Dilsa Demirbag-Sten, ledande islamofob?


Mana, en liten antirasistisk tidskrift som jag aldrig hört talas om riskerar att mista stödet från Statens Kulturråd eftersom Dilsa Demirbag-Sten tycker att dess israelkritik är – antisemitisk.


Enligt min uppfattning
har Dilsa Demirbag-Sten hetsat mot muslimer och Islam vid upprepade tillfällen. Bland annat så valde hon att ljuga i en artikel i Dagens Nyheter, hon hade intervjuat en palestinsk fredsarbetare och valde att återge hans svar på ett oriktigt sätt eftersom det antagligen gagnade hennes egen politiska agenda. Intresserade kan söka på hennes namn här på bloggen för att se kommentarer även till andra artiklar från hennes penna.

Sydsvenskan: ”När Kulturrådets styrelse nyligen beslutade om stöd till landets kulturtidskrifter, blev Mana utan. Styrelsen bestämde sig för att bordlägga ärendet efter att en av referensgruppens ledamöter reserverat sig mot majoritetens beslut.

Referensgruppen rekommenderar styrelsen att ge stöd, om än sänkt, till Mana, medan Dilsa Demirbag-Sten, helt vill ta bort det. Skälet är, enligt ett protokoll från ett möte i november, att ”den innehåller en uppskruvad retorik och glider mellan Israelkritik och antisemitism”.

Dilsa Demirbag-Sten har också redogjort för sitt hundraprocentiga stöd för den israeliska regimen, så att hon nu utnyttjar sin position som medlem av Statens Kulturråd för att ge sig på en liten antirasistisk tidskrift är inget som förvånar mig.

Hon har inte, efter att hon blev beslagen med lögn i DN, dykt upp som skribent i den tidningen efter det. Om det är en förändring i Dagens Nyheters syn på sin medarbetares handel och vandel kan jag inte avgöra, men jag hoppas givetvis att det är så. I alla fall så lyckades jag få Dagens Nyheter att ta in ett beriktigande av hennes artikel den gången, givetvis förstod jag att det inte skulle hindra henne från att fortsätta sitt agerande för Israel och – mot palestinierna i Gaza och på Västbanken.

Sydsvenskan: ”Dilsa Demirbag-Sten påpekar att ärendet inte är avgjort, utan en pågående process. Hon förklarar sitt ställningstagande mot Mana: – De har ett rastänkande och de övergår från Israelkritik till antisemitism alldeles för ofta.”

Man undrar ju om det är ok att övergå i anti-
semitism om man gör det bara ibland? Som en ren parentes kan nämnas att Statens Kulturråd nu förstärkts även med Johan Staël von Holstein…

Sydsvenskan // Tidskriften MANA på nätet // Min bloggning om Dilsa Demirbag-Stens DN-artikel

Relaterat (Kulturrådet): DN SvD1

Andra om , , , , , , ,

[tags]Antiarabisk, Antisemitism, Dilsa Demirbag-Sten, Islamofobi, Politik, Proisraelisk, Sionism, Statens Kulturråd[/tags]


33 svar till “Dilsa Demirbag-Sten, ledande islamofob?”

 1. Jinge//

  Notera dock hennes märkliga… just det, det märkte ju du med. (Jag blev så ivrig när jag läste hennes uttalande om ”för ofta”.)

  Nu är det ju öppet att attackera Dilsa för att anti-semitism i vissa doser är okej. Det tycker inte jag. (Och sen tycker jag att man inte bara kan använda såna där uttryck. Man måste för fan exemplifiera. Man måste rent intellektuellt kunna påvisa och argumentera vari anti-semitismen ligger.)

  Dilsa är ju med i senaste Arena också där hon ogillar att kallas blatte-alibi vilket anses vara rasistiskt i sig. Vilket det naturligtvis skulle kunna vara: beroende på vad man menar när man använder uttrycket blatte-alibi.

  Jag noterade också att Dilsa försvann efter ditt agerande. Kan du inte agera mot resten på den sidan? Men jag trodde Dilsa hamnade någon annanstans. Och att hon bara hade ett litet vik. Eller nåt.

 2. Jag tror inte att hon hade ett vik. Det var nog bara en grej de tog in, dessvärre utan att faktakolla artikeln.

  Det ledde ju i förlängningen till att Lotta Schüllerqvist tog uppgifter från den artikeln och använde i ytterligare en artikel. De rättades oxo, eller drogs tillbaka helt, jag minns inte nu.

  Jag kanske borde använt hennes ”inte för ofta” i rubriken… :-)

 3. Ar inte detta en glasklar illustration av vansinnet i att godtyckligt finansiera allskons ’kultur’ med allmanna medel?

 4. Nej, den sprider inte antisemitism, Påläst. Och du sprider ju uppenbart falska rykten om du säger det och själv har läst den. För namnet ”Påläst” borde väl faktiskt implicera att du är påläst och har läst Mana?

 5. Påläst!

  Jag förstår att du är ute efter att provocera, det är lustigt men det märkte jag redan vid din första kommentar som var ”annorlunda”.

  Berätta gärna för mig varför du låtsas vara arab och muslim!

  Jag är himla nyfiken faktiskt!

 6. Dilsa är djupt invecklar i de nyliberala leden, jag tror att hon är folkpartist. Hon har hela tiden hackat på palestinierna och förklarat hur elaka de är mot Israel. Jag tycker att hon är tragisk. Hur fasen man tänker när man placerar henne i kulturrådet förstår jag inte.

 7. Hon är med i gänget runt de pro-Israeliska och hennes skriverier om palestinier andas klart och tydligt så starkt färgade glasögon att hon troligen använder käpp när hon är ute och går. Fast, det är ju tillåtet även om det känns motbjudande med folk som försvarar en apartheidstat.

 8. När jag såg henne i en tvdebatt så slog det mig att hon ville klättra på den blåa stegen ända upp till himmelen.

 9. Dilsa är bara en av ett stort gäng från den trakten som skördar frukterna av ett gott samarbete mellan vissa ledare i Kurdistan och den israeliska säkerhetstjänsten. Gratisoljan som Israel får från Kurdistan kan få många nollor att lysa i den svenska kulturhimlen. Bland annat några ovanligt korkade och pinsamma krönikörer här och där!

  Otroligt underbart att folk genomskådar detta! Jag trodde att jag var ensam! Så inbillsk man kan vara…

 10. Dilsa Demirbag-Sten utalanden har jag hört många gånger och en sak är tydlig denna kvinnas åsikter är rasistiska och ofta rena lögner och påhitt.

  Men jag förstår att det blir så när man ger sitt stöd till en apartheidstat.

 11. Hon är i gott sällskap med Per Gudmundsson som tydligen är avsatt till att skriva islamofobiska ledarartiklar på Svd.

 12. Dessutom vore väl inte mer än rätt att någon granskar vad Dilsa har levt på de senaste 10-15 åren. Ersättningar för olika uppdrag, stipendier och annat?

  Stipendievärlden är ett råttbo för hennes gelikar. Känner till en kurdisk förläggare som satt med i referensgruppen för utländsk litteratur där praktiskt taget hela hans verksamhet finansieras av just kulturrådet! och andra liknande pengahål! Fyfan vad man mår illa!

 13. Och nu ska jag prenumerera på Mana av ren jävulskap med denna brud. Som har mage att anklaga Mana just, en antirasistisk tidskrift för rasism.

 14. Så, nu är prenumerationen beställd! Såg att man fick en gratisbok med prenumerationen så jag beställde ”Iran i Kris”. Någon som vet om den är bra?

 15. Hampus,

  Jag har prenumererat och beställt den boken också. Jag vet inte om den är bra men det mesta som handlar om Iran just nu finner jag otroligt intressant.

  Arabiska aljazeera har en hel vecka om Iran just nu. Den som hade tid att se det mesta. Det är massor av saker som låter helt fantastiska.
  Visste ni hur mångkulturell det landet är? En av deras största poeter är kurd och skriver på arabiska och farsi, men den som hedrats mest nyligen på sin 100-års dag är turk och skrev även på turkiska ursprungligen.

  Kan ni arabiska och har lite tid över, slå på arabiska aljazeera. Dessutom verkar Iran vara ett otroligt vackert land. Det ser man aldrig någonstans. Landet framsätlls ju annars som världens tråkigaste och fulaste plats.

 16. Dilsa Demirbag har inte aaaning om hur många tusentals kurder har dött pga israeliskt våld mot palestinska flyktingläger i Libanon. Kurderna trivdes mest i palestinska flyktingläger därför att där var ALLA flyktingar och ingen var bättre än någon annan. Många av mina grannar var just kurder och det var först i Sverige jag borjade förstå att vi inte var ett och samma folk, när jag mötte rasismen bland en del kurder.

  Dilsa skulle kanske behöva ta reda på hur många kurder dödades i Sabra och Shatila innan hon så kategoriskt tar parti för deras mördare!

 17. Det var något nytt för mig det här om Dilba. Angående Iran, Rawia, jag är också jättenyfiken på stället. Hoppas kunna åka dit nu när jag bör här nere. Bara måste, har velat det länge.

 18. Gör det Sous, Iran är tydligen ett otroligt vackert land. Vita stränder, höga berg, ofantliga teodlingar, grönt, öken, ja, allt vad du vill. Och så alla historiska platser!

  Och så kan du passa på och handla. Rökelse, kaviar och annat smått och gott :)

 19. Hampus
  Det är kul att du vet det :)
  Ska jag ge dig en färsk nyhet, från och med nästa månad ska det finnas maskiner på gatorna i iran för allmänheten så att man kan få kondomer grattis. Man ska inte behöva köpa kondomer, man får det garttis så att man ska hålla sjukdomar och graviditet nere.

 20. Och jag som trodde att iranier var så fromma tråkmånsar att de inte gjorde annat än bad dag som natt :)

 21. Rawia
  hahaha
  Om inte jag åkte till iran varje år skulle ja även tro att iranier satt dag och natt och skrek död åt usa!!
  men verkligheten skiljer sig mycket från det som media vill att vi ska tro

 22. största problemet med dilsa är inte hennes islamofobi eller engagemang för den judiskastaten, utan hennes namn!

  hon och den lilla skara männniskor som går i spets för skriverier om hedersmord oc islam, har namn som klingar rovärdigeht hos en svensk public. ty hur skulle en svensk tro att en muslim skulle ljuga om sin ursprungs religion.
  hon är särklid farlig pga att hon påstår själv indirekt vara offer för den kultur hon kämpar mot, och det gör hon extremt väl.

  tragedi är ett passande ord här.
  //f