Eriksson och Antifascisterna


Den gamle polischefen Björn Eriksson skrev på DN Debatt för ett par dagar sedan:

Motdemonstranterna beter sig mer nazistiskt än nazisterna själva. Vi måste sluta att idealisera de så kallade antifascistiska motdemonstranterna i den tappning de visade upp sig i Linköping i lördags. Det är flathet att inte betrakta denna hord av motdemonstranter som ett lika stort hot mot demokratin som nazisterna. Det slödder som försöker leka stadsgerilla, som hela tiden försöka lura polisen, förtjänar inte annat än förakt. Varför ska jag och andra känna någon sympati för dem som med sitt beteende verkar mer nazistiska än nazisterna själva?

Hur man kan bete sig mer nazistiskt är nazister begriper jag inte riktigt. Det är väl att hänföra till avdelningen retoriska grepp för att få menigheten att läsa vidare kan jag tro.

Men alldeles bortsett från det så har hövding Eriksson rätt i sak. Men det är ett problem med flera sidor. Att dessa nazister väcker en berättigad avsky är ju knappast speciellt märkvärdigt.

Sedan undrar jag förstås vem som idealiserar de antifascistiska motdemonstranterna?

Och givetvis vem som stadgar att Eriksson ska känna sympati för dem?

Men det är ju egentligen en rand-

anmärkning som inte för saken vare sig framåt eller bakåt.

Jag tror att det stora flertalet medborgare i landet önskar att det är lugnt på gator och torg – jämt. Om autonoma, anarkister, syndikalister och liknande sympatisörer kastar molotovcocktails är det precis lika oönskat som när ungarna i ”Global Intifada” bränner ambassadbilar.

Och vad jag tycker om nazister och nazianstuckna sekter som Sverigedemokraterna tror jag möjligen har framgått..

Möjligen är jag lite mindre oroad över de autonoma ungdomarna. Jag tror att de flesta växer upp och blir hyggliga medborgare. Vad nazisterna blir när de växer upp vet vi.


18 svar till “Eriksson och Antifascisterna”

 1. Nej, man ska INTE vara neutral. Jesus var det INTE å röjde själv bort månglarna i templet. Här är det en kamp mellan de som motstätter sig lika människovärde etc och de som inte gör det (men använder metoder som ibland är rättsvidriga). Eriksson bryter därmed glasklart mot vår judiskt-kristna värdegrund, och ska bemötas som den falska profet han är.

 2. Det är klart att man kan begära att invandrarungdomarna, som är en stor grupp av motdemonstranterna, de som angrips, misshandlas och hotas av nynazister, ska ta sitt öde med samma stoiska lugn som judarna gjorde då förföljelsen, hoten och misshandeln enbart gällde dem.

  Förlåt Jinge, men jag har svårt att stämma in i massmedias fördömanden av antifascisterna. Lite förnuftig diskussion om saken, lite förståelse för deras agerande och framför allt – mycket mer resulta åtgärder mot illgärningsmännen och antidemokraterna på extremhögerkanten tack!

 3. Fast det är ingen bra idé att vara den anfallande parten, att kasta sten etc.. Eriksson har helt rätt i att nazisterna vinner på det.

 4. Frihetliga socialister kastar inte sten eller på annat sätt använder våld som ett medel för politisk kamp. Det gör bara knäppskallar som förordar omedelbar revolution. Typ AFA. Men Eriksson är ändå helt sjukt nära gränsen för vad som kan sägas vara acceptabelt av en f.d. rikspolischef att uttala sig om. Han borde veta bättre än att överanvända nazistiska jämförelser.

 5. Har du läst hans artikel Fredag? Jag tyckte att han drog på lite väl mycket, men han var oxo rätt så tydlig. Men som Kerstin och bb tycker jag inte. DE bruna hade på inget sätt angripit motdemonstranterna. Samma i Salem förra året. Det är deras taktik.. Att de sedan piskar upp invandrare så fort de hinner när inte media är med är en annan sak..

 6. Ja nynazzarna är ju mycket snyggare, och modigare, de ger sig på och misshandlar bara enskilda, och när de angripna är i klart underläge. Så sympatierna hamnar givetvis hos nazzarna – eller kan det handla lite om hur massmedia behandlar den här frågan tro?

 7. Förresten, varför sätter man inte dit hela nazzegänget för brott mot uniformsförbudet – eller är det upphävt?

 8. Tycker du att jag FÖRSVARAR nazzarna Kerstin ???

  Jag tycker bara inte att AFA och anarkiser och andra autonoma ska ge sig på dem. Försvara sig är en annan sak.

  Jag vet inte hur det ser ut med uniformsförbudet idag. Det verkar som om polisen skiter i det.

  ”eller kan det handla lite om hur massmedia behandlar den här frågan tro?”

  Mediernas rapportering är i stort sett korret. Nassarna går på led och håller käften.. De hoppas att kunna fortsätta att gå på led in iriksdagen och sedan stänga den.

 9. Jag bor själv i Linköping och kan konstatera flera saker.
  1. Det finns inga ”invandrare” ö.h.t. i AFA.
  2. De enda som bröt mot lagen var AFA.
  3. Ungdomarna i AFA vill förbjuda de borgerliga partierna.
  4. Allt gick som NSF planerat.

  Kort sagt en sorglig dag för nationen. Någonting är fel när unga människor som lever i välstånd får för sig att råna och anfalla polisen i ”det godas” namn.
  Nu känner jag också att jag måste flika in en sån där obligatorisk fras om att ”jag inte är nazist, bla bla”. Men då det är så förbannat löjligt avstår jag.

 10. Nej jag tror givetvis inte att du försvarar nazzarna, och jag anser inte heller att det är smart att använda våld, ens mot nazzar som demonstrerar, men jag skulle bra gärna vilja veta mer om de där som kastar sten, varför de gör det, vilka de är, hur många som gör det och hur de resonerar.

  Ända sedan början av 90-talet har man bara skrivit om hur ”antifascisterna” tar till våld som motdemonstranter, och jag kan inte hjälpa att jag känner mig otillfredsställd med den beskrivningen, att den utelämnar lite för mycket. Det blir klart obehagligt till sist om begreppet ”antifascist” blir liktydigt med folk som inte respekterar demokratiska principer, något jag inte gillar eftersom jag betraktar mig själv som antifascist. Detta tycker jag är det mest skrämmande med den här rapporteringen.

  Massmedia har lyckats smutsa ner begreppet ”feminism” så att det numer anses liktydigt med den värsta sortens kommunism, och här håller man på att få ”antifascist” att betyda samma sak, då blir ju fascism respektabelt i slutänden. Det här oroar mig faktiskt?

 11. Mja Kerstin, det hindrar inte att de där illbattingarna faktiskt sabbar för sig själva oxo. Nazzarna har som tanktik att sköta sig perfekt och låta Afa och diverse anarkister göra bort sig. Det är oxo faktiskt vad som händer varför medierna givetvis rapporterar.

  Närö Snöözer! Ingen tror att du är nazze. Visserligen skulle du nog må bra av en lite mer sansad politisk syn, men vaffa.. alla är barn i början.. :-)

 12. Nazzarna kanske har som taktik att vid deras egna demonstrationer sköta sig perfekt. Vad de gör den övriga tiden och vid andras demonstrationer har vi sett allt för många gånger.

  I raden av exempel kan vi ju till exempel plocka det här lilla exemplet från nationaldagen ifjol:
  http://www.expressen.se/index.jsp?a=143035

 13. Funderar på att dyka upp med en stor fet amerikansk flagga samt plakat med texten ”länge leve kapitalismen” vid nästa ”demo”.
  Retar både de som tycker att vi borde ha en diktatur med hakkorset som symbol och de som hellre vill se hammaren och skäran som symbol i den framtida paradisdiktaturen.
  Jag har aldrig riktigt förstått varför de de olika extrema socialistiska inriktningarna slåss mot varandra. De har ju faktiskt samma mål.

 14. ”olika extrema socialistiska inriktningarna”

  Aha! Snöözer är ute för att provocera.. :-)

  Men serru den gubben går inte. Du får allt ta och finta lite bättre om du ska få glädjen att se mig ramla över sargen.. :-)

  Fast det är kul att du försöker !!

 15. Jag provocerar inte medvetet, jag säger sanningen. Jag har samtalat med massor av kommunister och på frågan om vissa åsikter ska förbjudas svarar de alltid ”ja”. De tycker inte att moderaterna representerar folkets åsikter. Det är ju ett mycket lustigt påstående, särskilt när man jämför hur många röster (m) får med hur många röster kommunisterna får. Men det är klart. Jag och några andra miljoner svenskar räknas inte till ”folket” och borde helst försvinna i ett gulagläger någonstans. Både kommunister och nazister vill se mig död p.g.a. mina åsikter. Varför skulle jag göra någon skillnad på dem?

 16. ”Jag har samtalat med massor av kommunister och på frågan om vissa åsikter ska förbjudas svarar de alltid “ja”.”

  Du ska försöka att undvika Nord-Korea Snozis! Fan, man går inte ens säker på gatorna där tror jag..

  Man kan aldrig, inte i något sammanhang, förbjuda åsikter. Visserligen håller (fp) på tillsammans med Bodström, men de kommer inte att klara det. Inte ens Bush klarar det trots idoga försök att tom spana på vilka BÖCKER folk lånar.

  Stalin grejade det inte, Hitler misslyckades oxo trots att bägge försökte med bokbål.

  Nää, moderaterna representerar väl omkring 25% av folket åsikter och nästa höst får vi se vem som representerar mest.

  ”Både kommunister och nazister vill se mig död p.g.a. mina åsikter.”

  :-) Djävlarrr vad svårt du ska ha att sova då? Men jag är ju näst intill kommunist men jag vill inte se NÅGON död.. :-)

 17. Vad bra. :)
  Men jag tror att du förstod min poäng. Jag ser ingen konkret skillnad mellan kommunister och nazister helt enkelt.

 18. Meh, jinge. Varför tror du att nationalsocialismen heter just nationalsocialism!?
  Läs gärna vad nazzarna tycker om kapitalism och globalisering. Den brunröda sörjan är sig lik.

  _tar_mig_för_pannan_