Ekonomin kan komma att krossa tusentals


Mats Engström skriver idag att Stockholm riskerar att bli ett reservat för rika. Han skriver det på ledarplats i Aftonbladet och jag tror att han har både rätt och fel.

AB: ”Jag tar en vårpromenad mot det välmående Stureby. Fågelkvittret blir starkare när jag närmar mig villaträdgårdarna. Den gamla eken som varit traktens favoritklätterträd är nu inhägnat av ett privat staket. Här och där har nya småhus växt upp med lika prunkande blomplanteringar som vid de äldre grannvillorna.

De hyresrätter som funnits i Stureby försvinner i snabb takt. För ett halvår sedan var trapphusen fulla av Hyresgästföreningens kallelser till protestmöten. Nu konstituerar sig styrelserna i de nya bostadsrättsföreningarna, även här med benäget bistånd av mäklarfirmorna.

”Vi behöver en större uppblandning av boendeformerna”, sa Mikael Söderlund till Svenska Dagbladet i lördags. För moderaterna betyder det sällan fler hyresrätter i rikare stadsdelar.”

Beskrivningen av hur alltfler hyresrätter omvandlas till bostadsrätter är helt korrekt, och detta ombildande är ett oskick. Det borde vara fastställt i lag hur stor del av bostadsbeståndet som ska vara allmännytta och hur stor del som får vara bostadsrätter. Liberaler motsäger detta och de gör det med darr på stämman. Om det bryr jag mig inte, jag bryr mig mer om alla dem som kommer att få betala för denna bostadsbubbla när den spricker, för spricker gör den förr eller senare som ett troll i solsken.

Den amerikanska fastighetskrisen får alltmer vittgående konsekvenser. Folk har lånat pengar utan annan säkerhet än sitt eget boende, det har gått bra eftersom man ansett att bostadspriserna ständigt kommer att stiga. Det gör de inte, lika lite som tulpanlökar i Holland eller IT-aktier som bekant. Det senaste året har det talats mycket om recession i USA, alltfler ekonomer säger att den redan är ett faktum, något som indirekt bekräftas av Federal Reserve som numera sänker räntan flera gånger i månaden.

Bankernas problem i USA är att de lånat upp pengar från gigantiska fonder, fonder vars ägare är anonymt kapital, ofta i form av andra fonder med korsvis ägande. I många fall rör det sig om pensionspengar, aktiefonder, räntefonder och andra mycket stora institutionella ägare som i princip styr och äger pengar i den egna fonden men som inte alls har inflytande över sina pengar så fort dessa lämnat det egna kassavalvet.

När dessa pengar står som garanti för banksystem så räcker det med att marknadsvärdet sjunker några tiotal procent för att det insatta kapitalets säkerhet ska riskera att förloras. I Sverige har det talats tyst om ägandet och i vad mån svenska banker och andra finansiella institutioner kan drabbas av den amerikanska fastighetskrisen. Att det talats tyst om detta beror givetvis på att bankerna är rädda för konsekvenserna. Banker äger varandra korsvis och de äger givetvis varandras skulder på samma sätt.

Det betyder att de som lånat en miljon eller ett par för att köpa sig en vettig bostad i nittionio fall av hundra har satt den egna lägenheten, eller huset, som säkerhet för sitt lån. Bara för några dagar sedan läste jag i DN om HSB som bygger nytt och erbjuder sina kunder en fyrarummare för – tolv miljoner kronor! Lyckligtvis har de flesta egnahemsköparna inte sådana skulder, men har man en bostadsrätt i Stockholm, en lägenhet som har kostat tre miljoner, så är katastrofen ett faktum den dag lägenheten är värd bara tiondelen av den summan.

För första gången så har nu ledande ekonomer i USA talat i termer som ”– Det är inte en recession som är på väg nu, vi är på väg mot en situation som liknar 30-talets depression”. Vad det betyder för dem som omvandlar sina hyresrätter till bostadsrätter har de nog aldrig reflekterat över. Bostadsrättspriserna har i princip varit på väg uppåt under flera år nu, och bankerna har varit mer än villiga att låna ut pengar. Men vad händer den dagen bankernas säkerhet halverar sitt värde, och kanske rasar betydligt mer än så?

Man är sig själv närmast, och den personliga girigheten fördunklar ofta folks omdöme. Så var det vid tulpankraschen och så var det när IT-bubblan sprack. Och precis det kommer att hända också bostadsbubblan. De som då har köpt villor och bostadsrätter till idiotpriser kommer att drabbas av sitt livs svåraste personliga katastrof, och det enbart för att ekonomismens förespråkare talat så vackert om ”marknaden” i ett antal år.

Men har verkligen Google eller Micro$oft, eller en bostadsrätt i Östbergahöjden eller på Kungsholmen, något reellt värde den dagen ekonomin kapsejsar?

Media: AB DN12 SvD

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Fastighetsbubblan, Recession, Depression, Federal Reserve, Bankkris, Bostadsrätter, Ekonomismen, Lån, Säkerhet, Kris, Hyresrätter, Politik[/tags]


7 svar till “Ekonomin kan komma att krossa tusentals”

  1. Jinge min vän du skriver ”Folk har lånat pengar utan annan säkerhet än sitt eget boende” men det är mycket värre än så …
    Folk som har gått till banken för att låna 500 000 dollar till en bostad har kunnat gå ut därifrån med ett lån på 1,2 miljoner dollar utan annan säkerhet än bostaden. Så i stället för ett hus så har man fått ett hus flera bilar, en båt och några lyxkryssningar. Ett underbart systen som många gånger backas upp av svenska banker. :)

  2. Den som har mest pengar när han dör vinner.

    Människan är en girig hamster som samlar på sig.

  3. Påminner inte det här om något som hände förra gången borgarna satt vid rodret?
    Vi vanliga småfattiga bävar för vad som komma skall.
    Vi har inte bara miljöhotet, det allt högre matpriset, hyrorna som bara går upp – och världsläget att tänka på.
    Vi har fått en regering
    som håller på att sopa undan benen på oss
    med alla ”reformer” som blir till för att gynna de
    redan välbärgade och företagen..
    Vad den här regeringen ägnar sig åt är inget annat än sann nepotism och en fräsch nyliberalism, (vad som Bildt en gång kallade ”den enda vägen”) som skulle få hädangångne Milton Friedman, Pinochets ekonomiska rådgivare att gnugga händerna av förtjusning.

    Socialbyråerna har redan märkt en avsevärd ökning av bidragssökanden. Medan fler och fler hamnar mellan stolarna.
    Om den här politiken tillåts fortsätta så kommer det inte bara vara fattiga öststatsbarn som tigger på våra gator.

  4. När vi nu ser denna negativa utveckling för många människor, barn blir vräkta, fler blir hemlösa (även om de inte direkt syns i vardagen).

    Den som inte vill ha denna utveckling, vad har denne person/grupp för alternativ?

    Vad kan man göra för att stoppa denna för många negativa utveckling?
    Eller vad behövs för att denna negativa utveckling skall kunna stoppas?

    Och vem tar ansvar för de människor vilka far illa?

    /52000DC0786

  5. dom som köper en lägenhet i en bostadsrättsförening äger inte lägenheten

  6. Harri #5
    Jag tyckte att din inlägg var lite roligt.
    Jag bor i bostadsrätt och man blir förvånad över vad folk får för sig att det är för bostad. Många tror att det är en hyresrätt med äganderätt :).
    Man äger den, men föreningen ska stå för tapeterna typ.

    Men jag brukar tänka så att ibland ska man låta folk ta sitt egna ansvar och ger man sig in i leken får man leken tåla. Ett av mina favoritprogram är lyxfällan där folk går på det här med att man kan köpa sig lycka.

    Jag vill dock klarlägga att jag egentligen inte tycker om ekonomi, och att banker m.m. borde ta mer ansvar. Det borde vara nej oftare.
    Konsumtionssamhället är inte den breda vägen mot lycka som väldigt många tycks tro.

  7. Man äger inte en bostadsrätt, man har bara köpt rätten att bo där. Det hörs ju tydligt på namnet vad det gäller.