En glad nyhet om blot


Att folkpartisterna nu står inför rätta är en glad nyhet. Men SvD trummar på med ännu fler goda och rara nyheter.


SvD:
”Det våras för hedningarna. Efter tusen år av kristendom blotas det återigen vid högarna. Sveriges asatroendes samfund är numera officiellt erkänt av staten och det våras för hedningarna.

I kylan vid den gamla kultplatsen Uppsala högar står ett 60-tal personer i ring. Genom att låta ett horn dekorerat med runskrift gå laget om hälsar de våren välkommen i en sed gamla anor som nu fått nytt liv.”

Själv har jag blotat vid ett flertal tillfällen men aldrig i organiserad form. Att hänga upp en sill och ett par korvar vid någon gammal hednisk offerplats är vad jag gjort, samtidigt som jag på senare år druckit lite medhavt eldvatten. Det är en utomordentligt trevlig syssla men man bör vara noga med att se till att man befinner sig på ställen där förbipasserande inte kan se något.

För vad skulle de säga ifall en gråhårig man vandrar runt ett träd med fastknutna specerier, fånigt leende med en halvdrucken flaska vodka i handen? De skulle givetvis ringa någon lämplig myndighet för att försöka infånga galningen. Så nej tack, ingen publik.

Men det är klart att jag vid tillfälle ska blota uppe vid Uppsala högar. Att staten numera erkänner Asatroendes samfund litar jag dock inte på. Jag vet att myndigheterna föranstaltat om

rejäla utredningar omkring den offrade get som årligen brukar hittas upphängd i ett träd i Grödinge.

Själv är jag givetvis helt oskyldig eftersom jag är djurvän.

Läs om blotet i SvD!

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Blot, Asatro, Hedendom, Offer, Oden, Tor, Freja[/tags]


4 svar till “En glad nyhet om blot”

  1. Vi brukade åka pulka på de här högarna när jag gick i skolan. Men jag kan hjärtligt rekommendera museet intill högarna som har många föremål från Vendel- och vikingatid. Besökte det förra sommaren. Finns också egen lekhörna för barn, jättemysigt med utklädningsgrejor, trähästar, kokkärl etc.

  2. Jinge
    Jag som trodde du var ateist! Men det är alltså de gamla asagudarna du tror på? Själv nöjer jag med att tro på Robert Lind i Kramfors….

  3. Du kan inte tänka dig att offra en get för att du är djurvän, men vad tror du korvarna är gjorda av?