Digitalkamera, inte bara fördelar..


Själv är jag inne på min 5:e digital-kamera nu och fler lär det bli. Jag är också inne på min tredje färgskrivare vilket får mig att bli lite fundersam.

Det är en hyfsat bra skrivare för det pris jag betalt. Men samtidigt så blir jag tveksam. Bläcket räcker kanske till att skriva ut 20 stycken A4 i hyfsad kvalitet på fotopapper. Men sedan är det stopp.

Skulle det komma fukt på papperet så flyter färgerna ut direkt. Men det värsta är priset. Två nya bläckpatroner kostar omkring 6-700.- vilket gör att kostnaden för varje bild hamnar uppåt 25.- Det är svinaktigt dyrt om man vill skriva ut många bilder.

Skrivarfabrikanterna håller larvigt låga priser på skrivarna men är dyra på bläcket. Jag har en viss förståelse för att de måste tjäna ihop till köttbullar de också, men det känns inte vettigt ändå.

Och nog måste det gå att framställa hyfsat

billiga skrivare som gör snygga och billiga bilder, låt säga i formatet 18 x 24 ??

För skriva ut bilderna måste man ju. För vem tar hand om mormor eller farmors gamla pese med 61 429 stycken *.jpg på ?

Varför har teknikerna inte uppfunnit den skrivaren än..?

(Jag har inte en sådan kamera som finns på bilden)


11 svar till “Digitalkamera, inte bara fördelar..”

 1. Vilka prestanda har din nya Panasonic? Vad anser du om de nya digitala SLR kamerorna, speciellt de med teleobjektiv. Funderar själv att köpa en.

 2. Det är klart billigare att skicka sina bildfiler till ett proffslabb. Själv använder jag Fotolabo. Hittills har bilderna jag gjort hos dem varit av utmärkt kvalité.
  Nackdelen är att de tar en porto- och expavgift, vilket innebär att man bör skicka rätt många bilder till dem för att få ner priset, det är bara en avgift oavsett antal bilder.

  Själv kör jag fortfarande med mina systemnikon för film när det handlar om viktiga bilder.

 3. Gå till Fotoquick (där jag jobbar, hihi) med ditt minneskort. Stoppa in det i fotomaten, välj ut vilka bilder du vill framkalla, kanske redigera en del bilder eller göra förstoringar av vissa – och vips är du klar. 1.99 kr bilden på 3 dagar och 3.99 kr stycket på 1 timma. Varför krångla till det hemma när du kan få dina digitalbilder på äkta fotopapper? Och bra blir det!

 4. Jag har samma problem. Det är ack! så dyrt att skriva ut själv, vilket är synd, för hemma borde man ju kunna leka sig fram utan att det kostar för mycket. Men som det är nu kan jag ju lika gärna promenera in på ”Foto å Bild” nere på stan med en CD och langa över den till dem, bara för att testa hur bilderna blir. De skriver dessutom ut/framkallar i format upp till 25×38 cm.

  Det gör INTE min skrivare… ;)

 5. Du kan åtminstone få 20×30 för 39 kr bilden (3 dagar). Och det blir helt klart bättre än vad någon hemmaskrivare kan ge dig. Tja, ”skrivare”, det är ju ett fotolabb som framkallar på riktigt kodak-kvalitétspapper. Stor sak. Lite Eniac över den, minus lo-tech-känslan. :-)

 6. Jag har aldrig någonsin skrivit ut en bild själv. I stället skickar jag in dem till exempelvis Fotolabo eller liknande som för under 2 kr bilden gör professionella utskrifter på riktigt fotopapper och skickar tillbaka dem till mig med en tillkommande exp. avgift av 30 kr för porto osv. Brukar beställa hundratalet kopior i stöten ungefär. Kvaliteten helt överlägsen något som man kan producera hemma med bläcksprutan och priset är förmodligen billigare.

  Som hemskrivare köpte jag en billig laser från Samsung som inte torkar igen om den står en månad mellan utskrifterna och där en ny tonervalls med alla slitdelar kostar ca 700 kr. Den skriver förstås inte färg men det är inte det jag har den till heller.