Domen mot Manning – USA:s regering vill kväsa upplysningens och demokratins röster


I veckan meddelade TV-Rapport och andra massmedia att åklagaren och USA:s regering vill ge Bradley Manning 150 års fängelse för att han givit Wikileaks material avslöjat USA:s krigsförbrytelser och diverse annan information som medborgare bör känna till i ett demokratiskt land. Manning har själv förklarat sig skyldig till 10 av 22 åtalspunkter. Enligt radion och andra massmedia 30/6 frikänns han från anklagelsen att ha hjälpt fienden, men döms på de flesta andra åtalspunkterna. Domaren hade också ”lämplig” bakgrund – hon är överste (hög titel) i USA:s armé. DN skriver att han ”riskerar 136 års fängelse.” ”Domen är en varning till alla visslare”, skriver Reportrar utan gränser. ”Det är ett hot mot framtidens undersökande journalistik, vars källor kan försvinna”. Enligt DN idag ”Risken har ökat för Julian Assange att bli åtalad i USA efter den fällande spioneridomen mot Bradley Manning, hävdar Wikileaks-grundarens advokat Michael Ratner i Washington Post. Assange skulle kunna ställas inför rätta som medskyldig, säger Ratner till tidningen.”

I Aftonbladet påminner Petter Larsson ”Videon Collateral Murder slog ned som en bomb. I ett slag var Wikileaks världsberömda. Och den amerikanska armén led ännu ett rejält propagandanederlag, när hela världen kunde se hur en amerikansk stridshelikopter mejade ner ett dussin civila i Irak, inklusive barn och personer som arbetade för nyhetsbyrån Reuters.”Straffas – för att berätta sanningen?” Nu fälldes Bradley Manning för att ha läckt videon och hundratusentals andra dokument. Han straffas för att har gjorde det snart sagt varje journalist och forskare, och en hel del politiker, påstår sig göra: han berättade sanningen. I militärdomstolen kallas det spionage.”

WikiLeaks Julian Assange skriver:”Bradley Mannings avslöjanden har blottlagt krigsförbrytelser, inpirerat revolutioner och stärkt demokratiska reformer. Han är den personifierade visselblåsaren.Detta är den första spionrättegången någonsin mot en visselblåsare. Den skapar ett farligt prejudikat och visar på ”national security extremism”. Det är en kortsiktig dom som inte kan tolereras utan måste hävas. Det kan aldrig vara spionage att avslöja sann information för allmänheten.”

Sören Sommelius skriver i Helsingborgs Dagblad. ”Min egen uppfattning är, som jag tidigare skrivit, att nutidens krigsreportrar och avslöjande journalister aldrig kan få fram information av det slag som Bradley Manning och Edward Snowden tagit fram med stort mod och personliga uppoffringar. De båda visselblåsarna är mer än några andra kvalificerade för Nobels fredspris – men behandlas av de amerikanska myndigheterna som krigsförbrytare.”
Bradley Manning arresterades 2011 då USA-myndigheter fått tips om att Manning var källan till den kvartsmiljon hemligstämplade USA-dokument som WikiLeaks började publicera 2011.
DN skrev 8/10 ”Endast 12 av 700 mejl anses vara av sådan natur att de inte ska lämnas över till försvaret. Mest känd är han för att ha läckt två videofilmer. En visar hur amerikanska Apachehelikoptrar mejar ner människor på en gata i Bagdad 2007. En annan film visar bombningarna 4 september 2009 av två tankbilar som talibanerna erövrat i Afghanistan. 140 människor dödades, varav 93 barn.”
Svenska Dagbladet skrev 20/10 under rubriken ”Bradley Manning – förrädare och frihetshjälte” att ”Frågan som ställdes, om det inte är alla soldaters skyldighet att anmäla eller snarare att avslöja krigsbrott, hänger kvar. Eller är det så att den frågan inte har någon som helst betydelse i målet? Fastän det var folkrätten och moralen som faktiskt var Mannings bevekelsegrund.”

USA:s regering har hållit Bradley Manning inspärrad i mer än 1000 dagar. Han tillbringade över tio månader i isoleringscell, ett tillstånd som experter runtom i världen har kritiserat som plågsam. Juan Mendez, FN:s särskilda rapportör om tortyr och grym, omänsklig och förnedrande behandling, har upprepade gånger begärt och nekats ett möte med Manning för att bedöma hans kondition.

I målets inledning sa Manning ”Jag trodde att visningen av en video som visade övergrepp av USA i Afghanistan kunde få allmänheten, särskilt i USA, att börja diskutera hur den militära politiken och utrikespolitiken bedrivs i Irak och Afghanistan”. Detta kunde få samhället att ompröva behovet av att bemöta terrorism och samtidigt ingnorera situationen för de människor som vi möter varje dag. ”Han sa vidare att ”ingen i Wikileaks pressade mig att ge dem information. Beslutet att ge dokumenten till Wikileaks var mitt eget”.”

Den stora brittiska tidningen the Guardian har efter röstning bland läsare utsett Bradles Manning till årets person 2012, med 70 % av rösterna.

Bradley Manning har nominerats till Nobels fredspris för tredje gången, av bl.a. ett isländskt politiskt parti i alltinget och av piratpartierna i EU. Hans agerande visar att han är en värdig kandidat, oändligt överlägsen Nobels fredspristagare 2009 Barack Obama.

Nedan följer utdrag ur brevet till Nobelkommittén med motivering.
”Vi har den stora äran att nominera meninge Bradley Manning till Nobels fredspris 2013. Manning är en soldat i den amerikanska armén som anklagas för att släppt hundratusentals dokument till Wikileaks’ hemsida. De dokument som läckt ut pekar på en lång historia av korruption, krigsförbrytelser och en brist på respekt för suveränitet andra demokratiska nationer av USA:s regering i internationella affärer.” Nobel untitled

Dessa avslöjanden har underblåst manifestationer för demokrati runt om i världen, bland annat den demokratiska revolutionen i Tunisien. Enligt journalister stimulerade hans påståenden den demokratiska arabiska våren och har bidragit till att Obamas administration gått med på att dra tillbaka alla trupper från ockupationen i Irak.

De dokument som offentliggjorts av Wikileaks skulle aldrig ha undanhållits från allmänhetens insyn. Avslöjandena – inklusive videodokumentation av en incident där amerikanska soldater sköt ned nyhetsbyrån Reuters journalister i Irak – har bidragit till att stimulera en världsomfattande diskussion om USA:s engagemang utomlands, civila offer vid krig och vilka regler som ska gälla. Medborgare runtom i världen har en stor skuld till Wikileaks ”whistleblower”/avslöjare för att ha belyst dessa frågor. Vi uppmanar kommittén att tilldela detta prestigefyllda pris till Bradley Manning.

Vi kan redan bu vara ganska säkra på att Bradley Manning inte kommer att få en rättvis rättegång eftersom president Obama för mer än ett år sedan sa att Manning är skyldig.”

För 40 år sedan åtalades Daniel Ellsberg som läckt Pentagonrapporten – en slags 60-talets motsvarighet till WikiLeaks.
Pentagonrapporten på sju tusen sidor sammanställd av USA:s försvarsdepartement beskriver USA:s inblandning i Vietnamkriget 1945-1971. Då publiceringen innebar ett stort politiskt hot mot Nixon-administrationen, lyckades president Nixon via sin justitieminister få till ett domstolsbeslut mot New York Times (NYT) för att hindra vidare publicering av dokumenten. Washington Post publicerade publicera andra dokument, och NYT senare fick rätt att publicera. Ellsberg kunde ha fått 99 år i fängelse, men friades tack vare opinionstrycket.

Hemlighetsmakeriet i USA har gått långt. Under de tre första åren av Irak-kriget hemligstämplade USA:s regering 40 miljoner dokument. Utan WikiLeaks avslöjanden skulle en massa förhållanden varit helt okända för det amerikanska folket, t.ex. hur USA-armén i Irak efter Abu Ghraib-avslöjandena lagt ut tortyren på entreprenad till den irakiska polisen och armén och att CIA har rekryterat en egen hemlig armé på 3 000 man i Afghanistan osv. Och så har vi Snowdens avslöjanden.
Genom domen har USA:s ledning de facto kraftfullt minskat den informations- och yttrandefrihet medborgarna ska ha i en demokrati. Vi har tidigare påvisat minskad demokrati på många områden i USA. Detta gynnar USA-elitens och statsledningen fortsatta aggressiva krigföring i strid mot all rätt, för att få än större kontroll över världens resurser och självständiga stater.
Vad är värst: Att starta illegala krig, använda tortyr, föra landets medborgare och världen bakom ljuset och undanhålla viktig information – eller att avslöja det? Nu handlar det om att rädda Bradley Manning. Vilken av kandidaterna Bradley Manning och Obama/EU som Alfred Nobel själv skulle ha förordat till Nobelpris är väl solklart!


i Andra om: , , ,, , , , , , , , ,

Sveriges radio 30/6DN 30/6 Sommelius i Helsingborgs dagblad DN 2 30/6DN 31/7 Washington Post 30/6 Aftonbladet 30/6 DN 19/7 SvD 25/7 Manning Nobelpriskandidat Mannings modiga uttalanden vid rättegångenSvT 24 SvD 5 mars DN 28/2 DN 13/3 SvD Henrik Alexanderson, Piratpartiet Guardian SvD 20/10 DN 20/10 Hayden i Afghanistan.nu nr 2 2011 ”Tankbilen” Chossudovsky i Globalresearch 15/10 Counterpunch 15/10 DN Wolodarski ledare 12/10 DN 14/10 DN 12/10DN:s ledare 12/10 Folkrörelsen nej till EUMotvallsbloggen 12/10
SvD 12/10 Aftonbladet 12/10Expressen.seSvT 12/10 Nobelpriset till NATO 2013 – Counterpunch 12/10

  11 comments for “Domen mot Manning – USA:s regering vill kväsa upplysningens och demokratins röster

 1. 31 juli, 2013 at 09:54

  Visst borde han få fredspriset – Ossietzky fick det ju för en nästan identisk handling. Fast på den tiden gick förstås inte Norska stortinget i stormaktens ledband utan hade visst kurage.

 2. 31 juli, 2013 at 10:05

  Instämmer. Citerar ur eget blogginlägg 3/2 om Ossietzky

  ”I historien har Hitlers aggression, destabiliseringen och slutliga förintelse av det oberoende Tjeckoslovakien 1938-39 en särskilt skändlig plats. Den brittiske premiärministern Chamberlain och den franske preminärministern Daladier offrade i praktiken det självständiga Tjeckoslovakien vid den ökända München-konferensen i september 1938 för att blidka Hitler och i praktiken underlätta hans expansion österut. Vid denna tid fanns belägg sedan flera år att det fanns koncentrationsläger, bl.a genom rapporter från Carl von Ossietzky, som fick Nobels fredspris 1936 (ibland delar man ut välförtjänta Nobelpris). Han sattes i koncentrationsläger sedan 1933, förbjöds hämta priset och dog 1938.”

  I sin behandling av Manning, Assange och Snowden går Barack Obama i upptrampade fotspår, eller hur? Var sker för resten i CIA:s hemliga fängelser/tortyrcentra? Bättre än i koncentrationslägren på 30-talet?

 3. Wikström
  31 juli, 2013 at 13:53

  Nu är det nog så att den norska nobelkommiten med stor säkerhet går i USA;s ledband, jag kan inte tänka mig att USA tillåter att Manning får fredspriset. Hur skall de slingra sig ur det här?

  • 31 juli, 2013 at 15:41

   Inget problem. De tar bara någon annan, t.ex. ledaren för de fredsälskande rebellerna i Syrien, eller de ”demokratiska” presidenterna Karzai eller al-Malki.

 4. MatsB
  31 juli, 2013 at 15:27

  Men lille Anders, förstår du inte skillnaden?
  När demokratiska länder spionerar och torterar, utan att behöva domstolsbeslut, är det ju för att folket vill ha det så. Då är det ju rätt att göra på det viset. (;-)
  (grovt förenklat, jag vet, men det ligger nog lite i det ändå….)

  • 31 juli, 2013 at 15:38

   Tvetydiga synpunkter, store Mats.

   • MatsB
    31 juli, 2013 at 18:11

    Anders, att det jag skrev inte var mina åsikter försökte jag medelst ”;-)” att göra entydigt. Kanske blev tvetydigt ändå:-(
    (det var ironiskt menat, kanske jag missar ironin i ditt svar;-)

    • 1 augusti, 2013 at 13:12

     Jag tror nog att vi förstår varandra. Bra att det var ironi.

Comments are closed.