Enögde Bildt och EU-valet


På DN Debatt skriver idag utrikesminister Carl Bildt under rubriken ”Attacken från öst visar hur viktigt EU-valet är” att ”Putins annektering av Krim utmanar den ordning vi försökt bygga upp efter kalla kriget. I stället för att rätten är makt finns risk för ett läge där makten dikterar vad som är rätt.”
Carld Bildt untitled

Han skriver vidare President Putins militära angrepp på Ukraina och annektering av Krim utmanar hela den freds- och säkerhetsordning som vi har försökt att bygga upp efter det kalla krigets slut och Sovjetunionens upplösning. Vi har försökt bygga en ordning där gränser successivt betyder allt mindre, där rättsordning och frihet främjas i Europa i dess helhet, där säkerhet bygger på samarbete i stället för avskräckning och där respekten för rätten är fundamental.”
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

Putin har inte genomfört ett militärt angrepp på Ukraina, Bildt sprider genomskinlig falsk information medvetet. Däremot är Rysslands tidigare hot om våld i strid mot folkrätten. Detta har utretts av FIB-juristerna, delar av vars bedömning jag återger i de tre avsnitten nedan.
Putin untitled

President Putin fick i början av mars mandat av det ryska parlamentets överhus att sätta in militära styrkor i Ukraina. Han hänvisade till “den extraordinära situation som har utvecklats i Ukraina och hotet mot medborgare i den Ryska Federationen, våra landsmän, personalen i den militära kontingent av den Ryska Federationens väpnade styrkor som är utplacerad på Ukrainas territorium (Autonoma Republiken Krim) enlig internationellt avtal”. Detta mandat utgör ett hot om våld mot Ukraina i strid mot FN-stadgans våldsförbud, som även förbjuder sådana hot.

De angivna skälen är av klassiskt imperialistiskt slag, som stormakter flera gånger använt för att legitimera militära interventioner i småstater. President Ronald Reagan talade om att skydda amerikanska medborgare när USA 1983 invaderade i Grenada. President George W Bush använde argumentet 1989 när han gav order om invasionen i Panama. I båda fallen fördömdes invasionerna av FN som flagranta brott mot folkrätten.

Kosovo nämns från skilda håll i samband med frågan om Krims självbestämmanderätt och eventuella rätt till avskiljande. Kosovos ”självständighet” var också ett resultat av en olaglig intervention, ett oavbrutet bombkrig från Natos sida som varade under nästan tre månader utan beslut av FN:s säkerhetsråd. Det syftade till att bryta upp resten av Jugoslavien och skapa Kosovo som en stat (som dock aldrig blivit mer än en klientstat, ett protektorat). Både Kosovo och Krim är olagliga utbrytningar, eftersom båda är följden av olagliga interventioner.
Kosovo förklarade sig självständigt 2008 och erkändes då av ett 70-tal stater men har inte valts in som medlem av FN, då många stater motsätter sig detta.”

I Kosovo har USA nu en av sina största baser ”Camp Bond Steel”, utgångspunkt för bombanfall mot Afghanistan.
En viktig skillnad är att Kosovo uppkom efter krigsanfall från NATO, medan Krim anslöts till Ryssland efter en folkomröstning där 96 % stödde anslutningen.

Fastän Rysslands intervention är ett brott mot FN-stadgan, är det mycket möjligt att detta att Ryssland till slut satt ned foten mot Nato, USA och EU gagnar freden på sikt.I Bildts artikel nämns förstås inget om EU:s och USA:s öppna undermineringsarbete mot den folkvalde presidenten i ett av OSSE (även av USA och EU) lovordat val. Ledande representanter för EU (talespersonen Ashton) och USA (vice utrikesminister Nuland och senator McCain) uppträdde på Maidan och lät sig fotograferas med bland andra fascistpartiet Svobodas ledare, samt med stormrike Jatsenjuk, blivande president. Utrikesminister Nuland har uppgett att USA genom åren för att främja egna intressen har stött NGO: er i Ukraina med totalt 5 miljarder dollar, ett jättebelopp. FIB-juristerna menar att bl.a. EU sannolikt brutit mot FN-stadgan genom att blanda sig i Ukrainas inre angelägenheter.

På Bilden nedan ses Jatsenjuk, Klitscko och fascistpartiet Svobodas ledare tillsammans med EU:s Ashton före statskuppen.
Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled

Bildt nämner inget om EU:s stöd till statskuppen, med dess starka inslag av fascism, och att kuppregeringen innehåller 4 medlemmar från högerextrema partier, som också besatt poster som riksåklagare och chef för nationella säkerhetsrådet. Denna kom dagen efter en med möda framförhandlad överenskommelse mellan Ukrainas folkvalda regering och representanter för bl.a. folkvalda politiska partier.

Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. Oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument.

En statskupp ägde rum följande dag. Ja, det var ”för bra för att vara sant. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister och Yarosh, en av högersektorns ledare förklarade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän Janukovitj avgick enligt New York Times.
Bildt nämner inte Natos omfattande militära inringning av Ryssland i strid med gamla löften

RyssKrig-768954

Sammanfattningsvis desinformerar Carl Bildt i stor utsträckning i denna centrala konflikt. Det är en stor svaghet för landet Sverige att det representeras av en så enögd och partisk utrikesminister. Sveriges inställning i kärnvapenfrågan har just diskuterats här. Genom Carl Bildt har Sveriges en gång goda anseende internationellt, tack vare politiker som Olof Palme, Alva Myrdal och Maj-Britt Theorin allvarligt försvagats. Bildts inlägg minskar intresse för att rösta i EU-valet. Vänstern är splittrad och jag har inte tagit ställning.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

DN Debatt 7/5 DN Debatt 30/4 Counterpunch 23/4 Huffington Post Nej till EU Nyhetsbanken 22/4
New York Times DN 8/4 Dagens Industri 28/3 DN Debatt 4/4 Internationella juristkommisionens rapport Rysslands röst
DN 20/3 Nyhetsbanken, Putins tal DN 23/2 SvD
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  3 comments for “Enögde Bildt och EU-valet

 1. Benny H
  30 april, 2014 at 09:41

  Enögda Bildt är det väl snart ingen som tar på allvar. Det är ju maktspråk som USA och EU hela tiden använder mot regimer som inte dansar efter deras pipa. Man kan använda en gammal klyscha om Bildt och det är att han uppenbart är felprogrammerad eller så är det så illa som Assange hävdar att vår utrikesminister jobbar åt främmande makt dvs USA. Det märkliga är varför inte drevet mot Bildt kört igång? Är det så illa ställt med svensk media att Bildt slipper undan även denna gång trots alla fadäser genom åren, tänker närmast på icke existerande u-båtar från Sovjet, hans fiasko som statsminister, Lundin Oil, Georgien där han som vanligt var för snabb med att peka ut skyldiga och nu Ukraina där hans agerande ställer många frågor. En skandal om detta tystas ner i det man kallar ”fri” svensk media.

 2. 30 april, 2014 at 10:08

  Anledningen till att EU och USA känner bekymmer med Ryssland är att fastlandet kommer sannolikt att bildas till den Eurasiska unionen. Även utan Ukraina så är byggandet av denna union fortfarande verkligt och blir en avsevärd motvikt till EU. Eurasien omfattar 75 % av världens resurser. USA kan inte låta någon annan kontrollera en sådan potential .

  http://parnassen.wordpress.com/2014/04/28/statskupp-i-ryssland-malet-for-euusa-putin-ger-ut-ett-silvermynt-pa-ett-kilo-retar-nwo/

 3. 30 april, 2014 at 16:13

  Anders Romelsjö har rätt när han skriver detta: ”Fastän Rysslands intervention är ett brott mot FN-stadgan, är det mycket möjligt att detta att Ryssland till slut satt ned foten mot Nato, USA och EU gagnar freden på sikt.” Att Ryssland markerar mot USA:s politik av ”regimskiften” i stater som misshagar dem kan kanske bli en broms mot deras arrogans inför andra nationers självständighet. Deras inblandning i Ukrainas inrikespolitik är ett skrämmande exempel på hur Washington arbetar. Men även Ryssland är hotat. Ett femtiotal s.k.NGO:er arbetar nu inne i Ryssland på att försöka destabilisera landet.
  Carl Bildts artikel i DN berättar inget om fascisternas roll i regeringen i Ukraina. Han – liksom svenska media och de andra politikerna (från vänster till höger) – tiger programmerat om detta. Att för första gången efter 1945 ingår fascister i en regering i Europa. Borde varit stora nattsvarta rubriker och ett antal tv-program som diskuterar den utvecklingen. Men helt tyst. Kusligt tyst. Inte heller en rad om USA:s långa arbete på regimskiftet i Ukraina. Svenska läsare kan utan denna objektiva information inte förstå vad som egentligen händer i Ukraina. Det enda vi matas med är ett hysteriskt hat mot Ryssland. Där media påstår att ”Putin” gjort sig skyldig till olika brott. ”Putin”? Också ett propagandagrepp. Man förmår hos dessa inte ens anständigt skriva ”den ryska regeringen” eller ”Ryssland”.
  Jag har skrivit till chefredaktörerna för flera av de största dagstidningarna och frågat varför deras tidningar och journalister tiger om de ukrainska fascisterna och USA:s roll i händelseutvecklingen. De svara självklart inte. Fortsatt tystnad.

  Ulla Johansson

Comments are closed.