Expressen återanvänder gamla nyheter, nu igen..


Mediekritik är som bekant en av mina käpphästar och jag behöver knappast anstränga mig för att hitta något att klanka på när det gäller Expressen.

En insikt som jag för övrigt tycks dela med ett stort antal svenskar. Hans Bergström skriver idag på DN:s ledarsida en mycket läsvärd artikel som han delvis avslutar så här: ”Den tidning som enbart har yttre integritet, det vill säga försvarar sig mot omvärlden, men saknar den inre kan beskrivas som en samvetslös person med skyddsväst”. Där står vi i dag.”

Den ”nyhet” som jag hittat idag i Expressen är en historia som Aftonbladet skrev om 13/10 05, d.v.s. för 2 1/2 månad sedan..

Den handlar om en man i England som kommit underfund med att det går att äta trafikdödat vilt. Föga förvånande för mig som ätit flera trafikdödade fasaner..

Expressen: ”Arthur Boyts jul är inte som alla andras. När du griljerar skinkan så tillagar britten en grävling han hittat överkörd nära sin bostad. Den pensionerade djurkonservatorn undvek dessutom alla köerna i matbutiken. Arthur åker sällan till affären. I stället kör han omkring i sin bil och letar efter överkörda djur.”

Tendensen är igenkännbar för alla som följer utvecklingen. Det är mycket vanligt att man återanvänder material, och mest tydligt är det när det gäller artiklar om Al-Qaida och liknande.

Kravet på sanning tycks vara helt obefintligt, likaså kravet på relevans. Det handlar uteslutande om att sälja en produkt med den missvisande varubeteckningen – tidning.

Minst 99% av Expressens nyhetsmaterial är sådant som antingen klippts ur andra

tidningar eller så är det helt fria fantasier. I inget fall kan man lita på uppgifterna.

Hans Bergström i DN: ”Och Expressen har verksamt bidragit till nedbusningen av språket och det offentliga samtalet i Sverige genom att lyfta fram krönikörer som Linda Skugge och Natalia Kazmierska till stjärnstatus..”

Jämför gärna artiklarna i Aftonbladet och Expressen som jag länkar till nedan. Men du ska absolut läsa hans Bergströms artikel på ledarsidan i DN! Den finns också länk till.

[i] Grävling i Aftonbladet 2005-10-13

[i] Grävling i Expressen 2005-12-27

[i] Hans Bergström i DN 2005-12-27


6 svar till “Expressen återanvänder gamla nyheter, nu igen..”

  1. Ptja Richard. Vet du vad, köp en Expressen i morgon och granska materialet. När du sorterat bort allt som inte de producerat själva hur mycket blir kvar då?

    Artikeln om grävlingen (t.ex.) kommer från Bulls presstjänst..

  2. Så var det där om självkritik på Grisfarmen. C Hagen tangerar sanning och heder betydligt
    bättre än den patetiska Britta. Att Grisarna saknar ryggrad vet vi alla. Hagen säger som det är,
    i-n-g-e-n vågar! Jinge, du får sluta uppmana folk att köpa Expressen :-) ..det finns inget att
    granska i den svinstian.