DN på SSU-runda – Danmarks sak är vår!


Danmarks sak ska bli vår skriver DN. Jag hajar förstås till över rubrikvalet, men kommer snabbt på mig själv;
– Visst ja, det är en folkpartitidning..

DN: Helgens upplopp och attacker på ambassaderna i Damaskus och Beirut är ytterst allvarliga… …Finlands sak är vår, tyckte många svenskar under andra världskriget, när ett litet nordiskt grannland angreps av en aggressiv stormakt. Efter händelseutvecklingen i fallet Muhammed tvingas man konstatera att Danmarks sak nu är vår.

Det är helt korrekt att attacker mot ambassader är ytterst allvarligt. Och det oavsett var i världen och varför. Men när DN drar upp parallellen med Finland så undrar i vart fall jag om de varit ute på en SSU-runda (Berglin). Den intellektuella nivån i resonemanget verkar i alla fall tämligen avtrubbad. Vad sägs t.ex. om ”Händelseutvecklingen i Fallet Muhammed”?

För det första är vare sig Syrien eller Libanon någon stormakt. Dessutom har inte Danmark blivit invaderat av någon främmande armé. Att några vettvillingar kastat molotovcocktails genom fönsterrutorna på det danska konsulatet betyder inte att vi måste ställa våra soldater under krigsfot.

Att sedan Danmark till stor del själva försatt sig i denna situation är fullständigt klarlagt. Danmark är Skandinaviens mest främlingsfientliga land och situationen för landets invandrare är under all kritik. Att landet dessutom är starkt påverkat av Pia Kjaersgaard och hennes quislingar gör resonemanget än mer obehagligt.

Visst ja, det är en folkpartitidning..

DN: Ny medieteknik har alltid haft en baksida av politiska konvulsioner. Med tryckpressen kom religionskrigen i Europa. Med film och radio kom fascismen. Med

internet kommer fragmentarisering och mytbildning vars konsekvenser vi nu fått en försmak av.

Sedan kom det som ett brev på posten (1900-talsuttryck):

Det är förstås INTERNETS fel alltihopa..

Den minan som slutligen sänkte skutan var trots allt en av de avslutande fraserna.

DN: När radikala imamer i Danmark ropade på storebror och påkallade den muslimska världens uppmärksamhet på karikatyrerna var det fara å färde.

Tänka sig. När imamer ropar på storebror är det fara å färde. Men när folkpartiet vill att lärare ska bli SÄPO-agenter så är det helt ok?

De HAR minsann varit på en SSU-runda..


12 svar till “DN på SSU-runda – Danmarks sak är vår!”

 1. Alla vet att Danmark är ett litet småborligt och rasistiskt samhälle som gladligen deltar i allra högsta grad i anfalls- och attackkriget mot icke massförstörelselandet Irak. Å ena sidan så vill de deltaga i lustdödandet i Irak, förtrycka den muslimska minoriteten i landet samt smäda profeten M; och å andra sidan så blir de så upprörda när de inte kan profetera på fattiga muslimska länder genom att dyrt sälja sitt fettkolesterolberg, och på så sätt garantera de fattiga människorna i området en säker och för tidig död i fram av hjärt- och kärlsjukdomar. Hej och hå!

  Borträknat Kristiania så är Danmark inte mycket att ha!

 2. Klockrent Jinge! :)

  På gårdagens nyheter visade dom just bilder från Beirut, och uppretade människor.
  Bilderna visade även muslimska imamer (präster) som förgävs försökte lugna ner stämningen och handgripligen försökte hindra folk från att kasta sten.

  Som vanligt klarar inte DN:s ledarspalt uppvisa några några fler färger än vitt och svart.

 3. Det är sant Jinge, man ska inte hetsa vare sej mot muslimer eller för den delen danskar! Men jag har både rest mycket i landet och tidvis bott där. Köpenhamn är till skillnad från övriga landet inte speciellt danskt. Småborligheten i Danmark är stark. Danmark är ett delat samhälle; mellan radikala och konservativa på ett sätt som vi i Sverige nog inte kan förstå. Priserna på bostäder i Köpenhamn är lägre än i förorterna – varför, tror ni? Jo de välbesuttna flyttar ut i välbärgade satellitförorter – i Sverige är det tvärt om.

 4. Vet Ni vad Danmarks viktigaste och största exportvara är? Jo. Bacon! Vilken tur för dem att renläriga Muslimer (och Judar) inte äter griskött!

  Vet Ni vad Danmarks viktigaste och största exportvara är? Jo, Bacon! Vilken tur för dem att renläriga Muslimer inte äter griskött! Danmark har ju inte några direkta naturtillgångar, som vi har, så de har utvecklat en näsa för affärer, för att överleva, istället! Tänk på det nästa gång ni tänker göra affärer med danskar. Danskarna är egentligen ett ganska pragmatiskt folk och inte så renläriga alla gånger. Konstigt att de slagit in på en så främlingsfientlig bana.

 5. Jag tycker att denna smutskastning av vårt grannland är obehaglig. Är alla danskar rasister så är alla muslimer terrorister. Och alla svenska kommunister mördar gladeligen sina politiska motståndare.

 6. Nämen Snoozer. Alla danskar är inte rasister, var har du läst det? Men det ÄR faktiskt så att danmark är väsentligt mer invandrarfientligt än Sverige.

 7. Då kan man ju glädjas över den demonstration mot Muhammedbilderna och för dialog mellan danskar och muslimer som hölls i Köpenhamn, tydligen igår.

 8. ”Men det ÄR faktiskt så att danmark är väsentligt mer invandrarfientligt än Sverige.”

  Har du någon källa till detta, Jinge? Versaler är i sig inget särskilt trovärdigt argument.

 9. Du Jonas!

  Jag förutsätter att folk som läser denna blogg läser tidningar, lyssnar på radio, ser på TV eller bildar sig en egen uppfattning utifrån erfarenheter som egna besök mm..

  Har du verkligen missat vad som händer i Danmark med deras invandrarfientliga hetspolitik företrädd av Danske Folkeparti och Pia Kaersgaard så är jag den förste att beklaga dig.

  Har din kommentar hamnat fel så se upp med vilket inlägg du kommenterar. Detta handlar I N T E om badtemperaturer..

 10. Du refererar alltså till allt som någonsin kommunicerats via någon form av media och kritiserar mig på grund av att jag inte betraktar din åsikt som ett solklart faktum?

  Intressant. Undrar om jag kan använda den tekniken i min avhandling utan att få massiv kritik.

  Angående sakfrågan kan kan delvis hålla med dig om att det i dansk politik och media förefaller som om ”Danmark är väsentligt mer invandrarfientligt än Sverige”. I mina ögon är det dock en förenkling av verkligheten. Min tolkning av Sverige och sveriges folk är att vi har många tabun som förhindrar en öppen debatt kring (exempelvis) frågor om flyktingar och invandring. I Danmark är fler ståndpunkter accepterade i den offentliga debatten, vilket inte nödvändigtvis innebär att det danska folket är mer främlingsfientligt än det svenska.

  Det uttrycks många främlingsfientliga åsikter runt svenska kaffebord och på mången svensk krog.

  Vad innebär egentligen ditt uttalande att ”Danmark är väsentligt mer invandrarfientligt än Sverige”? Är det grundat på att det i Danmark drivs en ”hårdare” linje i flyktingpolitiken? Vilka sakfrågor hänvisar du i så fall till? Eller handlar det om att det gjorts undersökningar av det danska folkets inställning till icke-danskar? Relaterar du detta i sådana fall till liknande undersökningar gjorde i Sverige?

  Problemen med ditt uttalande, som du formulerat som någon slags universell sanning, är att det är ambivalent (vad menar du?) och icke spårbart (vad grundar du det på?). Därav kritiken. Dina blogginlägg och din argumentation brukar vara mer tilltalande, vilket gör att jag reagerade på ditt uttalande i det här fallet. Ditt svar på min fråga, ett försök att tillskriva mig ett mindre avancerat intellekt, gjorde inte saken bättre…