Ett ökänt mordvapen går ur tiden


Idag puffar nättidningen N24 med en nyhet som tyvärr kommer över 150 år för sent.

N24: WASHINGTON Geväret som erövrade Västern – trotjänaren Winchester – kommer att sluta tillverkas när fabriken stänger den sista mars och en 150-årig tradition går därmed i graven.

Att geväret erövrade västern, som de skriver, är möjligen sant till viss del. Men det är också en grov romantisering. I anständighetens namn borde de tillägga ”vapnet som hjälpte till att utrota Amerikas urinnevånare”. Det vore också klädsamt om de då nämnde de horder av vita som drog in över landet.

Hur många innevånare det fanns i Syd- och Nordamerika tvistar de lärde om. Men det var åtskilliga miljoner. Och de som inte dog av de vitas sjukdomar och destillerade drycker föll oftast offer för en kula från en Winchester, eller kanske en Colt.

Den vanligaste revolvern i det ”Vilda Västern” som Hollywood skapat var – Colt Peacemaker Single Action. Att kalla den för ”Peacemaker” är ett utslag av viss ironi kan jag tycka. Var Colt den vanligaste revolvern så var Winchester det vanligaste geväret.

De underliga vapenlagar och den vapenfixering som råder i landet är till stor del ett arv från nybyggartiden. Och att N24 inte med ett ord nämner något om vare sig indian- eller buffelslakt beror väl på den enögdhet som bokstaven ”N” står för i deras namn..

[Om Winchester i N24]


2 svar till “Ett ökänt mordvapen går ur tiden”

  1. Ja, det är sorgligt hur vi väljer att glömma bort mass-slakten av indianer under 1800-talet. Ett stolt folkslag med millenie av traditioner blev massakrerade under våran ”rättvisa”.