Eli Göndör, Dagens Nyheter och Palestinafrågan


Dagens Nyheter är mig veterligen den dagstidning som har sämst bevakning av Mellanöstern. Oftast lyser objektiviteten med sin frånvaro på ett närmast stötande sätt.


För ett par dagar sedan
publicerades en artikel skriven av Eli Göndör ((
Wikin )) , en man som enligt uppgift håller på att doktorera i islamologi vid universitetet i Lund. Bland annat har han, antagligen på grund av sin judiska börd, bott i Israel och även tjänstgjort som fallskärmsjägare i IDF.

Eli Göndör/DN: ”Relationen mellan Israel å ena sidan och muslimer, palestinier och araber å andra sidan beskrivs ofta inom ramen för en smärtsamt oförsonlig konflikt där samarbete och förståelse tycks vara omöjligt att uppnå.

Men det finns även andra perspektiv. 16,5 procent eller 1,2 miljoner av Israels medborgare är muslimer. De är därmed ensamma i Mellanöstern om att leva i ett land som inte har muslimsk majoritet. Ändå lämnar de inte Israel, överger sitt medborgarskap och följer strömmen av människor från Mellanöstern som söker ett nytt liv i Europa eller USA.”

Hans artikel uttrycker förvåning över att palestinierna inte lämnat Israel och övergett sitt israeliska medborgarskap. Det är en utom-
ordentligt märklig synpunkt eftersom palestinierna bott där i tusentals år vilket knappast kan sägas om majoriteten av landets judiska befolkning. Ändå förvånas han över att de bor kvar.

Jag anser att det är stötande att Dagens Nyheter tar in en sådan artikel utan att särskilt kommentera hans yttrande. När han citerar en muslim i artikeln så väljer han en skribent som får säga: ”Jag är rädd för att om jag skrivit lika kritiskt om någon regering i ett arabiskt land som jag skriver om den israeliska regeringen, hade jag hamnat antingen i graven eller i ett okänt fängelse.”

Sedan Eli Göndör återvänt till Sverige har han bland annat arbetat som informatör vid Svensk Israel-Information. Dagens Nyheter kan knappast hitta någon skribent med tydligare politisk agenda än Göndör. Därmed sviker DN den folkbildande funktion som en så stor tidning bör ha. Tyvärr så är det en regel helt utan


En f.d. kollega till Eli Göndör och en mänsklig sköld

undantag. Jämför man morgontidningarna i Stockholm så ser man snabbt att DN alltid skriver när det är något som hänt som skadar palestiniernas sak. På samma sätt skriver de konsekvent positivt om Israel, någon nyhet som är negativ för Israel publiceras aldrig.

Den som är intresserad av påtagliga bevis för Dagens Nyheters partiskhet rekommenderas att söka på orden Israel, Palestina, Gaza och Västbanken. Gör sedan samma sak på Svenska Dagbladet och jämför resultatet. Jag har gjort det och resultatet är inget annat än – skrämmande.

Eli Göndörs artikel i DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Eli Göndör, Dagens Nyheter, Partiskhet, Israel, Mellanösternkonflikten, Mediekritik, Palestina, IDF, Våld, Mord, Rasism, Apartheidmuren, Politik, Mänskliga rättigheter, FN[/tags]


19 svar till “Eli Göndör, Dagens Nyheter och Palestinafrågan”

 1. Sedan när blev det dåligt att en jude studerar Islamologi? eller för den delen att en arab studerar Judaistik? Jag tycker det är lite konstigt att säga att man vill ha mer förståelse för andra religioner och sedan begränsa vad för ämnen man får läsa beroende på personens härkomst. I förnuftets namn så bör det ju vara en stor glädje om fler judar och araber skaffar sig kunskap om den andres religion.

  Lunds Universitet är oberoende av både synagogor, moskéer och kyrkor, och är öppet för alla. Det finns inget krav på muslimsk/judisk börd för de som vill läsa Islamologi eller judaistik (något som jag själv är glad över då jag ska läsa båda).

 2. Apan! På vilken rad skriver jag att det är dåligt att Göndör studerar Islamologi?

  Det är möjligen något som du tror att du har läst. Inte har du gjort det här iaf…

  (Se apans kommentar)

 3. Det var ett svar till den första kommentaren som anser det absurt att judar får äga mediaandelar större än sin folkgruppsprocent och dessutom studera islamologi.

 4. Men Apan Apansson, men om man brukar sin sionistiska läggnig för att framhäva sig och sitt folks överläge genom islamogistudier, då kan de inte vara annat än förkastligt. Eli Göndör använder sig av den marxistiska tesen: lär känna din fiende, för att lättare kritisera och komma åt ursprungsbefolkningen i Palestina.
  Hans imperalistiska uttalande kan bara mötas med förakt, liksom DN:s roll i samanhanget…

 5. Puh! Jag trodde du hade blivit knäpp… :-)

  Jaja, åsikter som Amnas finns oxo. Personligen skiter jag högaktningsfulli i VEM som äger media, det jag INTE skiter i är när de styr informationen på nyhetsplats, och det sker tyvärr i DN.

  Nyheter bör redovisas neutralt och objektivt när de går under namnet ”nyheter”. På ledarsidan är det annat, men tyvärr förefaller DN ha blivit ledarsida rakt igenom… :-(

 6. Jo min familj hade DN fram tills något år innan valet. När de här ”analyserna” som var en förlängning av ledarsidan kom in så blev det för mycket. den enda tidning som jag fortfarande har aktning för i Sverige är SvD, även om jag inte brukar hålla med ledarsidan så förmedlar de ändå nyheterna på ett trovärdigt sätt.

 7. Jo SvD har en hel bunt med duktiga journalister. Jag har haft den i omgångar, men nu tröttnade jag eftersom det kommer drösvis med reklam med tidningen. Man får armar som en apa (!) av att bära det till pappersinsamlingen. Möjligen står jag inte ut UTAN den på morgnarna, vi får se.

 8. Nyheter bör redovisas neutralt och objektivt när de går under namnet “nyheter”

  Just denna artikel var i och för sig flaggad som essä vilket ger skribenten visst utrymme för eget tyckande.

 9. Det är sant Erik. Men det mesta som DN skriver om konflikten är ”nyheter” och dessa är ofta minst lika färgade som denna essä vars sakinnehåll kraftigt kan ifrågasättas.

  Och när jag talar om ”Nyheter” så menar jag nyheter. Göndörs artikel kallar jag ”artikel” vilket framgår av bloggposten.

 10. Oberoende?

  Om jag vore av arabisk börd och troende muslim skulle jag i alla fall inte dagligen vilja bli definierad och uttolkad av en grupp (sionister) som står i motsats till allt vad jag tror på och håller för heligt. En grupp som bedriver folkmord på mina släktingar och hånar och hetsar mig och min religion i kraft av sitt inflytande.

  För några år sedan hade åsikter som mina utan tvekan kunnat kallas ”anti-semitiska” och ”hat mot folkgrupp” men efter att AIPAC & Co visat sitt fula tryne i sin hets mot ännu flera krig och varje presidentkandidat har att svära trohetsed till dem och orsaken till krigen i mellanöstern börjar sippra fram så är det knappast kontroversiellt att som Mearsheimer och Walt belysa dem kritisera dem, deras medier och ombud.

 11. Anma: Dina generalisering är skrämmande, du drar alla av judisk börd över en kam, precis som man på många håll drar alla muslimer över en kam.

  Det är inte bara i gången tid som sådana åsikter räknas som rasistiska, det gör dem även nu.

 12. Av svenska medier är det bara SR om har enmellanösternkorrespondent som kan arabiska. DN & SVD har ju valt att ha korrespondenter som talar hebreiska, SVT skickar ner korrespondenter som talar engelska och möjligen franska och TV4 har ju inga fasta korrespondenter.

 13. Det har nog sina poänger att komma ihåg att palestinierna inte direkt jublar över den behandling de får i Israels grannländer heller. Vad har palestinier att jubla åt i Libanon, Syrien eller Jordanien? Inte mycket, och Göndör säger bland annat just det.

  Men visst, svenska medias rapportering från mellanöstern ger ett närsynt och naivt intryck. Det är rätt sällan man ser andra perspektiv än terror-islamist-spränger och det är ju inte direkt att nyansera bilden.

  mvh /Jan Garefelt

 14. Intressant artikel! Hur har de israeliska araberna det i Israel egentligen? Kan de verka fritt t ex politiskt?
  Tack för ett intressant ämne. Hoppas det kommer fler insiktfulla kommentarer!
  Mvh

 15. Jag tror nog att palestinierna i Israel kan agera fritt politiskt, men frågan är om deras förhållanden i övrigt lämnar så mycket utrymme för det. Landets lagar är kraftigt diskriminerande och palestinierna utestängs från en hel del utbildningar, från att göra värnplikt mm mm.

  Dessutom får de inte köpa mark, något som givetvis ställer till problem när familjerna växer.

  När 70% av de judiska innevånarna absolut inte vill ha en palestinsk familj i samma hus så kan man tänka sig att de verkligen känner sig – ockuperade.

 16. Men ändå tycks de på det hela taget finna sig rätt väl till rätta? Eller? Jag menar det är väl bättre där än i grannländerna i alla fall, antar jag.
  Vilka utbildningar är de utestängda från?

 17. Det finns en hel del där man kräver fullgjord värnplikt. Sedan krävs det i allmänhet att man ska ha uppnått en viss ålder innan man påbörjar studierna. Eftersom de judiska israelerna gör en rätt lång militärtjänst så kommer palestinierna att få vänta några år innan de kan bli antagna.

  Ett effektivt sätt att utestänga vissa från högre utbildning…

  Det här finns rätt väl beskrivet på olika israeliska hemsidor och i några böcker.

  Det är sannolikt mycket bättre än i de flyktingläger som finns där, ja. Samtidigt så är faktiskt palestinierna i betydligt högre utsträckning hemmahörande i Isreal än vad judarna generellt sett är.

  Judarna är praktiskt taget undantagslöst invandrade eller har invandrade föräldrar.

  Men allt det där vet du säkert lika bra som jag.

  På tal om det, byt din mailadress till nästa kommentar… Till en som fungerar.