En historia utan slut


Nu rapporterar morgontidningarna och Ekot att USA:s försvarsminister ska se till att soldaterna får sin tjänstgöring förlängd från ett år till femton månader. Samtidigt ligger Nationalgardet i hårdträning.

Man berättar att en självmordsbomb dödat åtta människor, en lastbil sprängdes på en bro över Tigris. När den metoden finner sina efterföljare så kan Bagdad lamslås ännu mer än vad som redan skett fram till nu, och den dagen motståndsgrupperna lyckas smuggla in Katusjaraketer som de kan skjuta på gröna zonen med så…

I förrgår var Barak Obama på besök i David Lettermans Late Show och jag har – aldrig – upplevt sådana ovationer från publiken på en politiker som ska ställa upp i presidentvalet. De jublade verkligen och Barak Obama verkade närmast lätt generad över det bifall han fick. När han kritiserade den nu förda politiken så bröt ett spontant jubel ut i publiken så man kan lugnt påstå att – i alla fall publiken ogillar Bushs politik.

Nu är Lettermans program kanske inte någon opinionsbarometer att lita på, men frågan kom givetvis upp, – hur skulle det bli med Clinton och Obama som demokraternas kandidater för president och vice president? Utan större tvekan tror jag att de skulle vinna en tämligen komfortabel seger i nästa presidentval.

För i ärlighetens namn så finns det absolut ingenting som talar för att George W Bush och hans apologeter i Vita Huset ska kunna klara upp denna kontinuerligt pågående katastrof. USA:s president är galen och rimligen borde rättsvårdande myndigheter i landet gripa honom och slänga honom i fängelse. Där borde han få sällskap av merparten av sin stab och sina rådgivare.

Barak Obama sade att man måste dra bort trupperna från Irak och be alla andra länder om hjälp för att stabilisera situationen i ett övergångsskede. Ett sådant resonemang har vi


Barak Obama hos David Letterman i tisdags…

dock hört förr. Nu har vi svenska ISAF-styrkan på plats i Afghanistan, också det en konflikt som vi inte har ett dugg med att göra. Vill inte Afghanerna själva slänga ut dessa skäggiga gubbar så varför i hela friden ska våra soldater göra det? För att USA:s marionett Karsaj bett om det?

Vi får inte låta USA tro att de kan ljuga ihop en massa saker om olika länder, sedan anfalla, och sen hoppas på att andra länder ska agera städgummor åt dem. Hade vi haft en vettig utrikespolitik så skulle vi agerat för att internationellt efterlysa Bush och Blair för att ställa dem till svars för brott mot mänskligheten och folkmord. Svenskar ska ägna sig åt bistånd, det gör man inte med AK5:or i handen…

Länkar: SvD SvD1 DN DN1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Barak Obama, Letterman, Irak, Kriget mot Terrorismen, Bush, Afhanistan, Hillary Clinton, Presidentval, USA, Tigris, Bagdad, Politik[/tags]


8 svar till “En historia utan slut”

  1. Här kommer ett morgontrött, ostrukturerat inlägg:

    Barack Obama är inget större hopp. Men, eftersom det är svårt att veta vad han egentligen tycker och tänker och vad han vill, så kanske han kan bli mindre ovettig än de övriga när det väl sipprar fram. (Dock har vi ju sett att alla kandidater utom Kucinich råflirtar med AIPAC och Israel. Kucinich tror jag anställde en palestinsk aktivist som kampanjledare om jag inte är ute och cyklar…) I dagsläget verkar man dock, nog, i USA vilja ha en demokrat som president.

    Men, republikanernas kandidater verkar inte innehålla någon ny Bush.

    I det senaste valet hörde jag att så mycket som 88 % röstade på John Kerry på Manhattan. I de större städerna röstade man på demokraterna, och på landsbygden, framförallt i de södra delarna, och i de små städerna röstade man på Bush.

    Mitt tips: det är sannolikt mer typiskt demokratisk publik på Letterman. Sen vet man ju inte. Kanske hade Barack Obamas kampanjläger infiltrerat publiken?

  2. Glöm det där med kampanjledare. Det var inte det jag menade.

    Annars: demokrater versuse republikaner: not a dime worth of difference. (Även om det nog är en överdrift.)

  3. ”och jag har – aldrig – upplevt sådana ovationer från publiken på en politiker som ska ställa upp i presidentvalet”

    Nu hör ju till saken att Late Show spelas in i NY, vilket är ett av de starkaste demokratiska fästena i USA. Kerry vann med 18% där i valet 2004.

  4. Du har aldrig sett Late Show PM?

    Publiken är från HELA landet. Besök där brukar vara ett inslag i en NY-resa…

  5. Min kommentar blir: Jinge´s sista stycke – ”Vi får inte låta USA tro…etc”. Där är det i sin helhet! Inte ens de ivrigaste av bombliberaler orkar längre bära detta lögnaktiga ok.

  6. Är det konstigt att alla överger Bush nu och får ovationer för det, nej knappast. I dagsläget vore det självmord att hålla med honom om kriget. Att sedan nästa president Hillary Clinton var på samma spår och förespråkade kriget före det inträffade verkar många ha glömt. Bush har en agenda att följa så det spelar som ni ser ingen roll vad folket tycker för han är ju trots allt ”folkvald” i världens största demokrati. Ironin är total!

  7. Vi får komma ihåg att Barack Obama inte är riktigt lika anti-krig som det verkar. Han vill, precis som Hillary Clinton och John Edwards, behålla amerikanska trupper i Irak äver efter det att Bushs presidentperiod är över. Precis hur många är inte klart, och det skulle inte bli lika många som idag. Men den amerikanska närvaron skulle fortsätta.

  8. Helt rätt Jinge, det finns inget som tyder på att Bush kommer reda ut detta och det enda hans efterföljare eventuellt kommer klara är dra tillbaka trupperna. Att hitta skyldiga till kriget är inte oviktigt, men det är av helt underordnad betydelse jämfört med hur det irakiska folket skall hjälpas.

    Kalla det städgumma eller bistånd eller vad du vill, det viktiga är att Europa tillsammans med FN kliver fram och tar ansvar för att hjälpa det lidande filket. Jag ser ingen annan lösning. Att enbart kräva att USA skall lämna räcker inte, risken är att ett fullständigt blodbad utbryter som kommer få antal döda människor att vida överstiga de höga tal som redan finns.
    Vi kan inte bara peka finger på de skyldiga, det vore inte i linje med den humanitet som de flesta länder i Europa står för. Tänk vilken fantastisk möjlighet vi har att visa hur konflikter kan lösas utan krig. Vi ska inte låta USA tro, vi skall visa hur det skall gå till!