Ekot pratar om mera skräp, men är det sant?


Igår hade mitt favoritradioprogram ett inslag som jag tolkar som antingen ett verk av en sommarvikarie eller en tillfällig hjärnblödning.

Ekot: ”En av orsakerna är bland annat fler anmälningar om nedskräpning vid miljöstationerna men också en mer slapphänt attityd till nedskräpning bland svenskarna, säger Lars Alm vid stiftelsen Håll Sverige rent. – Det vi jobbar med inom stiftelsen är människors beteenden, och människors beteende i det här fallet tycker vi har försämrats radikalt vad gäller att hålla rent och snyggt omkring oss, säger Lars Alm. Vi är sämre på att hålla rent? – Absolut, vår Sifo-undersökning som gjorts visar ju att 53-54 procent av befolkningen tycker definitivt att det är smutsigare och mer nedskräpat nu än vad det var för bara tre år sedan, säger Lars Alm.”

Att 53-54% av de tillfrågade anser att det är smutsigare på stan än tidigare äger säkert sin riktighet. Det är nämligen sant.

Men att anta att det beror på att medborgarna blivit mindre miljömedvetna är grymt felaktigt.

I de flesta kommuner har man nämligen ”marknadsanpassat” och ”konkurrensutsatt” mycket av det som sköttes av respektive gatukontor tidigare. I Stockholm visas varje vinter dramatiska konsekvenser av detta då det är praktiskt taget omöjligt att ta sig fram med en barnvagn på många gator.

Helt utan risk kan jag rekommendera läsarna här att ringa Södersjukhuset och kontrollera om antalet fall utomhus bland äldre med åtföljande frakturer har ökat eller minskat.

Nu pratas det i artikeln om miljöstationer, och där syns marknadsanpassningen allra bäst.

När vi hade hederliga gatsopare så lämnade de aldrig efter sig ett ogjort arbete. Men nu är det penningen som styr hur många minuter bilarna stannar på varje ställe.

Svagt av ekot kan jag tycka!


3 svar till “Ekot pratar om mera skräp, men är det sant?”

 1. Svar från Ekots Peter J som gjorde ekoinslaget:

  Hej Jan-Inge Flücht!

  Jag läste med intresse ditt inlägg i sopdebatten.

  Intressant tes om att marknadsanpassningen av gatukontoren skulle vara orsaken till att allt fler svenskar tycker det blivit skräpigare på gatan.

  Om du lyssnade ordentligt på inslaget så var det inte jag som påstod att svenskan blivit slarvigare utan Lars Alm på stiftelsen håll sverige rent.

  Även om det nu skulle vara så att marknadsanpassningen av gaturenhållingen är en bidragagnde orsak till skräpet så har ju i vart fall någon kastat skräpet på gatan.

  M.V.H
  peter j som inte fått en hjärnblödning, men som är sommarvikarie om det nu skulle göra mig sämre än andra?

 2. Mitt svar till Peter:

  Hej Peter!

  Jo jag både lyssnade och läste. Nej jag vet att du inte sa det men det var kontentan av resonemanget. Jag menar att Lars Alm är ute och cyklar. Bor du i Stockholm så vet du det utan att fråga, annars fråga de som bott i innerstan i några år.

  Nej, jag tror inte heller att man kan göra Ekoinslag för att trumma in sin egen åsikt, men det jag faktiskt menar är:

  1) Stockholmare skräpar inte mer nu än förr

  2) Renhållningen har generellt blivit *mycket* sämre.

  Det beror på marknadsanpassning och konkurrensutsättning i första hand. Ska man borra vidare i det så kan man oxo anta att kommunens tjänstemän är alldeles för dåligt utbildade för att göra vettiga upphandlingar och ställa rimliga krav.

  Hur långt man kan dra en liten story om nedskräpning vet jag inte, men visst hade det varit önskvärt om du hade lyckats få med något annat än låta en talesman för Håll Sverige Rent skuldbelägga innevånarna..

  Mvh Jinge

 3. Tja, har de inte minskat ner på antalet papperskorgar också, för att det blir dyrt med sådana? Tycker mig se det i mina hemtrakter.
  Vart sjutton ska folk göra av glassförpackningarna när glassen är uppäten, stoppa de kletiga papperen i fickan? Det är klart att det blir kastat på gatorna också av det skälet.
  Fast det bästa vore föstås att sluta köpa glass och annat som ger kladdiga sopor! Men hur gillar glasstillverkare det rådet tro?