Egentligen så är jag nog indian!


Lennart på DPU skrev i ett inlägg att indianerna i Kalifornien ofta är katoliker. Jag ställde mig lite tvivlande inför den uppgiften även om jag tror att det i värsta fall kan vara sant.


Vi älskar dessa schablonbilder av indianer. Visst håller man Pow-Wow även idag, men vi ska vara klara över att det är Hollywood som skapat den bild vi har.

Kan vara sann utifrån det faktum att den katolska missionen bland Amerikas urinnevånare har varit omfattande.

Ibland får jag frågan om varför jag är så mycket anti-USA. Det är en intressant fråga. Egentligen började det när jag bara var en tvärhand hög. Jag insåg mycket tidigt att vita européer stal indianernas land och sedan dess har det knappast förändrats något. USA håller fortfarande på att sno andras länder, nu idag Afghanistan och Irak.

Men den amerikanska urinnevånaren tar de inte hand om. Av de närmare två miljoner indianer som lever där nu så är fattigdom och missbruk utbrett, liksom kriminalitet. Indianers medelinkomst ligger på mindre än hälften av de vitas.

Jag har tidigare rekommenderat författaren Tony Hillerman. Läs hans böcker! Det är ett mycket bra tips faktiskt. De handlar om två stycken ”reservatspoliser” där hjältarna (detektiverna) är Navajos. Hillerman är en utomordentlig skildrare av Navajo-indianernas seder och bruk och han är så extremt påläst att han numera är hedersindian.. :)

Det som är mest givande, förutom att det är rysligt spännande böcker, är inblicken i hur Navajos lever idag i sitt reservat. Och nästan varje bok har samband med någon gammal indiansk sed eller folktro vilket gör att man efter några böcker är näst intill antropolog själv. Ett kul sätt att lära sig lite om en annan kultur faktiskt.


Myten om ”vilden”. Amerikas urinnevånare var inte vilda, de hade ett klokt förhållningssätt till djur och natur.

Förr eller senare så måste denna folkspillra ersättas för sitt stulna land.

Så anti-USA är och förblir jag. Men det handlar om den amerikanska adminis-trationen inte om dess folk. Men nog måste väl folket vara lite korkat för att rösta fram en republikan till Vita Huset?


6 svar till “Egentligen så är jag nog indian!”

  1. Där har vi svaret på gåtan! Jag har alltid undrat vad du är för en kuf och nu vet jag.. :-] Ugh Ugh på dig!

  2. Det roligaste är att de kallas ”indianer” på grund av att en vit kille åkte vilse för några hundra år sedan…

    :)

  3. Ja. Det är en intressant bild som Hollywood skapat. ”Smygande Foten” ungefär.. Undrar vad indianerna själva tycker om den cred som de fått, gillar de sin image? De slår i alla fall mynt av den om de kan.. :)

  4. Rasvänstern gör det igen! Så länge det finns människor som i första hans ser en medlem av en ras istället för en individ så kommer såna tragedier som drabbade indianerna att fortsätta.

  5. Rasvänstern? Vad Snoosar du nu om? Du måste lägga av med de där drogerna snoozer, ”rasvänstern” ?? Indianer är inte någon annan ”ras” än du och jag. Ett folkslag kan jag sträcka mig till, men inte längre. Eller tvingades du alltid att vara cowboy när ni lekte indianer och vita?