Det finns djurrättare i bloggosfären nu


Per-Anders Svärd heter Djurens Rätts förbundsordförande, och han är dessutom bloggare. Jag har kikat på hans blogg några gånger, bland annat i samband med att jag skrev om den vettlösa godsjakten.

Det oskicket där man föder upp fåglar för att de ska bli skjutna av människor för nöjes skull. Inte någon legitim form av jakt utan en form av fritidssysselsättning för människor som tycker om att skjuta prick på levande djur.

En rent ut sagt vämjelig sysselsättning, ofta nog handlar det om representations-jakt. D.v.s. företagare bjuder varandra på jakt och drar sedan av det som representation. Men andra ord är det du och jag som finansierar denna absurda verksamhet.

Idag skriver Per-Anders om att djur inte ska utsättas för onödigt lidande. Det kan nog de flesta av oss skriva under på. Som exempel nämner han att fem miljoner tuppkycklingar mals ner levande varje år. Tuppar värper nämligen inga ägg..

Själv blev jag beskylld för att vara ”djurensrättare” förut i samband med att jag kritiserade godsjakten. Det är jag nu inte utan jag äter med stor behållning kött. Enda gången det var knepigt var en gång när vi ägde en tjurkalv dryga halvåret och sedan skulle äta upp honom.

Då hade köttet en fadd smak faktiskt. Att hålla på och klappa på kalven och gulla med den gör den mer svårsmält..

Dock så kommer jag att fortsätta att äta kött, fisk, fågel, ägg, smör och grädde. Det är kanske en rejäl dos dubbelmoral, men i så fall struntar jag i det. Däremot tycker jag att DR:s krav i långa stycken är fullt berättigade. Självklart ska inte långa djurtransporter få förekomma. Lika klart är att alla djur ska ha ett rejält tilltaget livsutrymme.

Personligen anser jag att koscher- och halalslakt ska vara helt förbjudet.

Religionsfrihet är en självklar rättighet, men djur har också rättigheter. Att t.ex. slippa dö av en långsam blodförlust.

Men läs gärna hans blogg och har du synpunkter på deras sätt att se saker och ting så berätta det för honom..

Länk till Per-Anders Svärd!


7 svar till “Det finns djurrättare i bloggosfären nu”

 1. Har lytt din uppmaning, han hade en lista på djur där som han ömmade för och det var ju hedervärt.

  Han glömmer en djurart och det är människan där det dör ca 40 000 barn varje dag merparten plågsamt, men det kanske inte är så viktigt.

  KAS

 2. Tack för mkt bra analys!
  Jakt är bland det värsta jag vet. Att vissa tror sig göra ngt bra å meningsfullt med att skjuta oskyldiga djur – ja vad påminner det om…Det gäller i högsta grad varg och björn. Tex centerpartister och bondlurkar som är ute å visar sin matchoanda o manlighet gm att nedfälla ”bytet”. Å berövar björnhonan sin hanne (som kanske är aggressiv och ilsk – men ändå behövs för befruktningen). Kort sagt närmast profetiskt kan man säga: där djur dödas dödas snart människor (tex skjuts ihjäl som självförsvar som i Florida)! Det är väl så de mest blodtörstiga (o de som aktivt tänker detta) resonerar. Försteg görs ju ofta på djur (sen blir människor oxå inblandade).

 3. Jag läste Svärds motargument mot Jackie Jakubowski. Här kan man ju säga att det judiska-kristna arvet har varit skadligt. Jesus förlade ju demon på en svinhjord. Han relativiserade (alltid i bibeln nu) msk jfr med msk – hur mkt mer värdefulla är inte vi. Givetvis är vi mer värdefulla – men exakt hur mkt? En oskyldig björnmamma som bara vill äta sig mätt för å gå i ide – å föda fram nästa kull, varför ska hon bli dödad? Man kan ju jfr med en skitstövel till människa som är barnsexköpare i Thailand eller Bolivia och plågare av medmänniskor på de mest rafinerande sätt. Som inte väjer att sätta jävelskap i system, tom om lidandet kunde minimerats till liten kostnad. Och tex av just ren jävlighet gör det värre, burar istället för frigående tex (det kan ju inte vara ngt problem! Höns tex mår aldrig bra i bur!). En delvis falsk djurrättare var/är J Fischer som fick ägg i huvudet inför tyska valet – han frågade då om det var frigående eller burhöns? Det var väl det mest vettiga han sa!

 4. Var det inte kronfrågel i skåne som beordrade fabrik att djuren skulle vändas mot Mecka?

  Koscher- och halalslakt : ja, det är ingen rättighet när den går ut över oskyldiga liv. Varför inte FÖRBJUDA jakt (utöver rent säkerhetsmässigt – naturvårdsbevarande så en population inte terroriserar å på sikt förintar andra arter o biotoper)?

  Centern o Kd vill ju tillåta dödande av rovdjur (markägaren tillåts alltså döda hotande rovdjur). Ska detta tillåtas? Nej, anser jag utom i absolut nödfall. Är man inte kapabel till detta ska man inte förfoga över mark. Dock säger det mkt om C o kd.

 5. Varför skulle det vara fel att jaga? Det är ju faktiskt så att djur dör i naturen, att djuren skulle lida mer av en kula än av att bli tagen av rovdjur eller att dö av svält under vinterhalvåret är ju bara bisarrt. Men lägg ned jakten och låt sjukdomar, svält och bilar begränsa populationerna istället, det blir så bra så bara inte människor har kul med vapen i skogen. Hemska tanke…

  Jinge jag håller med om Förbundet Djurens Rätt gör en del bra grejer men varför skulle det vara mer fel att skjuta fåglar som levt fria större delen av sitt liv om än på ett gods än att som du äta kyckling som inte sett dagsljus och lever i stora stallar med tusentals andra på en liten yta?