Den tredje statsmakten


I veckan läckte det ut i tidningen Resumé. Erik Fichtelius håller inte bara på att göra en dokumentär om Göran Persson, de umgås också privat.

Resumé: ”Erik Fichtelius kontakter med statsministern handlar inte bara om en dokumentär för SVT. Paret planerar också en bok om Göran Perssons gärning. Fichtelius med hustru gästar makarna Persson privat och vid middagsbordet sitter också SVT:s konkurrenter.”

Att Fichtelius får behålla uppdraget som Perssons privata dokumentärfilmare är förvånande. Dessutom har han själv inte insett att han borde hoppa av som politisk reporter. Förra valet, på SVT och denna gång på SVT24, har ledningen har fått be honom att frånträda uppdragen.

Det visar dessutom på att, till synes begåvade journalister, inte själva alltid förstår när vänskapskorruption inträder och deras trovärdighet försvinner. Att Fichtelius nu hållit på fem år med denna produktion visar tyvärr på ett tämligen stort slöseri med licens- och skattepengar.

För kan det bli någon intressant och opartisk dokumentär som resultat av detta? Nej har man kommit så nära sitt objekt så inträffar något som närmast är att likna vid ”Stockholmssyndromet”. Fichtelius blir Göran Perssons gisslan och kommer knappast att avslöja några intressantare detaljer från Perssons tid som statsminister.

Samtidigt berättar artikeln i Resumé om omfattande inköp av dyra viner och Champagne på Harpsunds bekostnad. Visst, statsministern måste kunna ägna tid och pengar åt representation, men i just det här fallet skulle han just till att skriva

på beslutet om vilka som får de åtråvärda koncessionerna och deltagarna på den lilla festen var just – de berörda.

Bland annat var grabbarnas grabb, han som lämnade en statsrådspost och lät sig värvas av Stenbäck, på plats. Det var förstås Björn Rosengren.. Är det någon som tror att Erik Fichtelius kommer att ägna något större utrymme åt att avslöja i vad mån relationen mellan Göran Persson och Björn Rosengren bidrar till Stenbäckskoncernens framgångar i jakten på koncessioner?

Nej, och där borde det hela slutat. Nu är SVT:s kommande dokumentär i det närmaste ointressant men det kan man troligen inte säga att prislappen är. Och de som står med skammen är – journalistkåren.


2 svar till “Den tredje statsmakten”

  1. Ger en ny dimension till begreppet ”inbäddade journalister” inte sant?

    Att journalister går på samma groggmöten och golfklubbar som de offentliga makthavare de är satta att bevaka känner nog de flesta till speciellt när det gäller Schibstedt Bonnier och Stenbeck, men vad de flesta inte verkar VILJA känna till är korruptionen på SVT, samma SVT som ju smäller de länders media, vilka västmakterna kallar ”diktaturer”, på fingrarna och själv kallar sig ”fri” och ”obunden”.

    Jag kommer ihåg ett sådant ”obundet” reportage strax innan €U-valet från Rapport som kunde gjort Leni Riefenstahl grön av avund, först ett inslag från ett kallt bistert och gråmulet Kiruna där gruvarbetare sa vad de ansåg om superstaten och att de minsann tänkte rösta nej, sedan fick man se ett varmt och soligt Malmö med skrålande glada skåningar på en uteservering som drack öl till ”€U-priser” och badande ungar i Öresund.

    Reportaget avslutades från den svinkalla perrongen i Kiruna och ett tåg påväg söderut….

  2. Alla män, som anser sig stora, köper sig ju en författare att förhärliga dem. Sådana skriftliga produkter har vi gott om i historien.