Europa är ett historisk faktum



Med benäget tillstånd av skribenten Sven Hofman publiceras detta inlägg om vår världsdel och dess historia mot bakgrund av händelser i Ukraina som nu står i fokus. Sven Hofman har här tidigare publicera ett inlägg om demokratisk nationalism, inlägget ”Fascister bär inte knätofs” i april, ”Tillståndet i vår närmaste omgivning” i maj ”Gränslöst okunnigt – om ledare, historia och krig” som juli, som inspirerades av en ledarartikel i Svenska Dagbladet av Ivar Arpi. I september kom ett blogginlägg med anledning av att då Hans Kungliga Höghet Karl XVI Gustaf då varit Sveriges monark och statschef i 40 år, och senast ”Demokratins vägröjare – lärdomar från Första Världskriget” 6 januari.

* Frågan som behandlas har fått ännu större tyngd och aktualitet till följd av händelser senaste dygnet.Steinmeier untitled

Blogginlägget.
I en intervju med Der Spiegel on-line säger Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier med anledning av krisen i Ukraina: ”Russia is a European country and I want it to stay that way. There are justifiable criticisms of Russia – we have significantly different ideas about the rule of law and civil liberties.”

Det är klarspråk. Det latinska, det germanska, det slaviska Europa hänger historiskt sammanhang. 1900-talets två stora krig var europeiska krig, och det var också Napoleonkrigen. I alla dessa deltog Ryssland. Ryssland intervenerade också i de europeiska inbördeskrigen, eller revolutionerna, 1848–49. På gott eller ont, det kan man ha synpunkter på.

I intet av dessa fall var Ryssland den angripande parten – om man bortser från aggressionen mot Finland och de baltiska staterna i andra världskrigets inledningsskede. I de flesta av dessa konflikter stod Ryssland och Tyskland mot varandra. Först i ett sent skede bytte de tyska staterna sin lojalitet mot Napoleons Frankrike och slöt upp på Rysslands (och Englands och Österrikes) sida. Och den taktiska alliansen mellan Sovjetunionen och Hitlertyskland var endast ett förspel till den verkliga konfrontationen.
Bismarck untitled

Bismarck insåg, liksom Steinmeier, att ett gott förhållande mellan Tyskland och Ryssland borgar för fred. Det gjorde även utrikesminister Walther Rathenau, arkitekten bakom Rapallo-pakten på våren 1922 mellan första världskrigets stora förlorare; för detta fick han plikta med sitt liv när högerextrema paramilitärer sköt honom på öppen gata i Berlin vid midsommartid samma år. Det var samma kretsar som förde fram Hitler och den tyska politiken för världsherravälde. Syftet var att krossa Sovjetunionen, förinta Ryssland, kolonisera slavernas land.
Rathenau untitled

Den ukrainska ultranationalismen som har tagit över i Kiev beskrivs som en europeisk politisk kraft, och det går inte att anmärka på det. Europa rymmer många politiska system. Betydande europeiska stater dök under för fascismen under 1900-talet, och så kan det fortfarande gå. Det europeiska sammanhanget är starkare än så.

Det går inte att reducera till den Europeiska Unionen och andra statliga samarbetsformer. Till det europeiska statskretsen hör även Turkiet, resterna av det östromerska riket, som under sin osmanska nedgångsfas på 1800-talet – med omfattande besittningar i Nordafrika och Mellanöstern – allmänt kallades ”Europas sjuke man”, ett epitet som torde härröra från den ryske kejsaren Nikolaj I (1825-1855). Inte heller Storbritannien kan räknas bort från Europa, även om landet har haft en tendens att göra det självt, även om det länge hade ett kolonialvälde i andra världsdelar. När Michail Gorbatjov vid kalla krigets slut talade om det gemensamma ”europeiska huset”, räknade han självklart Ryssland, liksom de europeiska sovjetrepublikerna, dit.
Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

Den pågående – retoriska – exkluderingen av Ryssland från den europeiska statsgemenskapen har dåligt på fötterna. Utrikesminister Steinmeiers markering är därför välkommen. Steinmeier och den tyska regeringen inser att en antirysk inringningspolitik inte ligger i det övriga Europas intresse. Russofobin, om den är ukrainsk eller tysk eller svensk, gör Europa som helhet skada, eftersom den minskar möjligheterna att dra in den ryska marknaden i ekonomin på ett fullskaligt sätt och möjligheterna att tillgodogöra sig den ryska kulturen som för de flesta människor, inte minst för illa underrättade russofober, återstår att upptäcka och tillgodogöra sig.
Janukovytj untitled

Ukrainare av olika nationalitet har under sin kris inte haft att välja mellan Ryssland och Europa, som den västunderstödda propagandan velat ha det. Ukraina är givetvis sedan länge ett europeiskt land – en sådan sak avgörs inte av ett hastigt regimskifte, den bestäms av historien.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Annarkia SvD 1/3 Knut Lindelöf 28/2 Björnbrum 1/3DN 2/3 DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2


5 svar till “Europa är ett historisk faktum”

  1. Trots att det finns många kring bloggen som hävdar att de värnar om folkrätten/FN-stadgan och är för fred och mot fascism, är det ingen som har fördömt Rysslands agerande. Mycket märkligt.

    Utan att vara en inbiten USA hatare, går det knappast att hävda att Rysslands agerande är i linje med folkrätten och samtidigt hävda att USAs inte skulle vara det. Rysslands agerande är ett direkt ingrepp i en suverän stats inre angelägenhet och är helt oacceptabelt enligt FN-stadgan.

    Dessutom spelar Rysslands agerande helt i händerna på de fascistiska och ryssfientliga krafterna i Ukraina. Att partier som Svoboda kommer gå stärkta ur detta, på bekostnad av mer demokratiska krafter som önskar fortsatta relationer med Ryssland, är otvivelaktigt. På samma sätt kommer Rysslands invasion göra att intresset för NATO kommer att öka bland Rysslands granländer (inklusive Sverige) och därmed kommer polariseringen i världen att bli än tydligare med en världsordning som allt mer påminner om det kalla kriget.

  2. Christian
    Det som är märkligt att du inte låtsas förstå att den av Usa olagligt skapade fascistinfluerade regimen nu provocerat fram det som de ville uppnå. Att tvinga ryssarna att ingripa för att motverka den diskriminering som regimen drivit igenom mot den rysktalande befolkningen. Naturligtvis med förhoppningen om att Usa och Nato skall ingripa. Ukrainas fascister utgjorde ett hot mot Sovjetunionen under andra världskriget och minnet finns kvar. T.o.m William Hague manar kuppregimen att inte provocera.
    Kalla kriget var ensidigt västs verk och deras fel. De ville undvika att ett självständigt ekonomiskt block uppkomme med Sovjet i centrum. Stalins nej till Bretton Woods innebar att pund och dollar inte skulle ha någon särskilt gynnad ställning i den eventuella nya zonen. Men det blev inget av det eftersom Stalin mördades.
    Det var därför som containment av öst behövdes, inte för att de utgjorde något som helst hot.
    Sven Hofmans inlägg tar ju upp att Tyskland och Ryssland har goda skäl att samarbeta.
    Det är ju bra men något som förvånar är tyskarnas verklighetsuppfattning när det gäller världskrigen. En del tyska politiker tror på den historiebeskrivning som segrarmakterna för fram där Tyskland startade två världskrig. Eftersom det i verkligheten var England och Usa som ensamma är ansvariga betyder det att de lyckats lura Tyskarna två ggr.
    Risken är därför inte försumbar att de kan låta sig luras igen. Låt oss hoppas att sanningen segrar.

    • Som vanligt vet jag inte vart du får alla dina idéer från Peter. En sak vet jag dock och det var att det var inte Tyskland som startade första världskriget. Det startades av att Österrike/Ungern förklarade krig mot Serbien. Serbien var allierad med Ryssland som då förklarde krig mot Österrike/Ungern. Österrike/Ungern var allierad med Tyskland som då förklarade krig mot Ryssland. Frankrike och England var allierad med Ryssland och förklarade då krig mot Tyskland.

      ”Att tvinga ryssarna att ingripa för att motverka den diskriminering som regimen drivit igenom mot den rysktalande befolkningen”

      Det finns folk som lider betydligt mer än detta. Tycker du vi skall invadera dessa länder också?

  3. Man kan också skänka invasionen av Grenada, Afghanistan, Irak och alla andra USA ledda invasioner en tanke.
    Man kan också undra varför alla journalister glömt vad Nuland sa när hon var missnöjd med hur svagt EU agerade mot regeringen i Kiev och vilka i oppositionen USA ville främja. Carl Bildt var upprörd över att Nuland avlyssnats – Angela Merkel var upprörd över vad Nuland sa. Efter Nulands utskällning skärpes läget på Majdan. EU ett fredsprojekt som blev ett krigsprojekt.