Desinformation


För några dagar sedan skrev jag om islamofobin: ”Jag misstänker, och det på goda grunder, att det finns andra intressen som agerar bakom kulisserna för att förmedla dessa vanföreställningar till folk.”

Om islamofobin!

Omkring år 1940 startade Golombo och Avigur en organisation kallad Shai, som senare skulle byta namn till Mossad.

Mossad är en av världens skickligaste underrättelsetjänster. De är mycket duktiga på analys, men deras externa aktioner är ofta kritiserade. Den som vet vad termen ”blöta jobb” innebär förstår precis vad jag menar..

Mossads största avdelning består dock av skrivbordsarbetande människor. De sysslar nämligen med desinformation, och de är bra på jobbet.

Oftast så vet inte vi nyhets-konsumenter när vi utsätts för desinformation, och samma gäller även de media som distribuerar nyheterna.

I samband med Yassir Arafats sjukdom och död spred Mossad enorma mängder desinformation, och de gjorde det så bra att många svenska media tryckte lögnerna.

En bekant till mig studerade en svensk blogg och konstaterade i ett mail för några dagar sedan att den bloggen publicerade lögnerna i det närmaste ordagrant…

…bekantingen bor i Israel och är aktiv i den israeliska fredsrörelsen.

Men desinformation är inget som är unikt för den israeliska säkerhetstjänsten. De flesta säkerhetstjänster håller sig med liknande avdelningar. Den mest aktiva idag är väl USA:s och för inte så många år sedan var det östblockets.

En STASI-agent berättade i en intervju i radion för några veckor sedan att:

”- Det gäller att något i desinformationen går att kontrollera om någon skulle vilja göra det.”

I princip betyder det att man ska ljuga som bara attan, men NÅGON detalj måste stämma.

När Forbes skattade Arafats förmögenhet till något hundratal miljoner så spred Mossad att det rörde sig om flera tiotals miljarder. Jo det stämmer delvis, Arafat var en förmögen man. Således multiplicerar man den summan med 100-1000 ggr.

Syftet uppnås direkt. ”Nyheten” är så anmärkningsvärd att den genast får stor uppmärksamhet. Samtidigt med detta hävdar man att Arafat dog av Aids, sedan att det var förgiftning.

Bloggare och andra med samma politiska agenda som Mossad hängde på direkt. Så till den milda grad att till och med svenska media hänger på.

Finns det något i det här som vi kan ta till oss och lära av?


3 svar till “Desinformation”

  1. Du kanske har hittat kopplingen ;). Bloggaren i fråga har kontakter med israeliska säkerhetstjänsten och vill undvika att du får reda på vem det är. Det förklarar de konstiga mail och kommentarer du fått.

    Fast det låter nästan för bra och konspirationsteoretiskt för att vara sant…

  2. Det var EXAKT vad min israeliska bekant hävdade. De hade skrivit i ngn israelisk tidning om detta och formuleringarna var identiska.. Men det kan ju ha översatts och publicerats någon annanstans, så jag ville inte hävda det för det behöver ju inte vara så.