Eva Lundgrens upprättelse?


I dagens upplaga av Svenska Dagbladet redogör man för det faktum att den akademiska världen nu ifrågasätter universitetets agerande i Uppsala.

Givetvis måste universitetet redogöra för vad det är som ska granskas, och även varför. Men granskningen måste också betyda att sakkunniga inom sociologi ska få delta. Det blir lite konstigt om bara matematiker, zoologer och astronomer sitter med i den kommitté som ska utföra arbetet.

Det får inte vara så att den akademiska världen reagerar som en vindflöjel på tidningsuppgifter i kvällstidningarna i Stockholm. Mer integritet än så måste akademien kunna uppvisa.

Eller ska vi nu börja vänja oss vid att politiskt obekväma sanningar alltid ska ifrågasättas i media för att sedan återförvisas till forskningsinstitutionerna?

Eller är det bara genusforskningen det gäller?


6 svar till “Eva Lundgrens upprättelse?”

 1. Är det inte bra om forskning som cirkulerat extremt mycket i media granskas av forskare så att vi kan få en klarare blid av de hela?

 2. Hennes forskning har inte alls ”cirkulerat extremt mycket i media” som du påstår. DEt som det surrats kring är ROKS och jag har inte sett en enda tidningsratikel som behandlar hennes forskning. Men det finns en myt om det har jag märkt.

 3. Hej Jinge! Jag satt just och skrev på ett inlägg om Eva Lundgrens forskning igår kväll, men du slog mig – inte för första gången – i tryck. Mitt inlägg, som drar helt andra slutsatser, kommer omgående på min egen blogg. Jag skall givetvis hänvisa till ditt inlägg.

 4. Än har det inte kommit i.a.f. Mja, jag tycker att det verkar som om feministerna möter ett organiserat motstånd. Huruvida Lundgren är en dåre, klant eller en mycket begåvad forskare kan jag inte avgöra. Skälet är självklart, jag har bara medieuppgifter att bygga mitt ställningstagande på.

  När jag läste något på din blogg i ärendet så skrev du om en metod som hon använde, men du förklarade inte vad det var för fel på den metoden. Och det räcker inte för att jag ska ändra uppfattning..

 5. Jag har precis läst inlägget på Lennarts sida, och är benägen att hålla med Jinge i det här fallet. De flesta tycks ”lida” av en positivistisk syn på vetenskap där allt kan mätas och vägas. Det är dock inte all forskning som ser ut sådan, många har en mer tolkande ansats, och de tenderar att förringas av den ”sedvanliga” positivistiska synen; att det inte är ”riktig vetenskap” osv.

  Jag har inte läst Lundgrens studie, men den bild som förmedlas av den i mediediskursen är att den är författad med en mer tolkande ansats. Detta i kombination med att feministisk teori förmodligen har använts måste naturligtvis vara upprörande för positivisterna.

  För övrigt är det intressant att du och Lennart ofta tycks skriva om samma saker… :)

 6. Det blir så ibland. Tur att vi har olika uppfattning i alla fall, jösses vad tråkigt det skulle bli annars.. :)