DN rättar felaktigheten om Gaza


Jag fick för en stund sedan ett mail från DN:s Lotta Schüllerqvist som jag publicerar i sin helhet här nedan.

Som minnesgoda vet så blev jag rejält irriterad i morse när Dagens Nyheter för andra gången publicerar samma felaktiga påstående som Dilsa Demirbag-Sten publicerade i slutet av augusti. Då tog DN in ett bemötande men nu kommer de i morgon att komma med en rättelse i papperstidningen.

LS/DN: Hej Jan-Inge!

Tack för ditt påpekande, som är helt rätt – en rättelse kommer i morgondagens tidning.
Jag vill bara påpeka att jag inte har kopierat Dilsa Demirbag-Stens eller någon annans uppgifter.
Istället var det flera mycket trovärdiga personer i Gaza – både politiker och andra – som påstod detta när jag mötte dem under mitt besök i Gaza tidigare i veckan. Naturligtvis skulle jag ha kollat med andra källor, men hann inte p g a tidsbrist och de ständiga elavbrotten i Gaza, som gör att varken internet eller mobiltelefoner fungerar normalt.
I vilket fall som helst är det interna våldet ett mycket allvarligt problem i dagens Gaza och de flesta upplever det som ett påtagligt hot. Många av de cirka 180 personer som dödats i år i väpnade interna sammandrabbningar är barn och kvinnor.

Vänliga hälsningar
Lotta Schüllerqvist
DN Jerusalem

I samband med detta så mailade jag Lotta och påpekade att det vore bra med en rättelse också på DN:s hemsida. Google och andra sökmotorer indexerar texten och om några dagar så är den sökbar – och felaktig. Jag tror att det är viktigt att alla som ser felaktigheter – särskilt påpekar detta eftersom antagligen inte tidningarna tänker på det.

Jag är också rätt övertygad om att journalisterna som missat är angelägna om att inte bli citerade då de har fel. Det är illa nog att t.ex. bloggare bråkar på dem då de faktiskt har rätt…

Som parentes till det Lotta skriver så inbillar jag mig att bara under Libanonkriget så dog fler palestinier av bomber, artilleri och raketattacker från IDF än de Lotta nämner. Men jag har inte orkat söka upp belägg för det, det räcker med att få rätt i detta.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]DN, Lotta Shüllerqvist, Mellanöstern, Gaza, Palestinier, Folkrättsbrott, Politik, Mediekritik, Genèvekonventionen, Israel, Mellanösternkonflikten[/tags]


2 svar till “DN rättar felaktigheten om Gaza”

  1. Grattis Jinge, ytterligare ett erkänt fel av DN efter ett påpekande av dig.

    Du klarar ju nästan av att på hobbynivå klå NMI:s proffesionella pojkar i dess mediagranskning. Ska bli kul att se om dom plockar upp och skriver om detta imorgon; dom brukar ju inte missa en chans att få ge DN på tafsen!