Direktörerna stjäl pengar av Fortum


Idag berättar Aftonbladet om direktörernas bonus- och optionsprogram på elbolaget Fortum.

Det visar sig, föga överraskande, att direktörerna lyckats förhandla fram bonus och optionsprogram som är värda miljarder. Värdet på aktierna hade i början av veckan stigit med 7,5 miljarder kronor enligt tidningen. Vad det innebär för direktörerna på företaget kan var och en räkna ut.

Orsaken till dessa enorma förmögenhets-
bildningar är att man tog bort regleringen av elmarknaden för att den skulle konkurrens-
utsättas. Det har inneburit att elpriset numera har tiofaldigats och att konkurrensen är helt utplånad. Det sker nu en ofantlig transferering av pengar från vanligt folks plånböcker in i kraftbolagens kassakistor.

Motivet för att deras direktörer ska tjäna miljarder är förstås att dessa ska ha ”marknadsmässiga” löner. Det betyder att de jämför sig själva med blufföretag som Enron i USA och svenska brottslingar som diverse Skandiadirektörer. Det förutsätter också att de betraktar sig själva som attraktiva på en internationell marknad.

Det är dock inte sant. För var skulle svenska direktörer betraktas som attraktiva, i Australien, Japan, Tjeckoslovakien, Ryssland eller England? Till att börja med så talar de sällan mer än svenska och engelska. Där faller de flesta länderna bort. Och skulle England och USA betrakta svenska räknenissar som en tillgång? Knappast, de ses bara som ”den fattiga och korkade kusinen från landet”.

Problemet består till stor del i att direktörerna sitter i varandras företagsstyrelser kors och

tvärs. Därigenom underlättas detta brödraskaps möjligheter till bedrägeri mot företagens ägare, kliar du min rygg så kliar jag din.

Denna nepotism är möjlig därför att vare sig regering eller riksdag velat agera mot dessa bedrägerier. För vi ska ha klart för oss att detta frimureri inte är annat än ren kriminalitet, direktörerna stjäl helt enkelt pengarna.

De som betalar är företagens ägare och i slutändan deras kunder, d.v.s. du och jag.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Fortum, Bonusar, Optioner, Nepotism, Marknaden, Elmarknaden, Direktörer, Politik[/tags]


3 svar till “Direktörerna stjäl pengar av Fortum”

  1. Visst är det tråkigt?
    Men jorden har alltid varit rund.

    Jag kan inte hålla med dig om att det är någon
    stöld på gång här, för de följer väl lagen?

  2. De stjäl också aktieägarnas pengar, och dessa är också vanlgit småfolk i viss utsträckning,som via sitt fondsparande har andelar av de här företagen, somliga tvångsvis pga pensionssparandet i fonder.

    Marcin:
    Jo, det här är inget mindre än stöld, den typ av stöld som utpräglade klassamhgällen godkänner via sina klasslagar.

    De här direktörerna sitter och delar ut andras pengar till varandra. Att lagen inte förbjuder denna form av stöld säger mer om samhället och lagstiftarna än de säger om hederlighet och anständighet. Vanliga pensionssparare har inte gett sitt samtycke till de här transfereringarna nämligen, trots att de är delägare i företagen. Man har helt enkelt lagstiftat in en stöldmöjlighet för roffargänget.

  3. Höga VD löner är vanligt i hela världen. Ni tror väl ändå inte att alla dessa VD:ar är i maskokopi med styrelsen för att lura ägarna?

    Nej, sanningen är att deras löner är marknadsmässiga(även om det säkert kan finnas undantag). Om vi kollar på alternativen:

    1) Minimal lön
    De tar in en nyutexaminerad civilekonom från Handels och betalar denne 30000:- i månaden för att styra ett företag som har tiotusentals anställda och en omsättning på tiotals miljarder. Det kan bli väldigt dyrt för ägarna när denne person fattar dåliga beslut. Ett klart fall av suboptimering.

    2) Medium
    De tar in en person sm har varit VD på ett mindre företag i tio år och de får nu betala 130 000:-/månad. Personen saknar dock internationellt kontaktnät, har ingen erfarenhet av media eller driva ett stort börsföretag. Personen har inte heller varit med om en riktig lågkonjunktur då man måste kunna skära aggresivt. Det kan blir dyrt med denna person.

    3) Marknadsmässig lön
    De betalar precis så mycket som behövs för att få maximal kompetens utan att kostnaden blir för stor. Ju större bolag desto viktigare blir det att få ut de sista kompetensprocenten. Om VD:en kan höja vinsten i tex. Ericsson med 1% så är det värt 300 miljoner. Att snåla kan bli dyrt.