Ett amerikanskt folknöje?


Fördomar om USA och amerikaner är inte helt ovanliga. Mina är måttliga eftersom min dotter är gift med en amerikansk kille och han är faktiskt både trevlig och – normal.

Med andra ord så tvivlar jag på att han har ägnat sig åt den här typen av helgnöjen, en syssla som uppenbarligen inte är helt ovanlig i det stora landet i väster. En annan sak är att jag faktiskt tror att det skulle kunna bli populärt här i Sverige också. Men håll med om att fördomarna knappast förminskas av denna video?

Andra om , , , , , , ,

[tags]USA, Vapen, Vapenfixering, Lördagsnöje, Fördomar, Amerikaner, Underhållning, Hobbys[/tags]


18 svar till “Ett amerikanskt folknöje?”

 1. Det där hade säkert kunnat bli populärt här också, i norrlands djupa skogar. ;)
  Finns där något annat än white trash i den där filmsnutten förresten? :P

 2. Ja jävlar, hur i helvete kan man låta vanligt folk ha den sorten vapen som leksaker.

  Marcus, klassförakt undanbedes.

 3. Marcus, white trash kan hänföras till socialgrupp 3.
  OBS! Det är inte jag som har skapat den indelningen.

 4. #7 Sara G – Jaha, jag klassar White trash som allt mellan Earl (i ”My name is Earl”) till Paris Hilton.

 5. Jag kan inte annat än erkänna att pojken i mig skulle tycka det vore JÄTTEKUL att leka pang-pang så där… Förlåt!

 6. Student: ”Är det bättre att en utvald elit har den sortens vapen?”

  Ja det är det väl. Tränade soldater/militärer är väl aningen mer passande än vanligt folk?

 7. #10 John – Är det inte det där som stora delar av 2nd amendment bygger på? Är det bara staten (militären) som ska ha vapen eller ska folket (milisen) också ha det?
  Litar man på staten eller ska vi bli cowbojsare allihopa – pest eller kolera för vissa. :)

 8. Student: “Är det bättre att en utvald elit har den sortens vapen?”

  Bara för att förtydliga lite: ”Den här sortens vapen”, d.v.s. automatvapen är det bara utvalda myndigheter i USA och alltså *INTE* den vanliga befolkningen som får ha. Bilderna i klippet måste vara från nån slags uppvisning där folk fick prova på militära vapen eller liknande. Vanligt folk ute i stugorna har inte tillgång till såna vapen. Halvautomatiska vapen är däremot tillåtna på de flesta ställen i USA.

 9. Ett litet förtydligande till mitt förtydligande: Automatvapen inköpta innan 1986 är faktiskt lagliga.

 10. Pontus! Jag har viss förståelse för att det kan vara kul att panka med kulsprutor. Jag har själv skjutit automateld med Kpist och AK4, Kpisten MED lov, AK4:n utan lov.

  Samtidigt tycker jag att det är sjukt att låta småungar göra det, som i filmen.

  Sedan undrar jag om det verkligen är förbjudet i alla stater. Har sett flera annonser om automatvapen i amerikanska tidningar långt efter 1986 faktiskt.

 11. Marcus:

  Jo, fast assault weapon är inte samma sak som ett helautomatiskt vapen. Assault weapons är samma typ av vapen som t.ex. en AK4 eller AK5. De är, som du säger, tillåtna i vissa stater. Dock är det bara halvautomatiska versioner av vapnen som är tillåtna, d.v.s. vapen där man måste trycka på avtryckaren varje gång man avlossar ett skott. Helautomatiska vapen rasslar iväg kulor så länge man håller inne avtryckaren, d.v.s. som en klassisk kulspruta.

  Sen är det ju helt barockt att man ska få ha ens ett halvautomatiskt assault weapon. Att folk vill ha en pistol nattygsbordet för att jaga bort en tjuv kan jag ha nån slags förståelse för (även om jag tycker det är dumt och onödigt). Men jag kan faktiskt inte för mitt liv begripa varför man skulle behöva en AK5:a…

 12. Pontus! Om Kalasjikov och M16 är godkända så betyder det bara att automatsäkringen bytts ut. Det var så jag kunde sjkuta automateld med AK4, jag hade fått tag i en automatsäkring.

  Nu tror jag iofs att amerikansk polis generellt kan känna igen en automatsäkring till M16, men det finns ett hundratal andra automatvapen på den amerikanska marknaden.

  Ett rimligt antagande blir då att man kan komma undan med ett sådant vapen eftersom det i de flesta fall krävs att vapnet provskjuts om man inte har en handbok med sig som beskriver dessa säkringar. Och en dylik vore tveeggad eftersom den skulle bli mycket värdefull på den svarta marknaden.

  Jag ärvde en Remongton 30-06 (bla) och det var ursprungligen ett halvautomatiskt vapen, men i Sverige fanns det bara som repeterstudsare.

  En rimlig svensk regel kan jag tycka.

 13. #16 Pontus – Du har givetvis rätt om assault weapons och helautomatiska vapen. Jag skyller på att det var sent när jag skrev det. ;)

  Dock så går det att modifiera dessa så som Jinge beskriver, så att de kan skjuta med helautomatik – även om det är olagligt.

  Om du tycker en Ak5a är konstigt att ha hemma så kan man ju fråga sig varför folk får använda .50 prickskyttegevär i sport-syfte.

  Så här kan det gå med sådana om man är dum:
  http://www.youtube.com/watch?v=0ABGIJwiGBc