El-allergi, inte bara psykfall?


Bengt O skrev i en kommentar igår att jag har syndat ordentligt mot den svenska gullighetsprincipen.

Skälet till detta uttalande var mitt inlägg om el-allergi. Nu tycker jag inte att det var speciellt elakt skrivet av mig. Jag förstår att de människorna har verkliga problem, men kanske inte av den art som de själva tror.

Orsaken till att jag kan påstå något sådant är att en normal mobiltelefon avger en mycket liten del radiostrålning, oftast mindre än 1 watt. Även om mikrovågs-strålning är skadligt för cellmembranet så krävs det säkert en långvarig och tämligen koncentrerad exponering för att man ska kunna påvisa några skador.

Är man notorisk mobilpratare så kan man, om man är orolig, enkelt minska strålningen mot huvudet genom att använda telefonen ”hands free”. Och det lär ju inte skada någon att vara försiktig.

Men det finns ju andra mobiltelefonsändare, som dessutom ofta är aktiva kontinuerligt. Statens strålskyddsinstitut skriver om mobiltelefonmaster:

”En basstation för mobiltelefoni kan samtidigt arbeta vid flera olika frekvenskanaler inom sitt respektive frekvensband. Vid GSM-telefoni varierar antalet kanaler normalt mellan en och sex, beroende på hur många användare stationen ska betjäna. Uteffekten brukar vara av storleksordningen 10 W/kanal. Ett telefonsamtal disponerar en sådan frekvenskanal under 1/8 av tiden. En sådan basstation sänder således med största uteffekt om den samtidigt betjänar åtta telefonsamtal på vardera av sina frekvenskanaler. Den totala uteffekten uppgår maximalt till ca 100 W.”

Läs på SSI:s hemsida!

Som ni ser på bilden så placeras ofta basstationsantenner direkt på hustaken. Familjerna som bor närmast en sådan mast kan givetvis avläsa radiostrålningen om de har en fältstyrkemeter. Som jag skrev tidigare så har mikrovågor en skadlig effekt på cellmembranet. De ”smälter” cellens väggar. Ju högre effekt desto effektivare smälter dessa.

Nu råkar det vara så att mikrovågsugnar håller ungefärligt samma frekvens på mikrovågorna som mobiltelefoner. Och att mikrovågsugnar är duktiga på att smälta och/eller värma saker och ting det vet vi alla. En sådan ugn har en uteffekt av 7-900 Watt och är därför ordentligt isolerad mot läckande radiovågor.

Se för sjutton till att familjens katt inte har smitit in i ugnen när du ska tina köttfärs till missen!

Bilden ovan förställer en mikrovågsugn fast utan skyddshölje. Dess antenner är tvärtom gjorda för att stråla ut mikrovågorna så effektivt som möjligt. Visserligen bara med en tiondel av ugnens effekt, men den är igång kontinuerligt, dygnet runt. Nu är de konstruerade så att uteffekten är mycket lägre då bara enstaka samtal pågår, men under högtrafik så tinar den givetvis upp samma köttfärs fast lite långsammare än en vanlig ugn. Ja den steker t.o.m. köttbullar om man har lite tålamod.

Så när man från mobiltelefonbolagen hävdar att dessa basstationer är ofarliga för människor, ja då tror jag att de ljuger. Mobiltelefonmaster bör inte finnas i absolut närhet till människors bostäder och arbetsplatser.

Överdriver jag?

Häng upp ett paket fryst torsk i din närmaste mobiltelefonmast och kolla!

Varför sitter det aldrig kajor, duvor eller kråkor i mobiltelefonmaster?


Ett svar till “El-allergi, inte bara psykfall?”

  1. Knappast får de ha några åsikter alls Myndigheter och hyresvärdar skiter givetvis i vad folk tycker.