Det är Göran Perssons eget fel


I medierna pågår redan eftersnacket och man talar lite missvisande om att valresultatet beror på att ”de nya moderaterna” blivit mer vänster.

Inget kunde vara mer felaktigt. De nya moderaterna är lika höger som vanligt, det enda som skiljer är retoriken. Folk är genuint trötta på Persson och det är en berättigad kritik han får nästan oavsett vad folk säger.

Men orsaken till att socialdemokraterna fått det sämsta valresultatet på en mansålder är inte att moderaterna har blivit mer vänster, orsaken är att socialdemokraterna under Persson har blivit alltmer borgerliga från år till år. Göran Persson har drivit en klart borgerlig politik och partiets ordinarie väljarstam har inte känt igen sig i partiet de senaste tio åren. De har förletts att tro att det Persson och hans ministrar, som t.ex. Bodström och Nuder, drivit är en socialdemokratisk politik. Just detta faktum är den egentliga orsaken till att många insett att steget mellan (s) och något av alliansens partier varit ytterst kort.

Och i praktiken har de haft helt rätt. Det som kommer att skilja från tidigare är att högerpolitiken kommer att bli lite mer tydligt inriktad på dem som redan har på bekostnad av dem som inget har. Men det är ingen nymodighet i svensk politik, det är just den politik som socialdemokraterna tillämpat sedan många år nu.

Göran Persson är den som skadat socialdemokratin mest under partiets historia. Det är trist att konstatera att medlemmarna inte förmått att göra något åt detta under alla år som gått. Det är trist men nu är det historia precis som Göran Persson. Man kan nu ägna sig åt att försöka glömma både honom och det han ställt till med. Men gör partiet misstaget att välja ytterligare en partiledare som inte är ”demokratisk socialist” så gör partiet sitt sista misstag i svensk politik. Då är det kokta fläsket stekt för (s).

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Politik, Göran Persson, Socialdemokraterna, Val 2006, Valförlusten, Alliansen, Borgerligheten[/tags]


13 svar till “Det är Göran Perssons eget fel”

 1. Två orsaker till valresultatet:

  Ett val mellan två i praktiken identiska alternativ är inget val. Borgarna fick röster på valfläsket om arbeten, tomma floskler kostar ingenting men kan som vi ha sett leda till seger.

  De två procent S-väljare som kom ut ur graderoberna och tog steget över till Moderaterna och dödansaralliansen är lika övertygade nyliberaler som katastrofen Persson, lika gott kalas.

  Samma historiska tendenser även hos V. När vänstern kommer tillbaka efter fyra år av batonghögerns frosserier i det väldukade bordet (som S-väljarna inte ens fick lukta på) är det förhoppningsvis slut på den politiska inaveln av nyliberala proffspolitiker och svartfötter mer benägna att tjäna EU och storfinansen än de egna väljarna.

  Kommer man som förra gången tillbaka utan att ha ”gått tillbaka till kärnverksamheten” och genomgått en sådan demokratisk purgering sker inget annat än att lagd kurs ligger under förevändningar om ”sanering av ekonomin”.

  Alltså: Rensa ut ”vägval höger”-folket ur vänstern, börja med Persson & Co!

 2. Klockren analys hörrni. Hade Socialdemokraterna varit mer vänster så hade nog en hel del moderatväljare röstat på dem.

 3. Som gråsosse med de socialdemokratiska grundvärderingarna om ett frihetligare, jämlikare, mer solidariskt samhälle(= genom våra skatter fördelar vi till dom behövande)har jag skrivit till Persson flera gånger under de senaste fyra åren. Men fan-skapet vägrade lyssna på mig som sossegräsrot och kritiker till hans nyliberala inställning till konstitutionen för EU och knähundandet för Bush och Blair.
  Så de två procenten försvann där!
  Men sen trodde jag egentligen inte att det svenska folket var så dumt oreflekterande politiskt att de inte kunde genomskåda Högeralliansens kommande
  förstörelse av vår offentligt drivna välfärd!

 4. Riksdagsvalet är över. Sluta håna, sluta gnälla….

  Riksdagsvalet är över och det blev en borgerlig majoritet. Punkt. Moderaterna hade sina största framgångar sedan 1928, och om jag är rätt informerad, så är valresultat ett av de sämsta i socialdemokratins historia.
  Överallt går det nu att l……

 5. Bobbo! När socialdemokraterna är höger så tycker väl inte en del av sosseväljarna att det är några problem att rösta på (m) eftersom de beskrivs som vänster.

  Vad var det du inte förstod? Teckenspråk kan jag tyvärr inte…

 6. Jag tycker ändå att resonemanget ”(s) gick för långt åt höger så uppretade väljare röstade på Alliansen istället” är något ologiskt. Borde inte de uppretade gräsrötterna röstat på (v) eller (mp) eller något skurrilt extremvänsterparti istället? Inte teckenspråk, men det vore kul att höra talas om en existerande sosse som resonerade så i det här valet. Finns dom?

 7. Varför dröjer s och v med sina politiska analyser till efter att de förlorat valet?
  Vi var rätt många människor som kunde ha coachat och konsultat dem alla på ett tidigt stadium alldeles gratis. Vi fanns bland anställda i offentlig sektor, på bloggen och inte minst på gatan, bland utslagna…
  Det är ju inte precis någon triumf eftersom insatsen är så hög för de verkligt utsatta…
  Är det så enkelt att företrädarna för s och v inte någonsin fattat allvaret i utsattheten.
  Även förlorarna bland politikerna är storvinnare i jämförelse med de verkliga förlorarna i praktikens iskalla verklighet.
  Men hur skulle vänsteralliansen kunnat vinna med den ignoranta maktfullkomlighet som blev rubrikernas kärnfråga.
  En borgerlig allians behövde inte luras särskilt mycket i retorik för att överträffa vänsterpolitikernas mästersvek…
  Då handlar det sannerligen inte bara om Göran Persson osympatiska gestalt.

 8. Bobbo!
  Det är nog så att en massa unga väljare (de under 35) som vuxit upp med de senaste 20 årens socialdemokratiska politik tror att denna politik är just typiskt socialdemokratisk och de har aldrig förstått att alltsedan K-O Fledts insatser (han är verkligan en lika stor skurk i sammanhanget som Persson) har socialdemokraterna faktiskt fört en nyliberal ekonomisk politik (antiinflationspolitiken som den kallas, vilket var ett totalt adjöss till traditionell socialdemokratisk politik) och så tror de att eftersom socialdemokratisk politik inte löst arbetslöshetsproblemen så måste man testa oppositionen, och de förstår inte att de nu får ännu mer av denna samma politik, dagens socialdemokratiska politik i kubik alltså.

 9. Så har det hetat sen jag var liten (född 70) och ännu längre tillbaka: på Göran Perssons tid var det bättre på Ingvar Carlssons tid på Ingvar Carlssons tid var det bättre på Olof Palmes tid på Olof Palmes tid var det bättre på Tage Erlanders tid och på Tage Erlanders tid var det bättre på Per Albins tid och på Per Albins tid var det (sannolikt) bättre på Brantings tid. Det spelar ingen som helst roll vilken partiledare man väljer, det var alltid bättre förr och folk känner aldrig igen sig i partiet – det är samma visa varje val.

 10. Ia:
  Jag har inte sagt ett ord om att det var bättre förr, jag har sagt att socialdemokraterna idag inte för den gamla, traditionella socialdemokratiska politiken. Det vet alla som förstår någonting om politiska ideologier och nationalekonomi.

  Somliga påstår ju att Reinfeldt inte för samma politik som högern gjort tidigare, säger de också att det var bättre förr??

 11. De var bättre förr.

  Ju äldre ni blir dess klarare över den saken kommer ni att bli.

  :-)

  Micke