En ovanlig sexuell läggning


Att det finns tjejer som gillar tjejer vet vi. Att killar lika ofta gillar killar är sant. Normen, heterosexuell kärlek är trots allt det mest frekventa.

Men nu jag ska berätta om något som jag tror är riktigt ovanligt.

Omkring mitten av 70-talet jobbade jag på ett behandlingshem för tonåringar med olika sociala problem, bland annat kriminalitet och narkotikamissbruk.

Där arbetade också en psykolog som hette Sven. Sven var omtyckt bland kollegorna och bland ungdomarna. En rätt så vanlig ung man om man bortser från att han hade mycket långt hår, nästan ner till midjan.

När vi arbetat ihop ett år ungefär så berättade han att han brukade gå ut klädd och sminkad som kvinna. Vi, hans arbetskamrater, blev förstås lite förvånande men vad han gör på fritiden är ju hans sak tänkte vi.

Några av oss var med honom ut och drack öl och vi kunde konstatera att han verkligen såg ut som en kvinna. Enda gångerna det kändes knepigt var när andra snubbar kom och stötte på honom. Men inombords jublades vi, – Tänk om de bara visste vad HON har under kjolen, ungefär..

Det gick något år och jag började plugga igen. Jag hade sporadisk kontakt med några gamla arbetskamrater och fick efter ett tag höra att Sven ansökt om ett könsbyte. Inte bara identitet utan även ett operativt ingrepp.

Då tänkte jag, och säkert många med mig, att – vi får hoppas att han inte ångrar sig. Tiden gick och efter ett stort antal psykiatriska utredningar fick han sin ansökan beviljad och genomgick operationen.

För 6-7 år sedan träffade min dåvarande sambo “Svea”, som han då bytt namn till, på en konferens i mellansverige. Hon visste var Svea hette i efternamn så när hon kom hem berättade hon om träffen.

I samma veva så ringde en gammal arbetskamrat mig och berättade hur det gått för Svea. Jodå, hon arbetade fortfarande som psykolog men nu hade hon blivit aktiv i en förenings. Hon hade gått med i en organisation som hette Lesbisk Front där hon nu hade en framträdande position.

Svea hade börjat gilla tjejer..

Det är ju inte homosexualitet, inte heller kan man kalla det transsexualitet, utan det är faktiskt på ett sätt heterosexualitet. Men visst är det ett udda öde?

Bortopererat organ och gilla tjejer…

(Namnen Sven/Svea är ändrade)


6 svar till “En ovanlig sexuell läggning”

 1. Men snälla nån, den där rubriken får du allt ändra om du inte vill ha hela transgender-samhället över dig! Transsexualism räknas inte till ”sexuella läggningar” och därför använder man heller inte termen ”transsexualitet”.

  Det finns bra länkar till information om transsexualism på http://www.rfsl.se och http://www.rfts.se för den som behöver läsa på för att inte i onödan såra eller förarga människor som redan är i en svår situation.

  Och vad det gäller transsexuellas sexuella orientering så är det nog vanligast att man behåller de preferenser man hade från början, men det du skriver i sista stycket illustrerar väl omgivningens vanliga förrvirring inför det här fenomenet. Som man f.ö. inte längre kallar ”könsbyte” utan ”könskorrigering”.

  Men läs för all del mer på de givna länkarna. Jag kan bidra med fler om så önskas.

 2. Ajajajaj… Nåja, det är ju iaf inte illa menat får jag trösta mig med. Men hela grejen är ju lätt absurd kan jag tycka. Vara man, operera bort organet, och sedan vilja umgås med tjejer. Det verkar ha varit en rätt onödig operation kan jag tycka.. :-P

  Men det är ju givet att en man inte kan förstå en annan man utan att ha gått i hans mockasiner, men på mig verkar det hela lite bakvänt. Nej, jag är väl tämligen obevandrad i terminologin som du påpekar. Jag känner ett antal bögar, ett flertal flator, men inte någon transa, i vart fall inte som hoppat ut ur skrubben.

 3. Att operera bort en penis är ett stort ingrepp. Jag trodde att de flesta som gör det har tänkt läng och väl och har tagit reda på vilken sexuell läggning de har och kommer att ha i framtiden.

  Att ha gjort tagit bort penisen och sedan ångra det som du skrev låter som ett väldigt tragiskt öde.

  Annica

 4. Inte bara tänkt. Han gick igenom en jätteutredning innan de gjorde operationen. Men jag vet inte alls om han är missnöjd. Det är mera det att jag själv tycker att det känns som ett stolpskott att operera sig. Han kanske ÄR kvinna mer än man, OCH lesbisk. Vem vet..

 5. Skulle precis säga det. Jag tror att man bör hålla isär de två sakerna. Ens sexuella läggning är en sak. Ens sexuella identitet en annan. Jag tror mycket väl att Sven/Svea kan ha känt sig helt fel i sin manliga kropp och nu vara helt nöjd med sitt byte, samtidigt som Sven/Sveas läggning kan vara den att dras till kvinnor. Det låter förvirrat, jovisst, men tänk då hur jobbigt det måste ha varit för Sven/Svea! Att han/hon inte blev skvatt tokig är strongt.

  Genom att ifrågasätta Sven/Sveas sexuella läggning så innebär väl det att man definierar detta efter vilket kön man har. ”Om han bytte från man till kvinna så BORDE han väl då tända på män”. Det ligger en värdering i det antagandet som jag inte köper.