Det var väl snällt av G7-länderna?


Nu har G7-gruppens finansministrar enats om att avskriva skulderna för 18 av de fattigaste länderna.

Snällt av dem, eller hur?

Jo det skulle man ju kunna tro. Men det är förbundet med ett villkor. Detta villkor stadgar att länderna ska privatisera sin inre marknad.

Genom att ta bort hindren för nationella och internationella investeringar så anser G7-länderna att de stärker den privata sektorn så att ländernas ekonomier kan utvecklas.

Det är visserligen möjligt att detta stämmer i några av dessa länder, men främsta skälet för denna åtgärd är att öppna upp nya marknader för G7-länderna. För man ska inte tro att det är av välvilja ge lägger fram dessa krav.

Att västländerna subventionerar det egna jordbruket med 2500 miljarder kronor årligen innebär givetvis att de 18 fattiga afrikanska länderna inte kan få igång sitt eget jordbruk.

Att konkurrera med länder som slumpar ut sitt överskott med statligt stöd (Läs EU) är omöjligt.

Ett effektivt bistånd till dessa länder vore givetvis att stoppa allt jordbruksstöd. Vi kan väl börja inom EU? Hur många tror att Frankrike skulle gå med på det?


10 svar till “Det var väl snällt av G7-länderna?”

  1. Hade du väntat dig att de skulle ”skänka” bort pengar? Så fungerar det inte Jinge, det trodde jag att du visste.

  2. Det är nog inte en ”ny marknad” man hoppas på i de här länderna, snarare en ny ”arbetsmarknad”, med ännu billigare arbetskraft. Marknader kräver kunder, som kan betala!
    Sedan tycks ju verkligheten tala för att länder med total frihet från statliga ingripanden, eller satsningar, inte utvecklas. De som har utvecklats bäst under 1900-talet har varit de länder som gjort motsatsen, satsat statliga medel (solidarisk finansiering) på bl.a. infrastruktur, utbildning etc.
    De gånger i historien då man gjort allvarligare försök att utveckla helt fria och oreglerade marknader har alla slutat med katastrofer. Vårt eget senaste försök slutade i andra världskriget. Det var effekten av förra försöket att spara länder ur ekonomiska kriser i vår del av världen.

  3. Ja marknaden har man ju redan lagt beslag på med feta jordbrukssubventioner. Tänk på följderna för europas jordbruk om man INTE gav bönderna bidrag. Då skulle det plötsligt bli lönsamt för afrikanerna att odla jordbruksprodukter. Jösses vad hemskt..

    (. .)

  4. Afrika är den enda kontinent som inte är helt urbaniserad, och därmed öppet byte för kapitalet, som trots inhägnande ”frizoner” i sydostasien i försök att hålla tillbaka löneökningar och mörka orättvisor, nu snart måste se sig om efter en nya länder att exploatera. Återigen kommer vi se kapital från Syd ackumuleras i Nord. Ty även om företagen är globala, hamnar pengarna i några få herrars fickor på norra halvklotet.

  5. Det hamnar redan en massa pengar från Afrika på norra halvklotet och har så gjort under långliga tider.
    Det är lustigt att alla dessa europeiska och amerikanska företag, som investerat i Afrika inte har varit speciellt måna om den infrastruktur som är ett måste för att ett land ska utvecklas (i konventionell mening). Afrika, som inte varit speciellt reglerat, borde ju ligga hästlängder före oss om man ska tro på liberalernas propaganda enligt vilken utvecklingen blir mycket snabbare och bättre – för oss alla, bara staten överlämnar allt ansvar till de privata företagen.
    Naomi Klein har en bra artikel om saken i dagens AB.
    http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,659464,00.html
    Mycket läsvärd.

  6. Tänk på att din åsikt inte är självklart (per se) socialistisk, men annars Jinge: JA OCH AMEN till minsta kommatecken!!!

    Under över alla under… vi är ense! Halleluj… (jag har målat med lösningsmedel sen i eftermiddags… Tjosan!!!)

  7. ”Ja marknaden har man ju redan lagt beslag på med feta jordbrukssubventioner. Tänk på följderna för europas jordbruk om man INTE gav bönderna bidrag. Då skulle det plötsligt bli lönsamt för afrikanerna att odla jordbruksprodukter. Jösses vad hemskt..”

    Intressant det här. Jag får nästan en känsla av att du propagerar för frihandel för jordbruksprodukter mellan Afrika och Europa, Jinge?

  8. ”Jag får nästan en känsla av att du propagerar för frihandel för jordbruksprodukter mellan Afrika och Europa, Jinge?”

    Jag anser att Europa inte ska slumpa sitt statssubventionerade jordbruksöverskott i Afrika. Skrev jag inte det?