DNA och integritet


Jag såg att Chadie skrev: ”Fallet i Linköping där en galning högg ner en åttaårig pojke och en medelålders kvinna är hemskt. Det är ruggigt att den mördaren fortfarande går fri.” som en respons på den debattartikel som finns i DN idag. Nej Chadie är inte helt positiv till DNA-registret..

Läs debattartikeln i DN!

Givetvis så skulle det vara skönt att få fast mördaren fortare än kvickt. Ett aber i detta sammanhang är dock att vi vanliga dödliga nog tänker ”jag är ju inte kriminell så mig gör det inget” vilket kan få oanade konsekvenser i framtiden.

Rätten till privatliv kan försvinna helt till förmån för ”bekämpandet av brott” om vi inte ser upp!

Bodström vill att polisen ska kunna sitta direktuppkopplad till mobiltelefon-företagens datorer så att polisen kan kolla vilka som pratar med varandra. De kan då också kontrollera VAR personerna är. Och man behöver inte vara misstänkt för brott för att de ska få spionera.

EU vill även att Sverige ska anamma en lag som tvingar internetleverantörerna att logga allt, så att både mail, surfning och chatt ska sparas.

I våra tunnelbanevagnar och pendeltåg sitter numer dolda TV-kameror, och i tunnelbanan och på SJ:s stationer samt alla bussterminaler filmas vi kontinuerligt.

Även inne på varuhusen som bekant. Efter våra landsvägar sitter vägkameror som plåtar fortkörare, och Vägverket har bevakning på alla större infartsvägar. Nu när vi ska få trängselavgifter så kommer TV-övervakningen att skärpas ytterligare. Nya bilar ska utrustas med alkolås. Vid alla större platser utomhus sitter kameror..

Listan på samhällets övervakning kan göras hur lång som helst. Idag kan nog alla hålla med om att det vore bra att fånga in diverse mördare som springer lösa.

Men hur blir det i morgondagens samhälle? Då kanske man från samhällets sida använder registret för att tala om för folk att de inte får skaffa barn? Gifta sig med vem som helst? Etc..

Min uppfattning är att det räcker nu. Vi behöver inte övervakas mer!


Ett svar till “DNA och integritet”

  1. Framförallt står inte tvångsmedeln i rimlig proportion mot de brott som utreds. Summan av de lagda förslagen gör att det blir fritt fram att övervaka i stort sett all telekom (telefon internet etc) på väldigt lösa boliner. Nu vill man dessutom avtvinga blodprov på alla man misstänker för småbrott. Kör du 80 på en 70 väg – rulla upp ärmen!