Det våldsamma Italien

Jag har varit i Italien två gånger, eller egentligen bara en. Första gången var en biltur från Österrike där jag vistades för tillfället, en tur bara över dagen.

Som alla icke-experter så fylls jag ändå av något slags vetande, Italien tycker nämligen de flesta det mesta om, och man kan tolka det skrivna precis som man vill. Själv associerar jag givetvis Italien på mitt eget sätt, begrepp som jag förknippar med landet är Presidentmakt, Korruption, Mussolini, Fascism, Silvio Berlusconi, Lega Nord och Maffia. I ärlighetens namn måste jag också tillägga gestikulerande, högljudda och mycket vänliga människor.

Att bilda sig en uppfattning om gårdagens händelser är inte speciellt lätt, det verkar som om varje nyhetskälla har sin alldeles egna syn på det inträffade. Ett nackskott på en supporter i ett bråk ska ha varit en olycka? Allt är möjligt när det är någon typ av större slagsmål eller huliganbråk, men ett nackskott låter inte direkt som en olyckshändelse. Lägger man då till de begrepp som jag skrev om ovan så passar Svenska Dagbladets beskrivning in som handen i handsken.

SvD: ”Enligt Bergman är supportergrupperna knutna till högerextrema rörelser och det finns falanger av bland andra Laziosupportrar som är med i utomparlamentariska fascistgrupper.

– Det finns krafter inom dessa grupper som vill ha martyrer. De kommer att försöka utnyttja händelsen för att skapa kaos i samhället. Det finns en allvarlig problematik som ligger bakom och det är den utbredda rasismen i Italien. Detta måste tas upp på EU-nivå eftersom landet inte klarar det på egen hand.

Bergman säger att Lazios supportrar är de mest extrema. Enligt honom har de öppet hyllat Mussolini och SS.

– De har även glorifierat förintelsen, säger han.”

Att Aftonbladet väljer att illustrera huligan-
bråken på det sätt de gör beror på att det är en kvällstidning. Det ska vara spektakulärt om produkten ska dra några extra köpare till tidningshyllorna. Sedan beror det givetvis på en påpasslig fotograf som lyckas ta en bild som ser extremt dramatisk ut. I själva verket är det en fyrverkeripjäs som sprider sina vackra effekter över bilden, dumheter visst, men det är inte krig vilket man kan tro vid första anblicken.

Italien har sitt Lega Nord och andra mer eller mindre öppet nazistiska eller fascistiska grupperingar. Här hemma i Sverige har vi Sverigedemokraterna som glädjande nog tycks vara helt ointresserade av fotboll och annan idrott. Möjligen kan det bero på att vi har mycket utländska spelare i allsvenskan, jag vet inte. I varje fall som blir jag oroad varenda gång jag läser SD:s bloggar för rasismen där står som spön i backen.

Hetlevrade eller ej, men i vinter kanske vi kan förvänta oss oroligheter lite varstans över Europa. Om våra politiker tänker driva igenom EU:s nya konstitution, den som redan röstats ned vid ett par folkomröstningar, så kan reaktionerna bli mycket dramatiska på olika håll i EU. Dock inte i Sverige. Vi är så lydiga och knyter hellre näven i byxfickan när Reinfeldt tycker att vi inte begriper vårt eget bästa.

Vi kanske ska odla vårt fotbollsintresse i stället…


Källor: AB AB1 DN DN1 SvD AB2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Italien, EU, Presidentmakt, Korruption, Mussolini, Fascism, Silvio Berlusconi, Lega Nord, Maffia, Sverigedemokraterna, Rasism, Politik[/tags]

  3 comments for “Det våldsamma Italien

 1. Pingback: Manne
 2. Sara H
  12 november, 2007 at 19:23

  Jag tror att sverigedemokraterna i Sverige är nästa grupp som skjuter mot polisen.

 3. Darathar
  12 november, 2007 at 19:23

  Är Mannes kommentar lämplig?

Comments are closed.