Det är nästan så att jag går med i Piratpartiet


Men bara nästan, nej inte ens nästan om sanningen ska fram. Men ska jag hålla mig till sanningen så anser jag att nuvarande regering är ett pinsamt skämt, någon sorts virtuella beslutsfattare.


SvD Brännpunkt:
”En domstol ska kunna tvinga internetleverantörer att lämna ut en IP-adress, som använts för olaglig fildelning, till rättighetsinnehavaren. Regeringen avvisar Renforsutredningens förslag om att internetleverantörer kan stänga av abonnenter, som utan tillstånd laddar ner musik och filmer, skriver statsråden Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth. I debatten om den olagliga fildelningen av upphovsrättsligt material, särskilt musik och film, har vissa betonat att lagstiftningen bör skärpas ytterligare, medan andra har hävdat att det borde vara fritt att fildela material utan tillstånd från dem som står bakom materialet. Allianspartierna i regeringen har nu enats om ett helhetsgrepp kring fildelningsfrågan…

…Regeringen ska därför under våren gå vidare med förslaget om att domstol, på samma sätt som i många andra länder, ska kunna ålägga en internetleverantör att ge rättighetshavaren information om vem som hade en viss IP-adress när den använts för ett intrång på internet.”

Precis som i alla andra frågor så lägger man press på befolkningen, anmodade till det av olika företag och andra med ekonomiska intressen i film, musik och programvaruindustrin. Man hade lika gärna kunnat komma med ett förslag om hur internetanvändarna ska ersätta upphovsrättsinnehavarna för materialet. Det finns ett flertal modeller över hur en sådan sak skulle kunna skötas, det som varit mest aktuellt i media har väl varit att låta en del av abonnemangskostnaden fördelas till film- och musikindustrin.

En annan modell skulle givetvis ha varit att ålägga samma industri att tillgängliggöra det material som idag filtankas svart, eller i vart fall grått. Bredband blir alltmer var mans tillgång och branschen har en enorm marknad framför sig idag.

När man stiftar lagar så är givetvis en grund-
förutsättning att man kan få acceptans för dessa. Det man nu gör är istället att provocera fildelarna vilket garanterat kommer motivera ett antal unga begåvade programmerare att samarbeta för att skapa nya modeller för att
– dölja vad för slags filer man skickar över nätet. Redan idag kan man kalla en ny långfilm för nisse.txt och kryptera den, det vi nu kommer att få se exempel på är sofistikerade metoder att helt mörka vad man håller på med.



En bra symbol för den nya folksporten – fildelning…

I slutändan så kommer det enda internet-
leverantören, och de som spanar på trafiken, att ha möjlighet att se är att det pågår något slags trafik hos internetleverantörernas kunder. Regeringen underskattar internetanvändarnas uppfinningsrikedom samtidigt som de överskattar lagstiftningens effekter.

Ska jag själv fildela så får jag göra det via grannens router som jag når med mitt trådlösa nätverkskort, det jag tankar hem kan jag spara på min lika ledes trådlösa nätverksdisk som inte ens behöver finnas i lägenheten. Vad har då upphovsrättsinnehavarna vunnit? Det enda högerregeringen har vunnit är att de i sina egna ögon framstår som handlingskraftiga…

AB SvD Brännpunkt DN1

Andra om , , , , , , , , , ,

[tags]Fildelning, The Pirate Bay, Antipiratbyrån, Upphovsrättsbrott, Pirat, Politik, Musikindustrin, Filmindustrin, Lena Adelsohn Liljeroth, Högerregeringen, Beatrice Ask[/tags]


21 svar till “Det är nästan så att jag går med i Piratpartiet”

  1. Det finns ju socialistiska partier som har samma uppfattningar i dessa frågor som Piratpartiet (vilket ju inte Vänsterpartiet har). Kanske ett bättre alternativ?

  2. Problemet med en sådan lösning är densamma som med piratpartiet. En röst på något annat innebär en bortslängd röst.

  3. ””Låt oss visa att vi lever med vår tid”, sa moderatledare Fredrik Reinfeldt i SVT på onsdagskvällen, och tillade att ”vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration”.”

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_325930.svd

    ”vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration” – nu får vi veta att den jakten i stället överlåts till en privatiserad polisstyrka.

  4. ”En röst på något annat innebär en bortslängd röst.”

    Jag inser dilemmat och en lösning på det problemet (och kanske även den demokratiska korruption som den intensiva trianguleringen innebär) vore att införa ett valsystem som bygger på en poängpott. M.a.o. så har varje valberättigad individ låt säga 10 poäng som kan fördelas över fler än ett parti och man får på så sätt möjlighet att verkligen vidga det politiska åsiktsspektrumet.

    Detta bör potentiellt kunna bromsa missnöjesröstandet som till stor del är kopplad till etablissemangets favoritslagdänga ”Vi går alla åt mitten (för maktkåta är vi allihopa)”.

  5. Just i den här frågan lutar även jag åt Piratpartiet ;-) Undrar om inte de kunde gå upp i moderaterna i stället. Det vore bra. Och därmed fasa ur en del bakåtsträvare… För livet går ju inte ut på bara en fråga. MEn vad mycket enklare det vore.

    Jag vurmar för personlig integritet…

  6. Med denna nya lag får man tänka efter innan man skriver vissa saker på bloggar som man inte helt litar på. Det kan räcka med några förfalskade skärmdumpar för att ta reda på ens identitet.

    Det viktiga som hela tiden glöms bort i frågan är att folket antagligen inte vill ha denna lagstiftning. Vi skulle behöva mer direktdemokrati. Just nu lever vi nästan i 4 år långa diktaturperioder där vi aldrig folkomröstar om något eftersom frågorna anses vara för komplicerade för oss.

  7. Thomas Tvivlaren:

    Ja, men nu har vi inte ett ”poängsystem”, och alla vet att något sådant system aldrig kommer införas, så vari ligger intresset att spekulera i möjliga världar, istället för att hålla oss till den vi lever i.

  8. Man kan nästan ana att de är lobbyister för de mäktiga amerikanska mediabolag som trycker på…

  9. När dagens 16-18åringar får rösta i nästa val så är det väljare med en helt annan syn på Internet. De har levt sina liv med fildelning och även med den debatt om upphovsrätt som sker på internet. Det är inte helt omöjligt att dessa ordnar så Piratpartiet kommer in i Riksdagen.

  10. Det där med ”en nyttig röst” etc är ett fullvärdigt argument som jag köper. Man jag har också ett vettigt lösningsförslag. Vänsterpartiet får öpnna upp sig för samarbete vänsterut (oavsett hur små de andra partierna än är) och låta sig påverkas att föra en mer frihetlig och vänstervriden politik.

  11. @Mary: Piratpartiets styrka (och svaghet) är att vi håller oss borta från fördelningspolitik. Det finns inget annat sätt att sätta fokus och skapa enighet kring de frågor som är ”våra” (Skyddat privatliv, Delad kultur och Fri kunskap). Om Piratpartiet skulle hamna under moderaterna så skulle jag – med all respekt för din politiska åsikt – inte längre vara intresserad av ett medlemskap. Det riktigt tråkiga är att Piratpartiets behövs och bättre vore om våra frågor vore självklarheter för de högsta demokratiska representanter som våra nuvarande riksdagspolitiker är.

    @Micke: En gång i tiden visste ”alla” att jorden var platt. Kejsarens nya kläder kommer för övrigt i många skepnader…

    Intresset att som du beskriver ”spekulera i möjliga världar” är ingenting annat än utveckling och förbättring. Delvis en grund för politiken, eller hur? Det intresset borde jag dela med våra etablerade politiker men än så länge så är det ju faktiskt de som lever i en annan tid än den vi de facto nu lever i.

    Att stärka och förvalta demokratin måste nu och i framtiden även omfatta att se över hur maktbegäret hålls i schack så att politisk triangulering och dylika avarter och korrumperande faktorer inom vårt politiska referenssystem bromsas. Situationen vi har nu där de etablerade politikerna talar nyspråk, ex. ”Det Nya Arbetarpartiet”, är ohållbar. Vi har även politiska representanter vars plats i riksdagen är en konsekvens av vederbörandes ställning mot övervakningsivern. Jag talar då främst om Centerns frihetstrojka Annie Johansson, Johan Linander och sist men definitivt inte minst ”Salladsbarskungen” Federley. Nyssnämnda trio har i princip tävlat i att svika sina ideal sedan de kom i maktposition. Att Federley fick beröm för att han lade ned sin röst vid FRA-omröstningen visar om något hur illa ställt det ligger till… En fot där solen sällan skiner vore mer rimligt!

    Nuvarande situation med extrem politisk triangulering, dvs att man paketerar om sitt budskap så att det för så många som möjligt (potentiella väljare) ska låta så attraktivt som möjligt i valtider för att sedan köra på med sin halvt dolda agenda vid makttagandet får en mängd negativa konsekvenser. Människor känner sig svikna, ökat politikerförakt, hämmad demokrati m.a.o. vilket i förlägningen leder till att vi får en demokrati till namnet men inte till funktionen.

  12. Aha, är de politisk triangulering det heter det som alliansen använde för att komma till makten?

  13. ”En gång i tiden visste “alla” att jorden var platt. Kejsarens nya kläder kommer för övrigt i många skepnader…”

    Suck. Jag vet inte ens hur jag ska bemöda mig att trassla upp det här märkliga svaret och ge något slags motsvar. Ja, vissa människor har ansett att jorden var platt, det var den inte. Ganska många människor har väldigt länge ansett att jorden var rund, vilket den är. Det har ingenting med sveriges röstsystem att göra. I Sverige, liksom de flesta demokratier, är det en röst på ett parti för varje myndig medborgare. Det är inte en villfarelse att jämföra med förställningen att jorden är platt. Det är så det är. Självklart kan det förändras i framtiden, men den värld vi lever i nu har det här systemet. Om du nu vill förändra systemet och införa ditt poängsystem, så lycka till. Jag har svårt att se hur du skulle hinna införa det systemet i syfte att få in piratpartiet i riksdagen. Jag är ingen jurist men jag gissar att du måste få till stånd en omarbetning av grundlagen. Som sagt, lycka till!

    ”Det intresset borde jag dela med våra etablerade politiker men än så länge så är det ju faktiskt de som lever i en annan tid än den vi de facto nu lever i.”

    Senast jag kollade fanns det bara en tid. Jag, du, Reinfeld, Sahlin och Michael Jackson är exempel på några som existerar i den. Du kanske vill mena att ”folket” har skridit längre fram i någon slags mental utveckling än lagstiftarna. Det vore väl trevligt. Men det är ju deras lagar vi måste rätta oss efter i vilket fall.. Dessutom är det svårt att bedöma vem som är mest ”i tiden”, det är subjektivt och personligen ogillar jag den synen på utveckling.

  14. Förlåt, jag hänger inte riktigt med.

    Betyder Moderaternas senaste svängning i fildelningsfrågan att … Företag och Privatpersoner kan agera Polis och/eller amerikansk Detektiv och jaga privatpersoner, för sina egna intressens skull?

    Om ja:
    Är det inte det ”vår” polis är till för?

    Tacksam för svar.
    Chrille.

  15. @Micke: Med all respekt så var det du som började ”trassla” genom ditt kategoriska uttalande. Jag är inte allenarådande eller allsmäktig. I själva verket så är ju blogginlägget här ovan ett tydligt tecken på att vi som medborgare har ytterst liten makt och att den makt vi borde ha i en demokrati urholkas stadigt och kontinuerligt. Kort och gott, det var en tanke och ett förslag som kändes aktuellt att ventilera i relation till den demokratiska kris som föreligger och inte ett ”gör så här så blir det fred på jorden, blommorna doftar och alla får nuppa”-lösning. Att du krasst väljer att tolka det som du gör får stå för dig. Vi befinner oss trots allt i bloggosfären och inte i regeringskansliet.

    För mig som haft ett ben i scenvärlden för rätt länge sedan och som har ett hyfsat långt förflutet inom IT så är rådande utveckling så fullkomligt verklighetsfrämmande att det finns inte. Vad som är än mer skrämmande är att den dessutom är demokrati- och frihetsfrämmande. Det finns för mig inga som helst tvivel om att det politiska etablissemanget och givetvis lagstiftare (som är de som sist uppdaterar sig) befinner sig kvar i den industriella tidseran. Informationseran är här och nu och det är inte mycket annat att göra åt det än att acceptera faktum och göra det bästa av det. Till det hör INTE att avveckla grundläggande demokratiska fundamenta för girigbukarna inom upphovsrättsmaffian!

    För övrigt är det inte så lite märkligt att informationseran som till sin natur är så teknisk skall utformas av jurister och politruker? I ljuset av detta så tycker jag att det är högst oroande att juristers åsikter har företräde när IT-kunniga från höger och vänster alarmerar om att de är fel ute. Sakernas tillstånd är märkliga för att uttrycka sig modest.

    @Sara G: Politisk triangulering är ingenting som Alliansdagiset (Alfons, Totto och gänget) hittat på även om de varit extremt duktiga med att använda det. Göran Persson och (s) har ju själv varit duktiga på att triangulera sig fast vid makten sedan krisen som ”regeringen” Bildt ställde till med under början av 90-talet. Man har alltjämt framställt sig som ett arbetarparti och ett parti på de ekonomiskt svagas sida medan man kontinuerligt har närmat sig mitten med sin politik. Andra klockrena exempel är ju hur (fp) tagit varje chans att spela på främlingsfientlighet, invandringen och människors längtan tillbaka till ett fungerande samhälle genom sina krav på språktester, disciplin i skolan etc som de facto bara är råflirtande med tillfällig opinion.

    För den som är intresserad av politisk triangulering så rekommenderar jag att leta rätt på BBC-dokumentärerna av Adam Curtis, ex. ”Century of self” och ”Power of Nightmares”. Rekommenderar allt han har gjort starkt! Och ni vet var de finns…än så länge! ;)

  16. @Chrille: Konkret så innebär det att upphovsrättslobbyn får det lättare att stämma dig civilrättsligt. Vad detta inneburit i exempelvis USA, där de levt rövare länge nu, är att de hotat människor med stämningar som privatpersoner betalat av rädsla för att slippa ännu mera kostnader i form av rättegångskostnader etc. M.a.o. så skapar man en situation där människor i praktiken blir rättslösa!

    Situationen är ett skämt och Ask, Reinfeld och Bodström m.fl. aspirerar på Böcklingpriset på livstid, dvs de kommer av stora delar av den unga generationen betraktas som helt rökta som politiker…

  17. Chrille # 16.
    Om du skulle gå ut och ”blomkvista” är det en parapolisiär organisation som kallas medborgargarde och då åker du dit.

    Men nu är det så att eftersom polisen har så mycket papper att vända att huvuddelen av poliserna måste sitta på station och vända dessa papper, så måste ju någon sköta polisarbetet.

    I detta samhälle får man då vända sig till auktoriserade parapolisiära organisationer som Securitate o dyl för att sköta polisarbetet. (Vill man ha sina kunder sönderslagna finns det mindre nogräknade företag som hyr ut sådant folk oxå till krogar och andra ställen.)

    Eftersom den svenska polisens viktigaste uppgift, förutom att vända papper, är att rationalisera och att spara pengar, är det ett mycket kostnadseffektivt sätt för samhället att låta parapolisiära ”outfits” sköta polisarbetet. De behöver ju inte känna sig lika bundna av lagar & regler heller.

  18. Du är så välkommen till oss i Piratpartiet ;)

    Skämt åsido, jag vet att Du inte är så intresserad. Men det är positivt att även andra uppmärksammar detta stora hot mot rättssäkerheten och demokratin, även utanför PP!

  19. Det bästa var motiveringen till utnämningen av denna privata poliskår: eftersom de inte vill avskaffa upphovsrätten helt.

    Vad kommer härnäst? Vi avskaffar allmänna val eftersom vi inte vill äta små barn?

    Hade jag inte varit så luttrad av denna fars till samhälle vi lever i hade jag nypit mig i armen.

  20. Meninglöst att både lagstifta och att bry sig. De kan aldrig lagstifta bort fildelningen om man inte skall sätta dit 10 % av befolkningen som i Ungern under kommunisttiden, vilket de naturligtvis inte kommer att göra.