Edward Snowdens uttalar sig!


Edward Snowden, denne föredömlige kämpe för yttrandefrihet och demokrati, mot det övervaknings- och kontrollsamhälle som sedan länge byggts upp i USA som en del av strävan av USA:s ledning efter kontroll över världen och dess resurser. Övervakningen, kärnvapenupprustningen (trots tal om motsatsen), de hundratals militärbaserna i många länder samt krigen mot Irak, Libyen, Afghanistan och Syrien, den spekulativa ekonomin med ökade arbetslöshet och ökade sociala klyftor är olika sidor av samma mynt med texten ”USA-imperialismen”. Samtidigt läser vi att Snowden söker asyl i 21 länder, vilket kan visa att inget är klart med asylen. Hans uttalande nedan har publicerats i bland annat The Guardian.

”För en vecka sedan lämnade jag Hongkong efter att det stod klart att min frihet och säkerhet var hotad för att jag avslöjat sanningen. Min rihet efter det kan jag tacka för de ansträngningar som nya och gamla vänner, familjemedlemmar och andra som jag aldrig har träffat och förmodligen aldrig kommer att träffa. Jag litade på dem med mitt liv som insats och de visade ett förtroende med en tro på mig som jag alltid kommer att vara tacksam för.

Erik Snowden untitled

På torsdagen förra veckan förklarade president Obama inför världen att han inte skulle tillåta någon diplomatisk ”mygel” över mitt fall. Ändå, efter detta löfte, rapporteras det att presidenten beordrat sin vice ordförande att pressa ledarna för de nationer som jag har begärt skydd för att avvisa min ansökan om asyl.
1984 images

Denna typ av bedrägeri från en världsledare innebär inte rättvisa, och inte heller är det utomrättsliga straffet för min exil rättvist. Dessa är de gamla, dåliga verktyg för politisk aggression. Deras syfte är att skrämma, inte mig, men de som skulle komma efter mig.

I decennier har USA har varit en av de starkaste försvararna av den mänskliga rättigheten att söka asyl. Tyvärr avvisas denna rätt i artikel 14 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna som USA ställt sig bakom av den nuvarande regeringen i mitt land. Obama-administrationen har nu antagit en strategi för att använda medborgarskapet som ett vapen. Fast jag inte har dömts för något, har USA ensidigt återkallat mitt pass och gör mig till en statslös person. Utan någon rättslig prövning försäker nu förvaltningenhindra mig från att utöva en grundläggande rättighet. En rättighet som tillhör alla. Rätten att söka asyl.
Frihetsgudinna gråter bild

I slutändan Obama-administrationen är inte rädd för whistleblowers som mig, Bradley Manning eller Thomas Drake. Vi är statslösa, fängslade, eller maktlösa. Nej, är Obama-administrationen rädd för Dig. Den är rädd för en informerad, arg allmänhet som kräver av regeringen vad den lovat och som det borde vara.

Jag står fast i min övertygelse och är imponerade av de insatser som gjorts av så många.

Edward Joseph Snowden”


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , , ,

Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

  2 comments for “Edward Snowdens uttalar sig!

  1. jan mellring
    2 juli, 2013 at 12:01

    http://kristofferhell.net/bonniermedia-taget-med-byxorna-nere-snowden-trippelagent-for-cia/ tarpley har en teori: Snowden som en trippelagent utsänd av den amerikanska underrättelsetjänsten för syftet att sätta sådan press på president Barack Obama att han slutar förhala den dolda maktens beslut att USA öppet anfaller Syrien

  2. 2 juli, 2013 at 14:53

    Intressant. Det är inte bara nackdel att detta kommer fram. Världen vänjer sig vid ytterligare ett ”maktmissbruk” av USA. Hotet om krig mot Irak våren 2013 ledde till stora demonstrationer runtom i världen. Då det gäller Libyen och Syrien har världsopinionen till stor del vant sig och man är passiv.

Comments are closed.