Ett öppet brev till människan inom oss och en uppmaning till Carl Bildt – från SSU RosengårdDå och då publicerar jag gästblogginlägg här. Denna gång har jag glädjen att få publicera ett inlägg från SSU Rosengård i en fråga som borde engagera oss alla, och de flest av oss mer än idag.

Förfrågan från SSU Rosengård igår ”Hej Anders, Mitt namn är Rizwan och jag är ordförande för SSU Rosengård. Din blogg är väldigt omtyckt av våra medlemmar. Dina texter diskuteras ofta på våra möten, speciellt de utrikespolitiska. Vi skrev en liten text igår om Palestina och undrade ifall du hade kunnat tänka dig publicera denna.” Länk till hemsidan för SSU Rosengård: http://ssurosengard.wordpress.com/2013/11/13/ett-oppet-brev-till-manniskan-inom-oss-och-en-uppmaning-till-carl-bildt/

Svar: ”Ja, naturligtvis. Vilken bra artikel. Vänliga hälsningar Anders Romelsjö”
http://ssurosengard.wordpress.com/2013/11/13/ett-oppet-brev-till-manniskan-inom-oss-och-en-uppmaning-till-carl-bildt/

Blogginlägget. (Bilder har jag valt själv, som vanligt medan titeln är från SSU).

Öppet brev från SSU i Rosengård
Katastrofen har pågått i mer än 40 år. Katastrofen har inget slut. Katastrofen expanderar.
Palestina moder imagesCAMJYQ6M

Ibland är det svårt att förstå hur en värld med så mycket känslor och så mycket kraft för frihet kan vara så handlingsförlamad i en fråga som blir alltmer komplex för varje dag som går. Israel expanderar kraftigt och aggressivt, världen blundar. Den Israeliska bosättarpolitiken innebär utan tvekan att vi glider längre ifrån tvåstatslösningen för varje ny bosättning som byggs. Detta är något som Nethanyahu och hans regering är fullt medvetna om. Muren, checkpointsen, fosforbomberna, utomhusfängelset Gaza och bosättarpolitiken är alla brott mot mänskliga rättigheter och internationella lagar. Världen är fortfarande handlingsförlamad.
Palestina 8karta2

Visst uppstår känslor av irritation, ilska och sorg när vi tittar på ”fem brutna kameror” och ser El-Fil bli skjuten av IDF enbart för att han protesterar fredligt. Samma känslor uppstår när vi läser om kvinnor som tvingas förlösa ett barn, på en Israelisk checkpoint bland allmänheten därför att soldaterna vägrat släppa igenom henne. Kamrater, medmänniskor, lidandet för den palestinska kvinnan är absolut inte mätbart. Lidandet för barnen i Palestina är inte mätbart. Det är dags att vakna och förstå att den Israeliska regeringen inte alls vill ha fred med palestinierna.
Netanyahu untitled

Nethanyahu och hans regering anser att FN inte har rätten till att utropa en palestinsk stat och att en tvåstats lösning endast kan förhandlas mellan Israeler och Palestinier. Det vi bevittnar nu är en etnisk rensning av det heliga landet. Palestinierna fördrivs med samma kraft idag som 1947, då invandrare ifrån Europa och andra delar av världen fördrev Palestinier ifrån sina hem med terrorattacker, utropades en stat vid namn Israel. Av vem? Jo visst var det av FN. Trots att den internationella politiken bygger på anarki har vi etablerat en grad av rättvisa i alla lägen, de enda som vi har glömt är Palestinierna.
Carld Bildt untitled
Carl Bildt, vi kräver att du i enlighet med neutralitetsprincipen slutar att favorisera Israel i konflikten och därmed agerar för en hållbar fred och en rättvisare värld.

Vi minns, vi lider och vi glömmer aldrig kampen för ett fritt Palestina!

SSU Rosengård


i Andra om: , ,, ,
, , , , ,

SSU Rosengård DN 20/3 DN 6/3 Palestinagrupperna SvD 25/3 Blogg 28/3 om Palestina och kristendom Bilderblogg Anders Svensson Anarkia 2/12 Knut Lindelöfs blogg AB 5/12 DN 5/12 Top Stories 2/12 Pål Steigan 2/12 UN vote on Palestine 1/12 Russsia Today 1/12 DN 2/12 Wikipedia Globalresearch 20/11 DN 21/11 SvD 21/11 Aftonbladet 21/11 Expressen 21/11 SvT 21/11 DN 12/11 Globalresearch
Ship to Gaza 1 Ship to Gaza 2 Ship to Gaza 3 Globalresearch Läkartidningen FIB-Kulturfront DN 13/11 DN 13/11 DN 2 13/11 SvD 13/11 Expressen SvT 13/11 SR AB 13/11 Globalresearch 16/11

  7 comments for “Ett öppet brev till människan inom oss och en uppmaning till Carl Bildt – från SSU Rosengård

 1. Gösta Lilja
  14 november, 2013 at 12:30

  Visst är det svårt att förstå demokratiernas handlingsförlamning i den här konflikten. Handlingsförlamningen har sitt ursprung i gammaltestamentliga myter, nytestamentliga undergångsprofetior och det allestädes närvarande och förlamande minnet efter 6 miljoner av andra världskrigets offer. Palestinierna svåraste motståndare är inte levande människor utan sedan länge döda, och den motståndaren kan naturligtvis aldrig besegras. De flesta av oss äldre är oförmögna att se detta förfärande tillstånd eftersom vi investerat det mesta av vår empati och medmänsklighet i tanken på Israels barns återsamlande i det heliga landet. Att klart inse sanningen skulle för många godhjärtade människor med kristen livssyn vara en sorts intellektuell självstympning.
  Det gläder mig väldigt mycket att ni unga orkar ta itu med den här ”evigt” olösta frågan.

  Israel utropades ensidigt av en invandrad minoritet på mark som till nära 100% ägdes av en sedan århundraden bofast befolkning.

  FN:s säkerhetsråd ratificerade aldrig delningsplanen. Israel vilar inte på något FN-beslut.

  När nu FN aldrig tog något beslut i frågan om Israel och delningsplanen, troligen pga att den bröt mot FN:s egna stadgar bör hela frågan Israel/Palestina, en eller två stater, återföras till FN:s bord.

  Trots att Israel saknar konstitution och fastlagda gränser kräver man erkännande, vilket är att kräva landsförräderi av andra parter i förhandlingarna.

  Citat: ”Nethanyahu och hans regering anser att FN inte har rätten till att utropa en palestinsk stat och att en tvåstats lösning endast kan förhandlas mellan Israeler och Palestinier”. Slut citat.
  Tanken att politiska dagsländor i Israel och det ockuperade Palestina ska få rätt att besluta över det framtida ödet för människor som, bestulna på sin egendom och sina fri och rättigheter tillbringat 65 år som statslösa i ett flyktingläger vore ännu ett i raden av FN:s tillkortakommanden.

  De allra flesta européer och amerikaner som invandrat till Israel saknar historiska rötter i området. De har invandrat av samma sentimentala orsaker som de kristna konvertiter som med våld upprättade ett rike under korsfarartiden. En parentes inte olik dagens Israel enligt länken nedan.

  http://lawrenceofcyberia.blogs.com/photos/maps/maps_of_war.html

  Det är svårt att tänka sig att dagens kartbild i en framtid blir något annat än just en parentes.

  • 14 november, 2013 at 13:32

   Gosta ! Thank you very much for this important seed: ”trots att [Israel] saknar konstitution och fastlagda gränser kräver man erkännande, vilket är att kräva landsförräderi av andra parter i förhandlingarna.”
   Continue your good work !

   More to read: Forests is planted to hide Zionist crimes

   …..In fact, ”much of the forests planted by the Zionists, including that of the Jewish National Fund, determined in an effort to hide Palestinian villages destroyed in the Nakba of 1948, and the illegal acquisition of land by force in Gaza and the West Bank, including East Jerusalem and Golan Heights in the 1967 war. It is no longer a secret that the hard work of the ”green – thumb” Zionist, is the will of the colonial rulers to hide and bury under the trees, what remains of Palestinian towns and villages. Whether on Mount Carmel, where several Palestinian villages were destroyed and the population was killed or expelled, in the northern village of al-Jalil, or the town of al-Quds, or al-Naqab.”…..

   http://mwcnews.net/focus/politics/15834-forests-plantations.html

   http://mwcnews.net/focus/politics/15834-forests-plantations.html

 2. 14 november, 2013 at 13:51

  Carl Bildt har ju visat sig vara mycket tillmötesgående och lyhörd för USA:s intressen, inte särskilt i Palestinafrågan. Han var positiv till angrepp på Irak. Sverige gick emot majoriteten av medlemsländer nyligen i FN, vid diskussion om kärnvapennedrustning (se tidigare blogginlägg här bland annat). Under denna regering har Sverige närmat sig NATO så mycket det går utan att ha fullt medlemsskap. NATO-länder har militära övningar i Sverige. Tyvärr markerar inte socialdemokraternas ledning och dess utrikespolitiske talesman Urban Ahlin en tydlig annan linje. Tyvärr företräder inte Ahlin för den utrikespolitik som en gång Olof Palme och Alva Myrdal stod för.

 3. 14 november, 2013 at 18:52

  Vid folkräkning i slutet av 1800-talet redovisades att cirka femtontusen judar då bodde i Palestina. (15000!) När Theodor Herzl väckte nytt liv i sionismen omkring förra sekelskiftet startade den judiska invandringen till landet. Inte så numerärt stor i början men tilltog under tjugo- och trettiotalen och självklart efter världskriget. Europas politiska och ekonomiska eliter svek grovt de europeiska judarna. Lämnade dem ensamma när de drabbades av nazisternas mördande. Koncentrationslägrens ohyggligheter i Europas mitt. Det sveket har det palestinska folket fått betala. Fördrivna från sitt land som FN ”givit” de invandrande judarna. Gösta Lilja har skrivit en mycket bra och läsvärd kommentar till SSU Rosengårds inlägg. Jag är dock inte överens med detta: ”……eftersom vi investerat det mesta av vår empati och medmänsklighet i tanken på Israels barns återsamlande i det heliga landet.” – Religiösa föreställningar som ursäkt för stölden av ett land? Så menar givetvis inte Lilja, men nämns ”heliga länder” bör man se upp. Religiositeter kan aldrig få styra politiska beslut. Sedan 1948 har israelerna lagt beslag på Palestina. Landområde efter landområde. (Se kartan som illustrera inlägget!) Fördrivit invånarna, massakrerat byarnas befolkning, utsätter ständigt den palestinska befolkningen i de återstående enklaverna för hot, angrepp och förödmjukelser. En hel värld är åskådare till förbrytelserna men reagerar med tystnad. Eller med stöd för israelerna och applåder för deras ”ingripande” mot landets ursprungliga ägare och invånare. – Hur kan vi låta detta ske?

 4. Gösta Lilja
  14 november, 2013 at 22:59

  Ulla. Tack för synpunkter. Vår tillvaro är fylld av bibelberättelser och bibelcitat och ”Israels barns återsamlande i det heliga landet” liksom ”Om detta må ni berätta,”kommer förstås därifrån. Metapedia skriver:
  Det Heliga Landet är en framför allt kristen beteckning på det bibliska Palestina som Jesus var verksam i under romersk tid. Judarna beskrev i stället området som Det förlovade landet. Enligt den judiska traditionen fick Abraham Guds befallning att flytta till Kanaan som skulle bli Abraham och hans efterföljares utlovade land. Landet som Gud gav bort var emellertid redan bebott av andra folk, vilket lade grunden till omfattande etniska konflikter.
  Min tanke var, som du påpekar, inte att ursäkta en Gud som bedriver rasistisk regionalpolitik eller medmänniskor som likt Abraham blint lyder auktoriteter som försvarar denna rasistiska politik.

 5. Rizwan
  15 november, 2013 at 19:10

  @Gösta. Information som du delger i ditt inlägg om att Israel inte vilar på något FN beslut något jag aldrig hör en politiker utrycka. Våra politiker från vänster till höger har verkligen inte förstått sig på konflikten och problematiken.
  Hur erkänner vi ett land utan faställda gränser? Var de inte ett erkännande av Israel som krävdes av Hamas innan EU utlyste bojkott av dem och terrorist förklarade dem.
  Tror ni att situationen kan förändras vid en bojkott av Israel?

  • 16 november, 2013 at 09:00

   Delningsplanen saknar juridisk giltighet. Israels advokater hänvisar istället till San Remo-beslutet från 1922 där det talas om ett judiskt hemland i Palestina.
   http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.374247-israel-har-ratt-till-gaza-och-vastbanken?m=print

   Britterna bestämde sig för ett dokument kallat ”The white paper”. I detta utlåtande klargjorde man för första gången från britternas sida hur Balfourdeklarationen skulle tolkas gällande skapandet av ett judiskt hem i Palestina. Man menade att intentionen aldrig varit att skapa en judisk stat i Palestina, utan ett judiskt hem i Palestina. Man klargjorde även att intentionen var att Palestina i slutändan ska bli en stat där judar och araber tillsammans skulle ha makten att styra representativt i förhållande till befolkningarnas storlek och där båda befolkningarnas rättigheter skulle skyddas. Ett annat stort problem som uppmärksammades var migrationen av judar till Palestina. I utlåtandet menade britterna att en stor del av de oroligheter som hade uppstått bland den arabiska befolkningen grundade sig i deras rädsla av att judarna skulle ta över mer och mer mark och till slut spela ut och köra ut araberna helt ur Palestina. På grund av detta bestämde britterna att den judiska befolkningen skulle uppgå till maximalt en tredjedel av hela den palestinska befolkningen, vilket var cirka 75 000 judar till. Dessa skulle immigrera under en femårsperiod. Efter denna femårsperiod skulle ingen ytterligare immigration tillåtas så länge inte både judar och araber gick med på detta.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Israels_grundande

   Arabernas syn på delningsplanen grundades på det faktum att medan befolkningen i den judiska staten skulle vara till hälften judisk med ett judiskt ägande av den judiska statens landområden som utgjorde mindre än 10 procent skulle judarna tilldelas den politiska och verkställande makten i den judiska staten. Ett arrangemang som inget folk i världshistorien skulle kunna acceptera.
   Bör Hamas erkänna staten Israel utan kända gränser. Det vore lika oansvarigt som att skriva på en skuldsedel utan angivet belopp.
   För övrigt är argumentationen i det här ämnet ibland lika förvirrande och obegriplig som delningsplanens random walk bland Palestinas ängar och kullar.
   Några länkar:
   http://ollevejde.se/israelpalestina.pdf
   http://ifamericansknew.org/

Comments are closed.