Euron en KATASTROF enligt Silvio Berlusconi


Det sade han inför en partikonferens idag enligt enligt Dagens Industri.

Detta inlägg borde kategoriseras ”Vad var det jag sa” eller ”Notisjägarnas julafton” men jag ids inte skapa sådana kategorier. Jag nöjer mig med att le åt alla gökar som grät blod när folket hade sagt sitt om Euron..

Dagens Industri!


7 svar till “Euron en KATASTROF enligt Silvio Berlusconi”

 1. Berlusconi ondgör sig främst för att han inte kan driva budget med stort underskott och föra en penningpolitik som urholkar valutavärdet och leder till en skenande inflation.

  Stackare, kan inte driva en oansvarig budgetpolitik och skjuta problemen framför sig för kommande generationer att hantera…

 2. Berlusconi är en bisarr person som man inte borde fästa så mycket uppmärksamhet vid när det gäller hans klagomål.
  Glöm inte bort att han lagt ner åtskilligt med engergi på att stifta lagar för att ge sig själv imunitet …

 3. Wille: Det där med att skjuta problemen framför sig och överlämna dem till kommande generationer är bara struntprat, bra propaganda, men knappast nationalekonomiskt hållbart.
  Däremot kan man nog hävda detta om miljöförstöringen, avv vi skjuter problemen framför oss och till kommande generationer, den förstöring som USA under inga villkor vill bidra till att minska – NU.

 4. Kerstin:
  Så du menar att man kan skuldsätta sig upp över öronen och aldrig behöver betala? Intressant iaktagelse, kanske ska se om jag kan fixa lån till ett slott om det ligger till så..

  Eller om man urholkar värdet på en valuta så blir inte folk fattigare relativt omvärlden?

 5. Jag drar den slutsatsen mest av att de flesta som är med i Euron och ondgör sig över den gör det för att de måste hålla sig till stabilitetspakten gällande budgetunderskott etc, och att de inte i egna händer har medel som direkt eller indirekt kan sänka värdet på valutan för att få större efterfrågan på det egna landets varor och tjänster.

  Jag är Euro-skeptiker också, men jag ifrågasätter kraftigt Berlusconis motiv till att vara det..

  Min skeptisism utgår främst ifrån stabilitet eller brist därav (Frankrike, Tyskland m fl bestämmer sig för att regler inte gäller dem), problemet att få olika marknader och konjunkturer att gå i takt osv osv.. Euron är i allra största grad ett obevisat experiment som juryn ännu inte bestämt sig för hur det lyckats.

 6. Nu lånar inte samhället bara Wille, det investerar de lånade pengarna också, och skapar på det sättet realkapital, såväl som man skapar en utbildad befolkning, och bådadera betalar sig så småningom.
  Så har exempelvis stora delar av den svenska infrastrukturen byggts för pengar som staten har lånat upp, som vägar, järnvägssystemet, telefonledningar, elproduktionsnät etc. etc. Det, Wille, har Sverige fått igen mångfalt. Utan denna infrastruktur hade vi haft samma läge som Afrika, bara som ett litet exempel på hur förenklat ditt resonemang är. Privat kapital är nämligen sällan intresserat av så långsiktiga investeringar som det handlar om i de här fallen, de vill ha snabbare vinster. Inget land som enbart litat till privata finansieringar av infrastruktur har lyckats kravla sig upp ur fattidgom och teknologisk underutveckling.
  Så du ska vara glad för att svenska folket solidariskt har varit med och betalat denna infrastruktur, dels via skatterna, dels via utlånande av pengar till staten.

  Jag rekommenderar dig Wille att läsa lite mer nationalekonomi så förstår du att man inte kan resonera på samma sätt när det gäller ett lands eonomi som man gör vad gäller ett företags eller en privatpersons ekonomi. En hel sådan kurs i området kan jag dessvärre inte ge på en blogg pga platsbrist.