Eskil Franck och Forum för Levande Historia


I dagens Aftonbladet skriver Forum för Levande Historias chef, Eskil Franck, en artikel som påminner oss om att det är årsdagen för en dag som Europa har stor anledning att skämmas för, Kristallnatten.


Eskil Franck i AB:
”Som samhällsmedborgare och medmänniskor behöver vi föra en livlig diskussion om hur vi ska förhålla oss till våld, rasism, mobbning, sexuella övergrepp och andra kränkningar. Vi måste diskutera och klargöra vilka alternativ åskådare har. Endast en ständigt pågående diskussion om åskådarrollen ger oss medel att hantera den.”

Min egen inställning till FFLH är dock skeptisk. När staten behöver starta en myndighet för att förmedla ”en levande historia” påminner i alltför hög grad om sovjettiden och andra diktaturer i östblocket, likväl som på andra ställen världen runt. Dessutom har FFLH gjort sig själva till åtlöje med sin oprofessionella undersökning av den svenska antisemitismen. Man pekade ut vänstern som mest antisemitisk trots att det i själva verket var en linjär skala från vänster till höger på partiskalan där de flesta med judefientliga åsikter fanns i – Moderata Samlingspartiet. Vänsterpartister var de med minst fördomar om judar som folkgrupp, något som Francks företrädare lyckades ljuga om ibland annat Ekots Lördagsintervju.

Själv abonnerar jag på FFLH:s nyhetsbrev som skickas ut med jämna mellanrum. I det sista förekom det en hel del om kommunism och antisemitism, något som präglar verksamhetens utåtriktade del. Därför skrev jag och frågade om de har något material om den etniska rensning som palestinier utsatts för under 1900-talet och fram till idag. Det är en i högsta grad aktiv etnisk rensning som Israel ägnar sig åt, något som faktiskt började redan i samband med att FN på oriktiga grunder gav bort ”ett land utan folk” till ”ett folk utan land”.

Jag minns inte hur många palestinier som fördrevs, uppgifterna är väl inte heller precisa, men siffran 700 000 under den period som palestinierna själva kallar för Nakban, som är ordet för fördrivningen. En av mina frågor till FFLH var givetvis om de har litteratur som tar upp detta, eller om de särskilt bevakar den frågan eftersom den alltjämt pågår.

Svaren jag fick var korthuggna och nekande.

Så när Eskil Franck påminner oss alla om kristallnatten så skulle det vara intressant att få veta hur myndigheten ser på den folkfördrivning som Israelerna utsatte palestinierna för. Det skulle också vara intressant att läsa vad myndigheten anser om de minst 400 byar som israelerna rev eller sprängde. Hur många som dödades av israelerna i riktade och överlagda mord kommer väl aldrig att kunna utredas, men israeliska historieforskare anser att antalet är betydande.


En israelisk soldat med en typisk mänsklig sköld…

Detta är något som dessutom pågår än idag år 2007. Dagligen får vi läsa om att man i jakten på ”militanta islamister” har dödat barn och oskyldiga. Att Israel ockuperar en stor del av det territorium som FN lämnade åt palestinierna, inklusive Jerusalem, är något som givetvis FFLH borde ägna en del uppmärksamhet åt eftersom det dels är en i högsta grad aktuell fråga, samtidigt som den är styvmoderligt behandlad i media.

Är det en opartisk myndighet som anser att det är viktigt att vi ”…som samhällsmedborgare och medmänniskor behöver vi föra en livlig diskussion om hur vi ska förhålla oss till våld, rasism, mobbning, sexuella övergrepp och andra kränkningar. Vi måste diskutera och klargöra vilka alternativ åskådare har. Endast en ständigt pågående diskussion om åskådarrollen ger oss medel att hantera den.” så är ju själva frågan om ”levande” historia i högsta grad just – levande.

Vi kanske till och med kan förvänta oss att Eskil Franck skriver en debattartikel om hur vi ska hantera vår nuvarande åskådarroll när det gäller de ständiga kränkningar och folkrättsbrott som Israel utsätter palestinierna för?


Eskil Franck på Aftonbladet Debatt SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Eskil Franck, Forum för Levande Historia, Kristallnatten, Nakban, Palestinier, Mellanöstern, Israel, Folkrättsbrott, Genevekonventionen, Mänskliga Rättigheter, Politik[/tags]


33 svar till “Eskil Franck och Forum för Levande Historia”

 1. Eskil Franck är en intressant figur, Fil.dr i teologi med specialområde ”bibelns texter”, exegetiker mao. Som exegetiker förutsätter man att bibelns texter finns, är sanna och att gud(den gud som judarna kallar-vår gud existerar, att jesus har funnits och återuppstått osv man tror på akopolypen osv. Det är således en ”vetenskaplig” bibeltolkare med fundamentalistisk inriktning: DET FINNS EN GUD, DEN GUD SOM BESKRIVITS I BIBELN OCH JESUS KOMMER SNART ATT ÅTERUPPSTÅ.eftersom ”allt” finns i bibeln förklara man sånt som verkar lite väl magstarkt för ”tolkningar eller exempel”.. Förre rektorn för Lärarhögskolan i Stockholm (tills för helt nyligen) tror även på Adam och Eva som människans ursprung och inte på den vetenskapligt förankrade evulotionsteorin tex. En del-förklaring till hur Lärarhögskolan i Stockholm och dess personalkvot ”ser ut” tex. (ofta lite till åren kommna kvinnor som ”tror” på lite av varje). Denne man tillsatte Göran Persson till chef för detta institut!! Tala om stolpskott, tala om neopotism(GP:s högsta dröm var och är tt bli präst) och part i målet. Allt som kommit, kommer och kommer att komma från detta institut under Eskli Franck:s chefsskap är en partsinlaga ur ett sionistiskt perspektiv! Läs ex detta stycke ur hans bok från 1986: http://www.existentiell-tro.net/ku/text06.htm
  hur man som kristen skall komma fram till och nå ”ljuset”. Brrrrr Här har palistinier med flera inget att hämta någonsin.

 2. Skäms heller inte för att tala om Kristallnatten utan att nämna Gaza, Västbanken eller Fallujah.

  36 000 hus i Falluja har spränts. 900 affärer, 60 skolor. Hur många dog där vet ingen. Folket i Falluja är fångna i sin egen stad sedan 2004. De bor i tält och kan inte åka bil i sin raserade stad, så det är häst som gäller. De är de enda levande människorna som får komma in och ut där. Inga andra får det så att omvärlden inte får reda på det som hände där. Och ingen säger någonting. Och Abu Ghuraib och Guantanamo är väl inget att snacka om i detta sammanhang heller.
  Levande Historia för vissa, och för vissa syften!

 3. Jinge, du är värd en BLOMMA som tar upp det här!
  Svenska folket har inte en aning om att de med skattemedel stöder den här myndigheten som medvetet, med regeringen goda minne, till största delen sprider sionistisk propaganda.

 4. Instämmer helt Sara G, Jinge är värd en blomma som tar upp det här! Och visst Har du rätt Raiwa Morra, Forum för Levande Historia levererar, ”Levande Historia för vissa, och för vissa syften!”, för allas våra skattepengar och under vetenskaplig täckmantel som blir ren historierevionism eftersom man alltid utelämnar ”den andra sidans perspektiv, fakta och verklighet”!

 5. Leo: Du har fel när det gäller exegetik, det förrutsätter inte någon konfessionell tro. I det vetenskapliga studiet av skriften använder man samma metoder som filologer och historiker använder då de granska antika texter. Även en ateist kan bli doktor i NT exegetik, om han inte driver sin personlgia agenda utan ett arbete som håller för granskning, precis som inom vilket vetenskapligt ämne som helst. Svenska universitet är konfessionellt obundna.

 6. De palestinska flyktingar som tvingades lämna sina hem 1948 och som är registerade hos FN är 720,000

 7. re: apan..
  problemet med Eskil Franck är ju just att han är exegetiker OCH använder sina studier i det ämnet som ett VERKTYG för att visa hur ”sann” bibeln är och hur man aktivt värvar själar till denna tro, läs länken till utdraget i hans bok hur man skall använda den påstådda återuppståndelsen (som i hans tolkning är bevisad-i ett cirkelresonemang- eftersom det står om det i bibeln..)
  Om exegetik, religion, teologi mm. som akademiskt ämne är mycket omtvistat om det håller för akademin! Det är rätt många inom universitetsvärlden just nu som undrar om det inte är dags att göra med detta område som man långt tidigare gjorde med Astrologin. Skilja ur det från akademin. ”Tro” har inget vidare högt trovärdighetsfaktor och religionstolkningarna ur bibeln håller faktiskt inte för en vetenskaplig granskning!

 8. Hur som helst.. Eskil Franck:s världssyn har sitt ursprung ur ett proisraeliskt perspektiv och institutets slutsatser har, är och kommer att vara partsinlagor ur detta proisraeliska perspektiv och det är mer än märkligt att denna propaganda finanseras med svenska skattepengar!

 9. Är det fler än Jinge som vill ställa en del frågor till Levande Historia(för vissa)?
  Vi andra som har det borde mejla dem nu!

 10. Vissa kristna vill lätta på sitt dåliga samvete gentemot Judarna och de gör det på bekostnad av det palestinska folket
  Palestinierna är en levande historia som många försöker ignorera och låta bli att tala om

 11. Palestinier, och typerna som jobbar på levande Historia gör sitt bästa för att konservera vårt dålig samvete genom att ständigt påpeka förintelsen som världshistoriens allra värsta brott. Vi få aldrig glömma vårt svek. Men vad vi behöver är en objektiv analys, inte en historiesyn som bara beskriver judarnas lidande, det fanns ett otal andra grupper som procentuellt var lika stora och utsattes för samma lidande, men det är knappt att de nämns;
  de är nästan bortglömda nu eftersom förintels industrin bara gynnar sig själva.
  Det är också pinsamt tyst om de fruktansvärda terror- och våldshandlingar som judarna utförde mot den palestinska urbefolknignen BARA TVÅ, TRE ÅR EFTER FÖRINTELSEN och som fortsätter oavbrutet in i våra dagar.
  Jag befarar att svenskar i allmänhet är rätt så dåligt informerade om bakgrunden till palestinskonflikten.
  Det är mycket strongt av Jinge som oförtrutet arbetar på att upplysa om de verkliga skeenden i konflikten.

 12. Sara G,

  Nej, jag tror inte att palestiniera gör sitt bästa för att konservera ert dåliga samvete. Det dåliga samvetet ni bodde ha gentemot oss är en helt annan. Det var Belfour som lovade bort Palestina till judarna och genom hela historien har europierna begått nya brott gentemot oss genom att stödja ert gamla offer mot (sitt nya offer, palestinierna).

  Israel hade inte kunnat ödelägga våre liv till denna grad om inte stödet från Europa hade varit så förbehållslöst och så hänsynslöst mot oss. Och är det än idag.

 13. Kära Rawia Morra, vilket missförstånd!
  ”Palestinier” är den person som skrev inpasset ovanför mitt, inget annat, jag vände mig till honom eller henne.
  Det är personerna på Levande Historia (för vissa) som jag
  avsåg.
  Jag håller med dig på alla punkter, det var väst som gav bort Palestina utan minsta tanke på dess urinvånare.

 14. Jag skulle påstå att exegetik ibland faktiskt håller högre vetenskaplig nivå än många andra humanistiska ämnen, jag tror det handlar mer om vilken syn man har på vetenskap. Exegetik är ingen apologetisk underavdelning inom teologin. Det har uppkommit en mer apologetisk gren inom underavdelningen Systematisk Teologi som heter ”fundamental teologi”, men än sålänge så finns inte denna gren i Sverige.

  Att tro inte skulle ha något vetenskapligt värde har jag mycket svårt att tänka mig. Tro, filosofi och politik är ämnen som har en stor inverkan på människors liv, och är därmed nödvändiga att studera. Hur ”sanna” dessa teologiska, filosofiska eller politiska utsagor kan ju alltid ifrågasättas, men det är inte frågeställningen för diciplinerna.

  Exegetik handlar om textutläggning, och handlar främst om vad författare till antika texter vill ha sagt, vilken koppling det har till omgivande miljö och eventuell påverkan på eftervärldens tänkande. Huruvida det som författaren förmedlar är ”sant” är inte varken motiv eller mål för en sådan studie. Vad som utgör ”sanning” är ju också något som är under diskussion.

 15. ApanApansson, vissa påstår också på fullaste allvar att astrologi är en vetenskap. Där ingår också den av dig så uppdaterade tron…
  En bibeltolkning är en bibeltolkning, inget annat – och den bör absolut inte tillämpas i politiken för att skapa totala fördelar för en, av dom själva upphöjd, religiös folkgrupp.
  Det är både falskt och motbjudande.

 16. Använder Eskil sin bibeltolkning i politiska sammanhang? Huruvida ämnen är en vetenskapsgren eller inte beror ju helt på definition. Det finns väl de som vill förbjuda all humanistisk forskning.

  Astrologi inte en del av det Teologiska studiet, vad har du fått det ifrån?

  Vad jag vet så bedrivs inga trosstudier på universitetet, däremot kan man studera grupper som delar en tro, eller vad denna tro består i och hur den tar sig uttryck.

  Vad vill du ha sagt med att en bibeltolkning är en bibeltolkning? och vad menade du med ”uppdaterade tro”?

  Angående politik/tro så är det något som innefattar stora delar av livet och därmed allt som oftast överskuggar varandras delar. Detta gör att religiösa/ideologiska åskådningar får påverkan på människors sätt att handla även i politiska sammanhang. Har man en kristen världsbild så är det klart att man utgår från denna även om man är politiker, rörmockare eller jobbar på kontor.

 17. AA skriver: ”Astrologi inte en del av det Teologiska studiet, vad har du fått det ifrån?”
  Det har jag inte sagt – att astrologin är en del av teologin – men liksom exegetiken vill astrologin ge sken av att vara strikt vetenskaplig, alltså bygga sin grund på empiriska erfarenheter.
  Vad jag menar med att bibeltolkning är en bibeltolkning, är ingenting annat är att olika trossamfund och de två världsreligionerna tolkar bibeln på sitt olika egenartade sätt. En av världsreligionerna har till och med tilltvingat sig ett eget land, brutalt slagit ihjäl tusentals människor, fördrivit dem, hånat dem, förnedrat och stulit deras identitet på grund av att de bokstavstroget har TOLKAT GAMLA TESTAMERNTET på sitt eget mycket speciella vis och förvandla de gamla texterna till historiska sanningar.
  Så du Apan, har alldeles rätt i att om man har en kristen världsbild så är det klart att man utgår från denna

 18. Något hände, jag hann inte skriva färdigt, tryckte väl fel.
  Så här ska det vara: Så du apan, har alldeles rätt i att om man har en kristen (eller judisk) världsbild så är det klart att man (alltför många) utgår från dem, trist , eller bättre, tragiskt, nog…

  Förövrigt står det klart för vem som helst, apan, att du och dina vänner på levande historia försvarar statsterrorist-staten och den grymma och odemokratisk regimen Israel, med alla tillgängliga medel…
  Jag hoppas att Persson någon gång får stå till svars för inrättandet av denna mycket ovetenskapliga myndighet.

 19. Sara G: Inga humanistiska vetenskaper bygger på strikt empiri, inte någon av de naturvetenskapliga heller skulle jag vilja påstå. All vetenskap bygger på teser, dessa teser kan sedan få mer eller mindre stöd, varav empiri bara är en (men viktig del) del. Empiri går oftast ut på att återskapa förhållanden som ger samma resultat om och om igen då man utför dem. Men man kan inte gärna kräva att man ska återskapa Titanic eller slaget vid Hastings för att få ”vetenskapliga bevis” för historisk forskning. Vad som ligger till grund för den humanistiska forskningen skiljer sig från vad som ligger till grund för kemi.

  Astrologi lärs inte ut som vetenskap på universiteten vad jag vet, annat än i idéhistoriska syften då.

  Sara, jag tycker att du ska vara mindre benägen till att lägga ord i andras munnar. Vad jag tycker om Israel eller Forum för levande historia har jag inte skrivit om här, alltså bör du skala ner på dina förutfattade meningar något. Det jag har tagit upp här är vad studiet i exegetik syftar till och vilka metoder som har används.

 20. Du kallar Eskil Franck vid förnamn, det säger en del, och dina tidigare inlägg skärper min uppfattning att du stödjer det som Levande Historia står för.

  Teser, filosofi och emperi samverkar till att skapa vetenskap, inte var och en för sig.

  Som kuriosa – Lunds universitet har nyligen genom en donation getts möjlighet att studera parapsykologi..

 21. Jag kom inte ihåg hans efternamn, hade aldrig hört talas om människan innan det skrevs om honom här. Det jag vill är att rätt din snäva syn på vad exegetik innebär.

  Vart har jag skrivit att jag stödjer forum för levande historia?

  Du tror alltså att man kan använda samma metodologi till kemi som till historia? jisses, ta del av Sveriges föremånliga studerandeavtal och läs kursen i metodik nu!

 22. Att bara använda någons förnamn tyder på samhörighet, Eskil Francks fullständiga namn finns överallt på den här tråden. Det skulle inte vara någon ansträngning alls från din sida att hitta det, men du väljer sonika att familjärt kalla honom – Eskil.

  Jag medger att det var fel att använda samma kriterier för vetenskap och pseudovetenskap.

  Men jag vidhåller – exegetik kan knappast på något sätt kallas vetenskap, vad du än tycker – och i orätta händer, som t.ex i Eskil Francks och hans gelikar så kan studier i ämnet
  få konsekvenser…

  Levande Historia (för vissa) är en smutsfläck för vetenskapen och ett ödslande med skattemedel.
  Eskil Francks och sionisternas exegetik ger sionisterna ännu mer kraft att fortsätta förinte ett helt folk.

  Och tillslut, det skulle aldrig falla mig in att läsa exegtikernas metodlära eller s.k idéhistoria.

  Men du, apan, däremot skulle behöva studera palestiniernas historia.

 23. Hela grejen med levande historia är gjord för att dölja de brott som Israel begår mot mänskligheten.

 24. Måste bara kommentera Sara G:s kommentarer!
  Läskigt inskränkt intryck jag får av denna person. Bara det att dra långtgående slutsatser för att efternamnet Franck inte skrivs ut av AA!
  Hennes åsikter i sakfrågan vet jag inget om, men slutledningsförmågan är absurd.

 25. larsa, tvärt emot vad du säger så är jag övertygad om att du vet min åsikt i sakfrågan – och det är därför du blir ovettig…

 26. Fattar man inte att man ska följa kommentarsreglerna här så åker man in i spamfiltret! / Jinge