EU och dubbelmoralen


Detta gästblogginlägg mottas tacksamt från min läkarkollega Leif Elinder som är barnläkare i Uppsala med intresse för miljö, mänskliga rättigheter och öppenhet inom forskning. Han har tidigare publicerat inlägg om att leva under drönare, ett och om att döda barn och ”Släpp Guantanamo-fångarna loss – till Sverige”, om bra beslut i Svenska Amnesty, om fängelseförhållanden och mänskliga rättigheter i USA samt ”2013 – ett ödesår för demokrati och mänskliga rättigheter” och 30 mars om ”Vår skuld till Irak” samt om ADHD 27/6. Han har 28/4 tidigare diskuterat situationen på Guantanamo, som USA:s president år 2008 lovade att stänga. I oktober 2013 kom ett annan inlägg om Guantanamo och inlägget ”Urholkar massövervakningen Sveriges demokrati”. Denna artikel om EU och dubbelmoral utgår från hanteringen av frågan om asyl till Snowden, som behandlades här tidigare i veckan. Detta ämne behandlas också i kapitlen om ideologi och militären i boken ”USA som världspolis” av Ulf Karlström och mig. (Beställ via bloggsidan!)
Snowden i Guardian imagesCATPA7J4

Blogginlägget
EU – parlamentets justitieutskott LIBE röstade onsdagen 12 mars nej till att erbjuda visselblåsaren Edward Snowden skydd i EU. Den ende svenske ledamot som deltog i omröstningen var Anna – Maria Corazza Bildt (M), som röstade nej till att ge Snowden skydd.
Förslaget som avvisades var lagt av EU parlamentets ”gröna grupp” där Piratpartiet ingår som oberoende medlemmar. Förslaget har även stöd av Liberala gruppen och vänstergruppen i utskottet.

Enligt Snowden så pressas EU länder till att anta så luddiga regelverk att NSA näst intill obehindrat kan tråla efter ländernas tele och internet data utan lagliga hinder.
Ana-Maria och Carl Bildt untitled
Resultatet har blivit en s.k. ”europeisk bazaar’, där ett EU-land som Sverige kan ge NSA tillgång till en svensk avlyssningscentral på (det ogenomförbara) villkoret att NSA inte letar efter svenskar och Tyskland kan ge NSA tillgång till en av sina avlyssningscentraler på villkor att det inte letar efter tyskar” mm. På så kan samtliga länders tele- och datakommunikationer kartläggas, registreras och lagras för att sedan vid behov kunna användas för – inte bara för kontroll, manipulation och industrispionage utan även för skandalisering och utpressning mot personer (whistleblowers) som stör den rådande maktstrukturen. Detta är något som skett och som även nu sker – se referens nedan).
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

Snowdens tillfälliga asyl i Ryssland löper ut den 31 juli i år, och Snowden skriver:
“Jag söker asyl i EU, men jag har ännu inte fått något positivt svar på min ansökan som jag har sänt till flera EU-länder. Parlamentariker i de nationella regeringarna har berättat för mig att USA, och jag citerar, ”kommer inte att tillåta” någon av deras EU-partner att erbjuda mig politisk asyl”, säger Snowden. ”Jag skulle välkomna erbjudanden av säker passage eller permanent asyl, men jag förstår att det skulle kräva extraordinärt politiskt mod”.

Christian Engström – Euparlamentariker i Piratpartiet – skriver:
Edward Snowden har avslöjat ett gigantiskt spionsystem som går bortom vad George Orwell kunde föreställa sig. Det har inte stoppat en enda terroristattack och det kostar miljardbelopp. Massövervakningen är inte något som skyddar vårt demokratiska samhälle. Det är ett direkt hot mot det”Se jurist/människorättsaktivisten Gleen Greenwalds utförliga analyser på – Firstlook.org, The Intercept.

I vilket EU-land finns idag det politiska mod som behövs för att i handling stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter och stödja Edward Snowden i en situation då det (tillfälligt?) kanske kan vara inopportunt?


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, ,

Schori i ETC DN 26/12SvD 26/12AB 26/12Expressen 26/12NSA hotar journalister? Snowdens jultalSnowdens jultal Business Week Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonHenrik Alexanderssons blogg Bildts förslag om ”frihet på nätet”Mer om Booz Allen HamiltonVan Burens rapport Van Burens blogg DN 11/12 Professorsbloggen Uppdrag Granskning Bilderblogg SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Snowdeninlägg slutet januari. mcgovernkwiebe0123nsapt2-thumb
http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=11378

  1 comment for “EU och dubbelmoralen

  1. 27 mars, 2014 at 11:21

    Svenska Dagbladet skriver idag att The New York Review of Books nyligen publicerat en uppmärksammad artikel, ”Fascism, Russia, and Ukraine”, skriven av Timothy Snyder, en välrenommerad Östeuropahistoriker från Yale, i vilken han menar att två krafter i dag strider om Ukrainas själ: den europeiska respektive den euroasiatiska unionen.

    Med en civilisationernas kamp-retorik beskriver Snyder EU som en demokratisk, horisontell struktur där medlemsländerna är trygga välfärdsstater som saknar korruption och respekterar mänskliga rättigheter. EU:s rival i kampen om Ukraina är den euroasiatiska unionen med centrum i Moskva. Snyder konstaterar i och för sig att denna union ännu inte existerar, men karakteriserar den ändå som EU:s fundamentala motpol, en hierarkisk struktur.”
    Känner ni igen bilden av EU, med dess korruption på 1000 miljoner euro enligt officiella uppgifter?

Comments are closed.