på ett alarmistiskt sätt, dessutom oftast med en oklar avsändare.

Källor: SvD SvD (Vad är Islamism?)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Islamism, Jihadism, Extremism, al-Qaida, Mellanöstern, Islam, Bitte Hammargren, SITE Institute, Politik[/tags]


18 svar till “Extremister, Jihadister och Islamister”

 1. Klara och tydliga artiklar, lite korta kanske. Var det inte här som två stycken hoppade på muslimer för att kvinnor inte fick köra bil i Saudi Arabien? Hoppas de läser detta också.

  Men de kan nog inte ta in att inte alla muslimer slipar sina knivar i det fördolda.

 2. För en månad sen talades om bildandet av ett islamiskt parti i Finland, se länken från DN:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=689814

  Sen hörde jag att samma ide dykt upp i Danmark. Kanske tiden är mogen för ett islamiskt parti..?
  Vi har Kristdemokraterna i riksdagen och israelisk-judisk lobbyn i USA, medan muslimskt sinne på samhället speglas enbart genom extremister o fundamentalister.
  Kanske dags att höra röster av moderata muslimer genom politik..?

 3. ”Jag tror att den generationen kan bli brobyggare så småningom, säger idéhistorikern som tror att vi på sikt kan få se en genuint svensk islam växa fram bland unga identitetssökande muslimer.””

  Är inte det där ett ganska suspekt, halvorientalistiskt uttalande? För det första, att vi inte skulle ha något mer gemensamt med äldre generationer muslimer bara för att de har en annan kultur, eller att vi behöver polera islam så att den blir just svensk eller något? Stridslinjen går ju inte, och har aldrig gått, mellan ”kulturer” eller ”religioner” (bara att se dem som monolitiska är ju tokigt) utan emellan förtryckare och förtryckta, exploatörer och exploaterade.

 4. GB!

  Ja det var ju seriöst. Men att ett debattinlägg talar FÖR saken innebär inte att ”muslimer anammar intelligent design” som du påstår.

  Jag börjar tröttna på den desinformation som du tycks vara road av att sprida…

 5. Jag vet inte om muslimer anammar intelligent design direkt. Men det finns de som menar att ganska mycket av det som står i Koranen stämmer med skeenden som man talar om idag.

  Min personliga erfarenhet av saken det är när koranen säger: Och om jorden (Kowwirat). Kowwirat förklaras med andra termer av språkvetare men för min barnsliga hjärna kopplade jag ihop det hela med (blivit klotformad), den enda betydelsen av ordet jag kände till. Det var som bekant åtskilliga århundraden före Galille som kornan kom till. Så jag trodde att koranen talade om att jorden var klotformad.

  Men, det talas också om att den arabiska halvön kommer att bli grön igen och ha ett överflöd av vatten, istället för det öken det är idag eller som det var på profetens tid, och det är sådant som många muslimer tolkar har med klimatförändringarna att göra.

  Det finns massor med sådana exempel som tyvärr går förlorade i översättningarna av koranen men som för vilken arab som helst påminner om högt vetenskapliga sanningar. Till exempel talar Koranen någonstans om att solen och planeterna i fixerade på sina ställen och om att om de rörde på sig så skulle det leda till oanade katastrofer. Det är sådant som man kom fram till mycket långt senare…

 6. GB! ID är en utpräglat amerikansk företeelse bland tokkristna i landet.

  Att du jämställer muslimer med kristna är att villa bort korten. Det är amerikanska tok-kristna som vurmar för ID men du försöker att pytsa över detta på muslimer.

  Gott försök, räkna med att dina kommentarer fortsättningsvis granskas med förstoringsglas. Kommer det mer av den varan så raderas det bara som varande ljug.

  EOD!

 7. Jag kanske borde tillägga att min personliga erfarenhet av koranen kom till när jag var 11 år, under en lektion i religion.

 8. Vad är det för snack..?!
  Politisk islam har ingenting med inteintelligent design att göra..!

  ”Vi måste vänja oss vid ett politiskt islam. Det kommer inte att vara lätt eller problemfritt, men det är inget vi kan undvika.” – Carl Bildt

  Sällan håller jag med Bildt, liksom denna gång.

 9. Jag håller med Mustafa Akyol, en intelligent människa. Science har försökt att bevisa med fysiska bevis att Gud (non-physical entity) inte existerar… Om inte fysiska bevis existerar, så existerar inte Gud, är argumentet…Inte ett intelligent eller konstruktivt argument som helt bortser från det non-physical…

  -in the light-

 10. Europarådet (ej att förväxla med EU) har tagit en resolution som fördömer kreationismens (vari s.k. intelligent design, ID, ingår) försök att tränga sig in i skolundervisningen. ID utpekas särskilt som ett amerikanskt påfund. Ingen annan källa för kreationism eller ID nämndes.

  Resolutionstexten kan hittas här. http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta07/ERES1580.htm

  Den minoritet som röstade mot resolutionen var mest folk från östra Europa vad det nu kan betyda.

 11. Micke, jodå, jag läste artiklarna med stort intresse – för antagligen är det mig du menar i din kommentar, även om du missförstått det där med vem som blev påhoppad.. Och apropå wahhabismen med dess könssegregering och begränsandet av kvinnans friheter – av vilka bilkörningen bara är en, men en som du drar upp – kan man bara konstatera att det finns tokmuslimer, precis som det finns tokkristna, inget sensationellt med det. Sensationellt blir det först om man försöker förneka det.
  – Och nejdå, jag tror inte att muslimerna slipar sina knivar varken oftare eller mindre offentligt än kristna eller ateister..
  Jag skriver under det mesta i artiklarna, speciellt citatet i denna post om demokratins påverkan. Men om det ska bli verklighet gäller det att unga muslimer som växer upp i demokratier också får del av demokratiernas fördelar och inte hamnar i utanförskap där de inte känner sig som en del av samhället. För då kommer det att bli exakt tvärtom, att de istället väljer våldet.

 12. Ida, islamistisk parti. Det hoppas jag verkligen att vi slipper att uppleva i Sverige. For ovrigt sa har religion inget med politik att gora. Politik har med verkligenheten att gora till skillnad fran fablernas varld.

  Mvh,
  Olle

 13. Olle, jag har tänkt på saken, fram och tillbaka, om nackdelar/fördelar och kom till slutsatsen om att islamisk parti är en dålig ide.
  Men jag tycker att man borde tänka lite djupare om varför muslimer kommer på liknande ideer.
  Har man gjort tillräckligt för islamfobi, islamhat och diskriminering av muslimer?
  Jag tycker att muslimer känner sig svikna och besvikna samtidigt saknar dom plattformen i samhället. Därför påbörjade man att tänka på någonting eget.
  Det finns nästan halv miljon muslimer i Sverige och jag tycker att politikerna borde göra mycket mer.
  Det handlar inte bara om islamfobi och diskriminering. Det är inte så lätt att vara i Sverige och se hur svenska soldater skickas till Afghanistan och hur vapen exporteras till Israel. (Exempelvis).
  Samtidigt tar man emot flykttingar, muslimer, som ska mobbas och diskrimineras här. Inte så rättvist, tycker jag.
  Kort sagt, om våra politiker inte förändrar en del saker, kommer man att se folk som ska delas upp i religiösa grupper i den politiska plattformen, vilket kan skapa kaos och ännu mer oro.
  Jag har varit i dialog om saken på min blogg och en person har sagt att muslimer är inte homogen grupp där alla tycker och tänker på samma sätt. Dessutom är vi med olika nationaliteter och kommer från olika delar av världen. Ett parti kan inte vara representativ för alla muslimer. Omöjligt! Framför allt har vi konservativa, fundamentala och moderata muslimer.
  Allt beror på våra politiker i Sverige om den här gruppen ska ansluta sig till ett annat parti eller bilda sitt eget.