Det är hög tid att visa att vi accepterar tiggare på gatorna!



Frågan om tiggeri har diskuterats en del under senare tid, och olika uppfattningar finns även hos Vänstern.
På DN Debatt Stockholm skriver idag Eva Solberg, ordförande för Moderatkvinnorna i Stockholm”Det är hög tid att visa att vi inte accepterar tiggeri i Stockholm”, och att detta ”är en väg att gå för att stävja stigmatiseringen av redan utsatta.” Jag har motsatt uppfattning.

Eva Solberg

Kerstin Vinterhed skrev på DN Debatt Stockholm 14/2 ”Var finns ambitionen att hjälpa Stockholms tiggare?” I socialt engagemang och upprördhet skriver hon ”Så stark var den sociala ambitionen då, var finns den nu? För det är väl ändå så att de människor som kommer hit och vistas i vårt land, dem har vi ansvar för? Av rent humanitära skäl – det gäller helt enkelt mänskliga rättigheter. På senare tid känner jag bara till ett initiativ som liknar Takmans, läkaren och riksdagsmannen Sven Brittons erbjudande om hjälp till sprutnarkomanerna på Stockholms gator. Det vore en ren självklarhet att göra samma sak när det gäller tiggarna i Stockholm. Vad vi står inför i dag är en ren humanitär katastrof.”
Kerstin Vinterhed untitled

Jag instämde till fullo och utvecklade mina tankar samma dag i blogginlägget ”Ligaledarna för tiggare på samma planhalva som kapitalisterna för arbetarna”.

Människor som tigger har det svårt. Men den förhoppningsvis begränsade form av organiserat tiggeri där någon/några individer eller organisationer utnyttjar de aktiva tiggarna genom att ta en del av tiggarnas förtjänst är ju detsamma som kapitalister gör i förhållande till lönearbetare. Arbetaren får en del av det värde han/hon/hen arbetar ihop som lön, medan kapitalisten använder resten, mervärdet, för investeringar eller egen konsumtion enkelt uttryck. (Detta utvecklades utförligt för 150 år sedan av Karl Marx och andra).

Men den betydligt vanligare form exploatering som kapitalismen innebär är ännu inte förbjudet. Låt oss arbeta för att få en tillräckligt stor opinion för att ersätta kapitalismen med en betydligt mer demokratiskt ekonomiskt system – som också ska medföra att människor inte behöver tigga. I denna blogg finns flera kritiska inlägg om kapitalismens orättvisor och problem, som inte upprepar här.

Justitieminister Beatrice Ask säger att man vill komma åt ligorna bakom det organiserade tiggeriet, inte individerna” skriver Aftonbladet 7/1. Regeringen har här stöd av SD, som vill att även individerna, offren, kriminaliseras om de tigger, kanske främst för att en del av tiggarna inte är ”riktiga svenskar”. Aftonbladet och Juridikbloggen har säkert rätt i att skriverierna om kriminalitet i samband med tiggeri medför att en del av oss tvekar att ge något till tiggarna, som får mindre inkomst av sitt lågintensiva tiggeriarbete.
Beatrice Ask untitled

Tiggarna tillhör de allra mest utstötta och fattiga både i Sverige och runtom i världen. Många av dem har ingen chans att få något arbete i vår kapitalistiska värld med 8 % arbetslöshet i Sverige och över 200 miljoner arbetslösa i världen enligt den snävaste definitionen av ILO.
Tiggare 1 untitled

Uppfattningarna inom vänstern varierar, (liksom i synen på Syrien, ”humanitär intervention” och imperialismen).

En vänsterman som Jinge Flücht skrev på Bilderblogg för en månad sedan ”Personligen så blir jag irriterad, och jag är dessutom övertygad om att Sveriges anseende skadas både på kort och på lång sikt.” Men det finns anledning att hysa mänsklig solidaritet mot dessa stackars människor. Annarkia skrev i en kommentar ”De sitter inte på gatan med dragspel och tiggarskål för att samhället ska sträcka ut en hjälpande hand utan för att Du och jag ev gör det. En undersökning visar att de romer som vistas i Göteborg far illa, sover i gamla kalla bilar men har det bättre här än i hemlandet. Förstår inte varför Du blir så illa berörd över människor som försöker klara uppehållet genom att tigga när inget alternativ finns. Det som är upprörande är att Rumänien och Ungern inte klarar av att värna alla människors lika värde.” Jinge replikerade och klargjorde sin medkänsla med de stackars tiggarna ”Då tycker jag att man hellre skulle ge dem uppehållstillstånd och en vettig bostad, folk ska inte behöva sitta ute i kylan och tigga, det gör mig verkligt illa berörd.”

Göteborgs Räddningsmission hade under 2 månader intervjuat 100 romer, bl.a. med hjälp av två romerska intervjuare. De beskriver stor nöd, fattigdom och sjuklighet, som Annarkia talat om redan. DN:s artiklar nyligen om tigger talar för att de intervjuade ganska väl är representativa för de som tigger på annat håll i landet? Vilka är beläggen för kriminellt organiserad tiggeri? Omfattningen av denna? I övrigt sympatiserar jag med Annarkias inställning och med Ulf Sandbergs inställning att kräva av polis/socialtjänsten att göra sitt jobb – ta hand om människor som far illa och utreda deras personliga situation. Det finns miljontals mycket fattiga människor i Europa och antalet/andelen har ökat i många länder. Förutom politiskt arbete, opinionsbildning om kapitalism mm som orsak till detta bör vi se positivt på om någon vill hjälpa fattiga medmänniskor, inkl okända tiggare.”

Jag tycker att det finns alltså mänskliga och politiska skäl att hysa medkänsla med och ge pengar till tiggare, där kanske en majoritet är romer och/eller komer från Ungern och Rumänien – och riskera att en sannolikt liten del hamnar i fickorna på ”ligaledare”. Själv har jag alltid en uppsättning mynt i vänster byxficka så att jag kan ge litet (alls inget att yvas över) till varje tiggare jag passerar. Litet enkel medkänsla har de flesta av oss råd med. Men jag menar därmed inte att man ska prioritera detta framför att ge pengar till t.ex. Greenpeace eller Syriensolidaritet om man verkligen måste välja ett alternativ.

Bekämpa kapitalismen – inte tiggeriet!


intressant.se, , , , , , , , , , , , ,

DN 24/3 DN Debatt Stockholm 14/2 AB 9/2 Bilderblogg 10/2 Annarkia Faktum GP
DN 22/2Juridikbloggen Bilderblogg DN 17/1 SvD 17/12 2012 AB 7/1Alliansfritt Sverige Jan Halldin Läkartidningen 9/1 2013 DN Debatt 1/11 Hallengren/a> DN Debatt 4/11 Ingrid Eckermans blogg, DN Debatt 2/10, DN Stockholm 2011, DN Stockholm 18/42, DN Stockholm 20/4 svar från landstingsråd, Rolf Byström i Läkartidningen , Socialistiska Läkare , Ordfront,Läkartidningen 4 oktober 2011, Jan Halldin Socialmedicinsk Tidskrift, DN 10.10 2011


8 svar till “Det är hög tid att visa att vi accepterar tiggare på gatorna!”

 1. Det är även mer en hög tid att politisera frågan. Att det är oacceptabelt att människor i EU tvingas till tiggeri i främmande länder på grund av diskriminering och extrem fattigdom. Att oavsett vad man tycker om EU så är vi nu med i organisation och oavsett EU krävs europeiska samarbeten. Inom EU att ligga på våra politiker att lyfta fram de sociala dimensioner av EU samarbetet samt i och utanför EU samarbetet att det finns en kontakt och påverkan mellan de svenska partier och deras systerpartier i de länderna.

  Handlar även om att vi i Sverige bjuder in aktivitister som arbetar politisk för romernas ställning. Till exempel genom ABF och hör vilket stöd och hjälp de kan få av oss. För visst bistånd till romerna i Ungern och Rumänien och de som kommer till Sverige behövs. Men nu får det var nog med opolitisering av samhället. Utan nu krävs det att vi återigen fokuserar på de politiska dimensioner och lösningar inte bara när det gäller tiggeriet utan även i många andra frågor,

 2. Illa när en politiker trycker på att man ska förbjuda tiggandet, utan tanke på att hjälpa de drabbade. Detta i all synnerhet som politiker tydligen tycks tro att det är busenkelt att fixa ett jobb och förmodligen lika enkelt att ordna bostad bara man vill. Uppenbarligen har politikerna ingen som helst kontakt med den verklighet där arbeten inte finns till alla och de arbeten som finns sällan matchar de kvalifikationer de arbetssökande har. Har man dessutom ickesvenskt namn och/eller utseende så underlättar det inte. Detta politikernas dubbelmoraliska spel för gallerierna är oerhört påfrestande inte bara för dem som tvingas tigga sig till en aning medkänsla och några kronor utan även för övriga tänkande och genomskådande människor. Det är verkligen dax för ett system där helst alla eller åtminstone så många som möjligt kan få leva ett värdigt liv.

  • Fö ska vi väl egentligen inte acceptera tiggare på gatorna, för accepterande betyder ju att vi förlorat? Vi bör väl, i synnerhet i det fantastiska EU, kräva att det ska finnas skyddsmekanismer som löser ut och hjälper behövande människor så att de inte ska tvingas tigga? Dvs, vi ska inte acceptera att samhället låter det gå så långt att någon enda människa tvingas ta till tiggarskålen för att leva. Men i det avseendet så är väl DN-skribentens parti ett av dem som ligger längst ifrån en människovärdig politik?

 3. Mycket tänkvärda synpunkter som jag försummat i inlägget. Samtidigt som man har förståelse och medkänsla med tiggarna är detta förstås en grundläggande fråga. Vill vi ha ett samhälle med alltfler utslagna (arbetslösheten har ökat under senare decennier) och alltmer så utslagna att de tvingas tigga – samtidigt som BNP mångdubblats. Det är ett dåligt samhäller, det är inte inhumant. EU:s passivitet säger något viktigt om EU. EU är i grunden kapitalets organisation.

 4. En ”svensk” tigger inte, han tiger i tanken.
  Och han tar hellre lån som bankar på uppehället.
  Sådan vill moderatorn ha oss,
  med en stylad ekonomi.
  Allt medan välfärden rivs
  proklameras den enskildes egna ansvar.
  Vilken är tiggarens ansvar?

 5. Ett bra inlägg. Det är cyniskt att vilja förbjuda tiggeri när det är den politik man driver som leder till att vissa tvingas att tigga.

 6. När man läser ditt korta inlägg tänker man på en devis som ”slå huvudet på spiken” och ”fånga allt i ett nötskal” Tack