En dödsstöt för den svenska modellen


När Svenskt Näringsliv gick in och betalade Laval un Partneris och L & P Baltic Byggs juridiska kostnader i Vaxholm visste de vad de gjorde. De satte en knivspets mellan revbenen på ”den Svenska Modellen”.

Idag jublar de behärskat enligt Dagens Nyheter, i själva verket har dess VD Urban Bäckström svårt att sitta stilla av pur glädje över domen. Nu har nämligen facket hamnat i ett läge där man tvingas agera för införande av minimilön, något som givetvis missgynnar de anställda. Sven Otto Littorin säger i DN att domen är en besvikelse, men det finns knappast någon inom högerpartierna som är missnöjd idag. Domen kommer på sikt att leda till sämre löner inom alla branscher som är direkt konkurrensutsatta från t.ex. Baltstaterna.

Ett antagande från Sveriges EU-inträde var att de svenska kollektivavtalen skulle vara ett godtagbart sätt att införa EU:s olika direktiv, något som nu bevisats vara fel. Wanja Lundby-Wedin säger enligt DN att hon vill att regeringen ger facket den rätt de trodde att de hade. LO:s jurister hävdar att alla kollektivavtal som inte stadgar någon minimilön måste förhandlas om.

Min egen uppfattning är att facket nu måste visa upp både enighet och dådkraft. Om regeringen obstruerar mot kraven så bör man snabbt försöka få till stånd en generalstrejk. Nu handlar det inte längre om Reinfeldts svek mot svenska folket genom att skriva på EU:s nya konstitution, det handlar inte längre om den förhatliga Euron, för egen del ser jag detta som en händelse som gör att vi behöver överväga hela vårt medlemskap i EU.

Tidigare har jag varit av uppfattningen att – Nu är vi med, då får vi göra det bästa av situationen. Idag är jag mer tveksam, det finns egentligen en oändlig massa skäl till att hoppa av EU. Bara det faktum att man ska arbeta för ett militärt samarbete som kommer att tvångsansluta oss till Nato är skäl nog. Politikerna talar idag om den Euroatlantiska Säkerhetszonen, något som klart visar att EU inte alls kommer att vara en motvikt mot USA som så länge har hävdats. I själva verket så ska EU-länderna lieras med USA och Nato.

En ytterligare försvårande omständighet har ständigt varit näringslivets vurm för EU. En vurm som dessutom gjort avtryck in i Sveriges Riksdag

där många politiker säger sig vara EU-positiva. En uppfattning som omfattar samtliga partier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet där de flesta EU-skeptikerna finns. Vi behöver därför få en förnyad diskussion om EU-medlemskapet och en folkomröstning om konstitutionen.

Det saknas en ordentlig konsekvensbeskrivning av följderna av ett EU-medlemskap för Sveriges del. En sådan beskrivning bör vara så noggrann att var och en kan slå upp de frågor som intresserar dem och ta reda på vad förespråkarna anser och samtidigt se vad skeptikerna tycker. Nu är det Svenskt Näringsliv, Timbro och Wallenbergs uppfattningar som vi får oss itutade ständigt och jämt. Men så ska det inte behöva vara.

Idag är det maximalt 1004 dagar kvar till nästa riksdagsval. I det valet så vore det bra om varenda kandidat till en plats i riksdagen vore ”EU-deklarerad” så att väljarna i förväg vet om deras kandidat tänker verka för ett fördjupat medlemskap eller om de kommer agera EU-
skeptiskt. Vi måste se till att riksdagen speglar folkviljan, och inte som nu – näringslivets vilja.

Lars Ohly (v) AB12 SvD123 DN12345

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

[tags]EU, EU-domstolen, Facket, Arbetsmarknaden, Högerpolitik, Högerregeringen, Val 2010, Arbetsrätt, Wall Enberg, Wallenberg, Näringslivet, Politik[/tags]


28 svar till “En dödsstöt för den svenska modellen”

  1. Omvärlden förändras hela tiden – varför skulle det inte gälla modeller som kom till under andra tidevarv.

    Det måste till en diskussion om hur gamla modeller passar in i den nya världen. Samhället ska väl inte konserveras och bromsas upp på grund av att det finns en modell som passade då för länge sedan. Förändring behöver inte vara lika med försämring.

  2. Man kunde ge sig fan på att högertanten skulle skriva så. Andra tidevarv, högerns tidevarv menar hon. Den nya världen är högerns värld, den värd där de fattiga ska bli fattigare och de rika rikare. Herre jesus vad korkat!

  3. ”4 Erik says:
    Varför är det en seger för SD?”

    Nu kommer lönerna pressas ner och arbetare kommer friställas och utlänska firmor kommer in. Vilka skall en arbetare rösta på, vänstern som har misslyckats med att försvara den svenska modellen eller alliansen som applåderar när arbetande människors löner pressas ned och arbetslösheten drabbar de som blir utsatta för detta.
    Ett gyllene tillfälle för SD att marknadsföra sin främlingsfientliga politik med enkla förklaringar som garanterat faller i god jord hos de som får sänkt lön och på grund av att vi har högre lön än en del andra EU länder blir utkonkurerade från arbetsmarknaden.

  4. Högertanten, ja suck!

    Att världen förändras och utvecklas och inte stannar upp runtomkring oss… Går deta tt bortse ifrån?

  5. Så du menar att om värden förändras och inte stannar upp så måsta man ge upp.
    Sedan är denna förändring en klar försämring. Det blir inte en lika konkurens mellan företag.

  6. Detta är en seger för de bostadslösa. Blir det billigare att bygga gynnas de som inte har bostad idag.

    ”LO:s jurister hävdar att alla kollektivavtal som inte stadgar någon minimilön måste förhandlas om.”

    Facken har väl avtalslön, deras medlemmar har ett giltigt avtal.

    Förövrigt kan jag bara jubla :)

  7. Utländska firmor (företag) har alltid funnits i sverige, UNDER SVENSKA VILLKOR. Svenska företag har verkat i andra länder under de villkor som gäller där.
    Det som nu har förändrats är till det sämre för alla anställda inom EU, för nu har pressen på förändring blivit bakåtriktad och inte framåt.
    Men frågan är om att lämna EU är lösningen när det gäller villkoren för de anställda.
    De försämringar de anställda i sverige har fått vidkännas genomfördes till stor del innan EUinträdet och genomfördes huvudsakligen av ”det gamla arbetarpartiet”.
    Frågan är om inte det är mer vunnet på att försöka bygga upp det fackliga och politiska arbetet inom eu, för som det är i dag så spelar både företagen och eu-nomenklaturan ut de nationella facken och partierna mot varandra.
    För övrigt ligger det för mycket makt hos eu-juridiken och domarna, en stärkt nationell vetorätt skulle balanser det.

  8. Det är väl inget i domen som förhindrar kollektivavtal enligt svensk modell? Det enda som domen kräver är att fackförbunden uppför sig med en aning av det som brukar kallas för folkvett.

  9. Christer W: Utländska företag måste även fortsättningsvis följa svensk regler, normer och villkor. Det är bara det att de inte kan påtvingas svenska kollektivavtal om de redan har annat kollektivavtal inom gemenskapen.

    Tänk dig det omvända: en svensk firma åker till Lettland för att utföra arbeten. Lettiskt fack försätter det svenska företaget i blockad om de inte tecknar lettiskt kollektivavtal, trots att det svenska företaget redan har kollektivavtal med Byggnads som står i direkt strid mot det lettiska. Vilken juridisk soppa det skulle bli.

  10. Snygga argument, Martin! Har du läst filosofi, eller?

    Hampus: Sant! Utveckling rimmar dåligt med avveckling.

    Rörelse behöver heller inte vara liktydigt med stagnation. Det är synd att politiker – och då menar jag samtliga – inte förstod detta i tid.

  11. Mary, världen har inte förändrats särskilt mycket. Det är samma gamla goa kapitalister och imperalister – utan ett uns till empati för de svaga nu som då
    som sticker upp sina fula giriga tryne.
    Det är bara etiketterna som bytts ut mot ett annat fräschare bäst före datum.

  12. Ord som ”Svenska modellen” och ”folkhem” tillhör en annan tid. ”The Swedish model is dead” läste jag i Los Angeles Times redan på 80-talet, och det dom skrev om Sverige stämde mycket bra.

    Bl.a. skrev man om hur läkare i Sverige hellre stannade hemma och målade sitt hus själv än att behöva betala svinhöga priser till yrkesmålare (från Byggnads antar jag). Min svåger som är läkare här i Sverige gjorde just det; stannade hemma och målade sitt hus istället för att ta hand om sina patienter.

  13. Erik, det var nationella avtal som gällde tidigare i europa och inte var det någon soppa ens då. Fortfarande gäller nationella avtal runt om i världen som lägsta norm. Om något företag har och har haft ambitionen att ha bättre än villkor än den nationella normen så har det aldrig hindrats,
    men du inser inte att det här handlar om något annat.

  14. och hur modernt är nyliberalisternas främsta slagord, förändring, fortare, snabbare,mera och effektivare i en oändlig tillväxtsextas utan slut när FN:s klimatrapport visar att vi håller på att förbruka de naturtillgångar som jorden givit oss i en allt snabbare takt..
    Hur modernt är det? att kapa av den gren man sitter på i en girig jakt på ökad vinst och ökad produktion??

  15. Att EU, som dagligdags och alltmer påverkar det dagliga livet för oss i Sverige inte är en demokrati vet alla!?
    Antalet lobbyister i Bryssel har vuxit i takt med EU och uppgår i dag till hela 15 000 personer, vilket kan jämföras med de omkring 6 000 anställda på EU-parlamentet.
    Nu undrar jag om jurister inom EU också är lobby-påverkansbara?!

  16. Leo: Nej men hur modernt är det att sluta in sig i sitt skal och propagera för egen välfärd och tro att man inte lever i ett globalt perspektiv.

    Vi skulle ju kunna göra en ”nordkorea” och totalisolera oss och köra på vårt eget spår – frågan är väl om det är så lyckat ?

    Nej i alla tider har handel varit det som förenat, inspirerat och skapat välstånd på alla plan. Att gå ut ur EU skulle innebära en smärre katastrof. Ett försvarsamarbete tycker jag låter utmärkt också, kanske försöka tona ned NATO och tom förmå länder som Polen och även Frankrike etc att överge NATO (som ju börjar bli en gammal allians) till förmån för en militär EU-allians i längden ?

    Om vi väljer att stå helt neutrala så förutsätter detta en rejäl upprutsning av vårt försvar för att försvara alliansfriheten – har vi råd med det ? Och vill vi lägga massa pengar på det ?

    Sverige är en liten ankdamm i en stor värld – men vi påverkas av omvärlden och allierar vi inte oss på olika områden så blir vi överkörda till slut. Länder som Norge kan klara att stå brevid EU tack vare sina naturtillgångar (olja), men dom har ju istället en annan militär allians (Nato) att luta sig tillbaka mot när det gäller militära inversteringar, med de för- och nackdelar det för med sig.

    /K

  17. Facket behöver en dagsedel efter ett år med överdrivna aktioner mot salladsbar, parfymhandlare och egenanställda hantverkare, utan anställda.

    Hantverkare och byggfirmor råder det ständig brist på så någon hysteri lär det knappast bli efter EU-domen.

    Utanför EU – tillsammans med Norge och Ryssland blir vi starka! Alltid finns det nån galenpanna som anser det bra.

  18. så alternativet till att förstöra vårt klot och vår gemensamma miljö i en allt snabbare takt i en galen, girig nyliberal jakt på ökade vinster och ständigt ökade krav på ökad tillväxt skulle vara ”att sluta sig i sitt skal och bli som nordkorea..??”

    är du alldeles galen?

    har du inte ens hört talas rimlig fördelning av jordens gemensamma resurser i en på sikt hållbar takt?

    har du inte ens hört talas om sunt förnuft, klokskap, solidaritet och jämlikhet med andra..

    har du inte ens hört talas om.. osv osv

  19. ”21 Klas says
    Vi skulle ju kunna göra en “nordkorea” och totalisolera oss och köra på vårt eget spår – frågan är väl om det är så lyckat ?”

    Svensk arbetarrörelse har aldrig förespråkat isolation från omvärlden. Den har alltid accepterat konkurens från utlandet. Det är därför Svensk industri har haft så lätt till förändringar. Där ligger den starka sidan med den Svenska modellen som istället för lagstiftning har fria förhandlingar.
    Vad som händer nu är att det inte blir lika vilkor mellan utlänska och Svenska aktörer. Svenska företagare måste följa de kollektivavtal som även omfattar arbetstider, arbetsmiljö och semester vilket enligt EU domen inte utlänska företag behöver. Facket har endast rätt att ta till strejkvapnet om brott mot lägstalönen i kollektivavtalet.

    Vad gäller om facken uppför sig anständigt så kan man kanske undra om facket skulle behöva ta till olika aktioner om vissa företagare uppförde sig anständigt.

  20. Jo vad hemskt om vi åter skulle vara med i den efterblivna lilla frihandelsklubben EFTA, Norge, Schweiz, Island, Liechtenstein. Några rika och välmående moderna europeiska industrinationer.

    Det stora arbetarpartiet lurade in svensken i EU på falska premisser, att de olika undantagen bara var tillfälliga var iofs ganska genomskinligt om än inte glasklart för en del. Den stora lögnen var att det var av ekonomiska skäl som Ingvar Carlsson satte sin heder i pant. Vi hade ett alldeles utmärkt frihandelsavtal med EG som täckte in det mesta av det ekonomiska. Vad vi röstade om var den politiska biten i EU, dvs avsäga oss politisk självständighet mot en smula inflytande i EU. Sen när Turkiet och några till kommit med om man nöjer sig med denna utvidgning, hur mycket reellt inflytande har vi på helheten och hur mycket har vi förlorat i självbestämmande. Redan i dag kan inte de flesta svenskar ens föra en debatt med de som bestämmer i svenska angelägenheter, man pratar olika språk.

    Men nu är i och för sig inte ens avlägset aktuellt att Sverige skulle gå ur EU, i stort sett bara ett parti som samlar ca 4 – 5 % av väljarkåren som vill gå ur. Mp börjar väl vackla allt mer och att EU gått emot facket är väl knappast nåt som eldar upp miljöpartister. S har väl en stabil EU-kramande ledning sedan länge. Persson var ju nära till gråten så besviken han var på de otacksamma svenskarna när de röstade emot den store ledaren som vill ha € i pensions och konsult kuvertet, svensken fick förstås skylla sig själv då de inte gått den väg som den store ledaren pekat på.

    Om nu om vore möjligt kan bara föreställa sig vilken bomb det skulle varit på den globala nyhetsmarknaden om ett av de rikaste medlemsländerna lämnat. Troligen skulle EU-byråkraterna blivit ordentligt sura och kanske rent av velat statuera exempel och konstrat ordentligt om typ ESS avtal som Efta-länderna har.

    Vi får nog vänta på att maggies kvalificerade spådom slår in.

    ”Europe is a monument to the vanity of intellectuals, a programme whose inevitable destiny is failure: only the scale of the final damage is in doubt”
    Lady Margaret Thatcher

  21. Det som var dödsstöten mot den svenska modellen var lagstiftningen som klubbades på 70 talet… LAS t.ex……

  22. Detta är något jag har väntat skulle hända. Många av oss vill just att klyftorna i samhället skall minska, främst i det egna landet men ibland drar vi upp det stora perspektivet och det skall gälla hela världen.
    Fattiga folk skall stödjas. När man gör en sådan utjämning som pågår i EU kommer de rika länderna relativt sätt få det sämre och de fattiga relativt bättre, det är ju så en utjämning fungerar.
    När Svensson nu upptäcker vad det kan innebära för honom personligen (Byggnads ska ju se till sina medlemmar i första hand) kommer protesterna.
    Solidaritet är med folket i Litauen och andra länder ärbra så länge någon annan betalar priset

  23. Jag anser att LO omedelbart måste börja arbeta för ett utträde ur det antidemokratiska superstatsbygget EU. Men det lär väl inte hända förrns det blir två torsdagar i veckan!