Det var då Sverige hade en utrikespolitik


Vårt land är verkligen ett lilleputtland uppe i den snöiga nord. Jag har tidigare skrivit hur många städer i världen det finns som är större.

Det är minst 25 stycken, nämligen: Bombay, Buenos Aires, Calcutta, Chicago, Delhi, Dhaka, Istanbul, Jakarta, Kairo, Karachi, London, Los Angeles, Manila, Mexico City, Moskva, New York, Osaka, Paris, Peking, Rio de Janeiro, São Paulo, Shanghai, Söul, Teheran och Tokyo.

Det kanske är en bidragande orsak till vår etnocentrism, men hälsosammast för oss är nog att vi inser att inte ens var tionde innevånare på den här planeten känner till vår existens. Troligen är det högst en promille som gör det..

Vår statsminister, Göran Persson, är det naturligtvis ännu färre som känner till. Att vi själva gör det är kanske naturligt, vi kan ju knappast undvika det även om många av oss gärna skulle göra det. Men hur många av jordens miljarder innevånare det är som känner till hans namn törs jag inte gissa. Jag skulle tippa att det rör sig om 15 miljoner max, inberäknat oss i Skandinavien.

Annat var det på Palmes tid. Då var det säkerligen 30 miljoner. Detta trots att TV-kanalerna blivit fler. Vad beror då det på?

Jo det beror på att Palme hade en utrikespolitisk linje, eller jag kanske borde skriva ”regeringen Palme”, för så var det.

Olof Palme var inte rädd för att den amerikanska presidenten skulle rynka på näsan i tid och otid.

Så här på årets sista dag så känner jag mig lite nostalgisk. Vad har vi gjort för ont för att drabbas av en regering som den nuvarande?


8 svar till “Det var då Sverige hade en utrikespolitik”

  1. Palmes utrikespolitiska linje var dock inte alltid alltför rumsren med facit i hand:
    Han var ofta snabb att fördöma demokratiska länder, och lika snabb att krama diverse kommunistdiktaturer.
    Det är om jag inte missminner mig något som t o m Göran Persson noterat i någon kommentar..

  2. Ja, ideologilöst är det ord som för min del sammanfattar den nuvarande regeringen. Desillusionerande och av och till ångestskapande!
    Jag ser fram emot ett nytt år med dina kommande inlägg och önskar dig ett gott 2006.

  3. Hur många känner till GPs namn?
    Man kan själv ställa sig frågan:
    Vad heter Schweiz ledare?

    Gott nytt år…

    P.S. Jag visste inte att det var du som hade tagit den där bilden på Palme…

  4. ”P.S. Jag visste inte att det var du som hade tagit den där bilden på Palme…”

    Jodå. På ngn presskonferens på 70-talet..

  5. Ja, när ska vi få höra GP hålla ett tal i stil med ” Dessta satans mördare”? Troligtvis aldrig. Han har fullt upp med att uttrycka sitt ”helhjärtade och oförblommerade stöd”.

  6. Wille, skulle han likt USA ha sponsrat CIA:s kampanjer mot demokratiskt valda ledare som valt fel partifärg?