Elallergi är psykisk sjukdom


På en av mina promenadvägar finns det en anslagstavla med ett budskap som får mig att bli fundersam.

Alldeles tydligt är att författarinnan av budskapet befinner sig i någon sorts nöd.

Texten lyder:

Tack!

Vi vill rikta ett stort tack till Er alla i området för visad hänsyn med mobil-telefoner när Ni är i närheten av vår tomt!

Ett särskilt tack till grannarna på X-stigen för hänsynsfullhet i samband med användningen av gräsklippare och andra apparater.

Tack vare Er har jag kunnat bo kvar här hela sommaren även om jag stundtals mått väldigt dåligt. Eftersom jag var så svårt sjuk, en hårsmån från döden, i våras pga. elallergin säger läkarna att det kan ta c:a tio år innan jag åter kommer att tåla elektriska fält. Så jag hoppas och tror att Ni även i framtiden visar hänsyn till min sjukdom.

Elallergi är egentligen ingen allergi utan en överkänslighet för elektriska fält och radiovågor pga. skador på nervsystemet. Den som vill veta mer ska vi gärna förklara för.

Hälsningar

X.Y.

Sedan är det givetvis en fråga om vilken sorts problem hon har i verkligheten. Är det sant att elektriciteten från en motor-gräsklippares tändsystem kan orsaka besvär? Kan en mobiltelefon på grann-tomten, med sina milliwatt i uteffekt verkligen påverka en persons nervsystem?

Det är mycket omtvistat om en mobiltelefon vid idogt användande i praktiken kan påverka eller skada den som använder den. Och även om så vore, så är

det helt orimligt att tänka sig att den skulle kunna påverka någon från grannens tomt.

Min uppfattning är att personen som satt upp detta anslag lider av något helt annat, men det tar sig uttryck som elallergi.

Det betyder att det vare sig ska negligeras eller förlöjligas.Hon har ett problem och givetvis också en självklar rätt att bli respekterad och få hjälp med sin problematik.

Det är lätt att göra sig lustig över ”el-allergiker” och människor med mer eller mindre udda problematik. Men det hjälper inte dessa människor alls.

Först måste vi inse att det uppgivna problemet är det som de faktiskt upplever. Först därefter kan de bli trygga nog för att öppna ögonen för att se sig omkring och kanske finna den egentliga orsaken..

Andra bloggar om: , , ,

[tags]sjukdomar, elallergi, psykiatri, elöverkänslighet[/tags]


11 svar till “Elallergi är psykisk sjukdom”

 1. Bra skrivet, Jinge! Kan inte annat än hålla med dig. ”Elallergikerna” måste tas på allvar, de lider ofta något fruktansvärt. Det är dock inte att ta dem på allvar att gå med på att el skulle orsaka deras problem, även om de upplever det så. Nä, det behövs forskning på och terapiutveckling för den psykiska bakomliggande problematiken!

 2. Människor har länge hävdat att de blir sjuka av ny teknologi. Carl-Johan Göthe skriver:
  ”Den första typiska ESS-epidemin var skrivkramp (mogigrafi), som uppträdde bland engelska statstjänstemän under 1830-talet och tillskrevs stålpennan, som nyligen hade ersatt gåspennan. (…)Efter inrättandet av telegrafväsendet sammankopplades samma typ av besvär med hantering av telegrafnycklar. 1908 uppfördes telegrafistkramp på den brittiska listan över ersättningsberättigade yrkessjukdomar, och inom fyra år hade 60% av de brittiska telegrafisterna drabbats av besvär. (…)Vid mitten av 1800-talet publicerades några fallbeskrivningar i europeiska och nordamerikanska tidskrifter om arsenikförgiftning orsakad av arsenikhaltig färg i tapeter och textilier. När problemet togs upp i dagstidningarna spreds oron, och personer med allehanda diffusa symtom ansåg sig vara arsenikförgiftade.”

 3. Det där gäller alla whiplashskadade, utbrända, amalgamallergiker och liknande också! Psykfall!

 4. För att inte tala om de som tog del av nya teknologier som hormoslyr, asbest, neurosedyn, MC77 och allt vad det hette på den tiden…psykfall.

 5. Vad som är lite läskigt med de två sista kommenterarerna (4 0ch 5) här är ju att de genom att försöka blanda ihop somatiska sjukdomar med en konkret fysisk grund med psykologiskt orsakade tillstånd som elallergi osv är ju att de antagligen tror att de gör något bra för ”elallergikerna”. Men det är ju precis tvärtom, man kommer ju aldrig kunna hjälpa dessa människor om man försöker behandla en bevisat fiktiv ”allergi”, utan det ända rätta är ju att försöka utveckla psykatriska vårdmetoder som kan lindra deras problem.

 6. hihi – skojiga ni äro. Tror ni på fullt allvar att en lång radda hälso- och strålskyddsmyndigheter, t.ex i Ryssland, Tyskland, England, Österrike och till och med vårt eget SSI går ut och råder barn och ungdomar att undvika mobilstrålning på grund av ev hälsoeffekter för att de inte ska bli ”psykiskt sjuka” …???

 7. Om el-allergi är psykisk sjukdom, vilken sorts sjukdom är det i så fall? Och vilka belägg har du för ditt påstående?

 8. Till Annika. När det gäller de sk ”whiplashskadorna” så är det ju inte någon sjukdom, utan en skademekanism. Det är inte heller inte någon diagnos. Blanda inte hop saker och ting.

 9. Paradigm! Till att börja med så har det gjorts ett antal blindtester med elöbverkänsliga. De har satts i en miljö som är elsanerad/inte är elsanerad /tvärtom/ och sedan har man frågat/undersökt deras besvär. Bland annat en jätteundersökning som gjordes av universitetet i Oxford. Resultatet var att resultat/skillnad i-n-t-e kunde påsvisas. En hel del uppvisade symptom i en totalsanerad miljö andra var inte besvärade alls där det fanns starka elektriska fältstyrkor.

  OCH MAN KUNDE INTE SKILJA UT VAD SOM VAR VAD!

  Så Jinges teori behöver inte bekräftas, det är elallergikernas besvär som behöver verifieras!

 10. Att människor påverkas av elektriska fält har varit känt sedn länge. Tyvärr är denna kännedom undanhållen majoriteten av svenska folket. Att Tv och dataskärmar strålar torde även en efterbliven Svensson känna till. Det strålas även röntgen strålar som folk under åratal utsätts för utan att begripa detta. Inte konstigt att så många dör i cancer. De sk elkänsliga är de som är lyckliga och inte tvärtom. Deras kropp är klokare och upptäcker faran i tid. Att påstå att elektriska fält är ofarliga är barnsligt och naivt. Å andra sidan ligger det knappast i industrins intresse att påtala att tex mobiltelefoner kan orskaka hjärntumörer. Nåväl, den som lever, den får se. Faktum är att man i det längsta förnekar att något är att problem. Amalgam var också ofarlig och de som klagade hade mentala besvär. cigaretter var på modet och absolut ofarliga, asbest likaså, DDT kunde man använda till vad som helst,man gav gravida kvinnor tabletter för att de skulle må bättre. Visst mådde de bättre, men knappast derqas barn som föddes utan armar och ben. När röntengstrålning uååtäcktes sålde man rdioaktivt vatten för att det skulle vara hälsosamt. Ännu under 50 talet såldes Coca+Cola med tillsats av kokain. Bilavgaser var länge hälsosamma och så vidare.
  Om det är så ofarligt att leva under elektriska fölt torde de som är orädda satsa på att köpa hus direkt under högspönningsledningarna. Billigt och bra.
  Att klassificera gold som psykiskt sjuka är ett eneklt sätt att bli kvitt problemet. Man förnekar att det finns därför att det inte går att bevisa objektivt.
  Å andra sidan om du har ont i huvudet, hur kan detta bevisas objektivt?
  Brukar du har ont i huvudet? Jag hävdar att Du är psykiskt sjuk om detta inte kan visas. Det finns miljoner andra som aldrig har ont i huvudet,
  Elektriska fält finns och inverkar på oss alla vare sig vi förstår det eller inte. Symptomen kan doick variera: sitter du under lysrör? Kolla om Du förlorar håret (gäller främst män), har du röda kinder då du jobbar med en bildskärm? Kan inte skärmen vara orsaken? Sover Du dåligt, vaknar omkring 3 på natten? Lustigt nog sover de flesta döligt som utsätts för mobiltelefoner och bildskärmar.
  Man behöver inte vare helt utslagen för att må dåligt av elallergi.
  Titta på Dig själv och hur Du mår?
  Kanske blir du arg väldigt ofta och på ett våldsamt sätt? Kanske påpekar din fru att du föräendrats? Sitter Du hela dagen framför bidlskärmen?
  Ser Du sämre och behöver glsasögon? Blivit närsynt?
  Nej, ingen av ovanstående har orsakats av elektriska fält. Du är helt enkelt ett annat psykfall.