Den Perssonska sossekatastrofen


Nu visar det sig att Göran Persson och Anitra Steen försöker dra av för kostnader för hushållsnära tjänster för 52 000 kronor under föregående år.

Att det var ett misstag att välja Persson till partiledare för Socialdemokraterna är det många som kan intyga idag. Dessvärre är merparten av dessa människor inte medlemmar inom partiet. Jag har vid åtskilliga tillfällen påpekat att man bland medlemmarna har folk som lika gärna kunde vara med i Moderata Samlingspartiet, och det gäller inte bara förre statsministern. Det gäller såväl vissa bloggare som Mona Sahlin och Thomas Östros och många många fler.

Att nu Sahlin och Östros går ut och talar om återställare är inget annat än tomt prat. De sitter antagligen still i båten och är nöjda med högerpolitiken. Bägge har dessutom tidigare uttalat stöd för hushållsnära tjänster trots att dessa endast kan utnyttjas bland höginkomst-
tagare. Hur många ensamstående under-
sköterskor har råd med piga oavsett om denne är svart eller vit?

Samtidigt så är det förstås bra att den här sortens berättelser om ledande social-
demokrater kommer fram. Hur skulle annars väljarna kunna bestämma sig inför nästa val? Valet står mellan höger och höger. Och oavsett vilket parti man röstar på så har man svårt att undvika en borgerlig regering.

Sosseledare bygger herrgårdar och anställer pigor. Att sedan vederbörande stått i debatter och sagt att han inte har lust att betala Reinfeldts piga är just inget annat än tom retorik. Nu får vi alla betala Perssons piga samtidigt som vi betalar hans pension på närmare 130 000 kronor i månaden.

AB DN12 SvD1

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Persson, Socialdemokratin, Pigavdrag, Sahlin, Östros, Högersossar, Betongsossar, Gråsossar, Politik[/tags]


29 svar till “Den Perssonska sossekatastrofen”

 1. Vilken hyklare Göran är, en riktig högerman.
  Trodde pige/dräng tiden var förbi, men icke.
  I början av 1900-talet hade man behov av arbetskraft(pigor/drängar) på jordbruket, men då betalade bonden själv en ersättning för arbetet, inte staten. Fy skam att skattebetalare ska betala hans högerman fasoner!
  Inte undra på att socialdemokrater inte känner igen sig.

 2. Det är mycket märkligt att just denna hushållsutgift skall var speciellt subventionerad.

  Men annars inte mycket att säga om att Persson följer de regler som finns i samhället, det får alla göra även om de egentligen skulle vilja att reglerna skulle varit annorlunda. Om Persson varit emot att tex momsen sänks och sen en annan regering sänker momsen är det inte rimligt att begära att den som varit emot skall fortsätta att betala högre moms frivilligt. Persson sa inte att han var emot att folk anlitade hushållsnära tjänster, han var emot att det skulle subventioneras.

  Det är betydligt värre att S nu har en ledning som tycker att det är OK att folk som betalar skatt men inte har råd att anlita hushållsnära tjänster skall med sina skatter subventionera såna som Persson. Det är ett mysterium hur såna som Mona med flera som påstår sig stå på de svagas sida tycker det är OK att lågavlönade kommunalare skall subventionera högavlönades hushållsslavar.

 3. Jag vet inte om man kan klandra Persson i det här avseendet. Varför skulle han avstå? Det blir ju bara mer skattepengar till den här s.k alliansen och deras vanstyre.
  Förövrigt hur många klarar av att leva rättroget under en era av råkapitalistisk revolution som moderaterna och deras gelikar håller på att genomföra?

 4. Sosseledare bygger herrgårdar och anställer pigor! Kan det bli värre med socialdemokratin? Det värsta är att många så kallade socialdemokrater skulle göra prcis likadant om de bara fick chansen. Och någon måste ju betala notan. Med 130 000 per månad i pension kan man kosta på sig att betala sin piga själv, för att bevisa att man står för det man predikat i hela sitt liv!

 5. När skall Mona Sahlin lova att betala tillbaka alla de pengar som sossarna tog från oss under era tolv år i regering. Krona för krona!

 6. Jag förstår att det är de vikande – förlåt – rasande väljarstödssiffrorna som får en del att glädjefnatta över Steens och Perssons beviljade skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Det finns dock annat som jag inte förstår. Ni som uttalar Er så tvärsäkert kanske kan förklara för mig:
  1. Har paret gjort något olagligt?
  2. Är det bara de som röstat för avdraget som får göra det?
  3. Får de som motarbetat ombildningar till bostadssrätter bo i en sådan?
  4. Måste de som inte röstat för skattesänkningar för redan förmögna betala
  skatt efter en högre skattesats?
  5. Hur gör vi med dem som var emot omläggningen till högertrafik?
  Måste de köra på vänster sida?
  Tacksam för svar!
  PS. Hur mycket får en riktig socialdemokrat tjäna per månad? DS.

 7. Sara G, inte klandra Persson?

  Så här lät det i en av de sista partiledardebatterna före valet 2006.
  Persson: ”Om Reinfeldt vill att någon annan städar åt honom så står det honom fritt. Men han ska själv betala vad det kostar. Det är inte jag eller svenska folket som ska betala Reinfeldts städning.”

  Hittils har Skatteverket tagit emot 32000 ansökningar om skattereduktion för hushållsnära tjänster för andra hälften av 2007. Det kommer strömma in fler tills deklaration är dags.

  I Almegas undersökning så har 25% av företagen fördubblat sin omsättning under dessa 6 månader. Försiktigt räknat så har 97000 hushåll, mest barnfamiljer regelbundet nyttjat hushållsnära tjänster.

  Antingen man spekulerar i att svartjobb har blivit vitt jobb eller om fler människor fått jobb och således trygghet genom pensionsgrundande inkomst osv. så är det positivt.

  Att sedan någon fossil tycker att pigsamhället inte ska finnas är totalt ointressant.
  En trög tjänstesektor har fått en adrenalinkick att jämställa med en differentierad momssats typ turist- eller bokbranschens.

  Att hymla om skattebetalarnas pengar är bara tomt prat.

 8. Ingen kunde tveka vartåt Persson skulle leda partiet.
  Hans bragd att kommunalisera skolan var ett bra exempel på det.

 9. hahaha nu får Reinfeldt betala GPs piga istället. var det det GP syftade på att han ville i tv-debatten?

 10. Varför skulle han avstå? Det blir ju bara mer skattepengar till den här s.k alliansen och deras vanstyre.

  Sara, har du gått och blivit sann nyliberal?

 11. hahaha nu får Reinfeldt betala GPs piga istället.

  Anna, välfärdsstaten är en illusion i vilken alla tror sig kunna leva på andras bekostnad. Så det var i princip det GP menade.

 12. Enligt ”mallen” Göran Persson gör ju egentligen inget fel i det hela. Han och hans hustru anställer hjälp på sin herrgård eftersom de inte hinner själva inte med det arbete som krävs. Staten säger att han får dra av skatt för det. Det hade alla som hade fått möjligheten uttnyttjat.

  Sedan är det regeringens fel att man har skapat en sådan möjlighet för, att dra av för hushålls-nära-tjänster. Vilket jag tycker är helt absurt. Borde inte jag kunna dra av för att min kompis städar hemma hos mig? Eller vänta,hmmm, jag behöver en ny dammsugare och kanske t.om. en ny diskmaskin, borde inte jag kunna dra av på det? Samma princip ju!!!

  MEN, det som är skrämmande här är egentligen att HAN drar av 52 tusen av ett x antal miljoner som han tjänar årligen plus att han ska bli ny ordförande*har inget me saken att göra*, och därmed rakt av säljer sin Sosse-själ till Högern för en ynka summa.
  Kanske håller han på och bli Centerpartist? (Maud O. ”fixade” ju jobbet till honom på Svea skog(Tycker lite synd om Bo Dockered, han hade bara 1 år kvar på psosten.)).

  I grund och botten handlar det inte om att för eller senare ”konverterar” sossar till högern, utan snarare om att personer som Persson är klantiga, pinsamma och borde uteslutas från Sosse-angagemang(Vilket kanske inte är troligt, men man kan hoppas å Socialdemokraternas vägnar), då sådanna händelser möjligör att folk med mindre politisk kunskap påverkar sin inställning till Socialdemokraterna och deras verksamhet, trots att de i grund och botten själva är lite mer vänster.
  T.ex. Kommer Mona Salin göra samma ”misstag”?

  Slutsats: Politiker har ljugit i alla tider, det är bara det att det är ett nytt fenomen i Sverige på senare tid.
  Praktexempel är Reinfeldt;). Som för övrigt håller på och bli Sosse!? *Skrämmande*

  //Röstar ej på Centerpartiet/Folkpartiet/Miljöpartiet/Vänsterpartiet

 13. ”Vilken hyklare Göran är, en riktig högerman.”

  Nej, han är inte en högerman. Han var socialdemokraternas ledare i mer än 10 år och den person som högern försökte övertyga svenskar att inte rösta på. Alla ni som röstade på killen skulle ha lyssnat. De försökte varna er ;)

 14. David,

  Din definition av välfärdsstaten är det sketnaste jag läst på länge!

  Välfärdsstaten handlar om att om du råkar ut för en bilolycka imorgon och bryter ryggen så ska man inte avliva dig, utan alla kommer att betala av sin lön till en gemensam skattkista därifrån du garanteras ett värdigt liv. Du kanske lever på andras bekostnad då, men det gör dig inte mindre värd för det.

  Alla betalar en del av sin inkomst för att de som just idag är svaga, ska klara sig. Barn, gamla, sjuka. Barnen växer, de sjuka blir friska en dag, och de gamla har arbetat av sin skuld för länge sen. Och de sjuka som inte blir friska imorgon, bidrar kanske ändå till samhället, på ett icke matriellt plan.

 15. Sådan är socialismen
  otack är den armes lön.
  De´e´ dom rikas paradis men
  ingen hör en fattigs bön.

  Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
  vi under skatter digna ner.
  Den rike inga plikter trycka,
  den arme ingen rätt man ger.

 16. Gång på gång visar det sig att vi behöver ett nytt valsystem, ett valsystem där väljarna kan avgöra själv vilken/vilka politiker från respektive parti som ska representera dem.
  Det finns två lösningar för ett personval som ger väljaren möjlighet att avgöra vem och vilka som ska sitta i riksdagen, det ena är genom att väljarna får kryssa så många de vill och stryka dem de inte vill ha. De andra är att väljaren själv graderar sin valsedel så långt han/hon vill och även kan stryka kandidater.
  Det är mycket troligt att om väljaren hade haft möjlighet välja politiker och att stryka dem de inte ville ha så hade inte sådana politiker som Persson kommit ifråga, troligtvis hade vi inte heller sett Odell som minister.
  Det kanske till och med hade lett till att vi inte hade haft en borgerlig regering om det hade gått att rösta bort del representanter för det egna partiet.

  Att som vp vill att de tre första namnen på valsedeln ska skyddas gynnar bara mygelkulturerna i partierna och det är att nedvärdera väljarna. Men i det här fall är det nog bara omsorgen om de egna taburetterna som förmodligen ligger bakom.

  Dessutom anser jag att de som kan tänka sig sitta i en regering finnas med på valsedel så väljaren vet vad som kan förväntas och agera på basis av den informationen

 17. Jag kommer att lämna partiet under våren. Det har varit under uppsegling länge med den absurda högervridningen och på knäfallandet för kapitalet med Mona och hennes högergäng, och nu kom droppen som kom bägaren att rinna över.

 18. Minns en fin dikt jag hörde en gång:

  ”Göran Persson, stor och tjock och ful,
  äpple i munnen, lagom till jul!”

  Lite mycket lyteskomik kanske, men karl förtjänar ju att bli hånad.

 19. Socialdemokratin är genomrutten och har så varit i åtskilliga decennier, Persson kan nog snarast sägas vara en förhållandevis genomsnittlig representant för mentaliteten inom partiets ledarskikt.

  Det finns säkert en hel del fotfolk i organisationen som fortfarande har lite moral i behåll, men dom är tyvärr grundlurade och skulle förmodligen vara mest betjänta av att bygga någonting nytt från grunden.

 20. Jinge, skrota din räknare till valdagen, va? Det tycks vara så att vad vi väljare än gör så får vi en regering som genomför en högerpolitik. Det är elände nu och det tycks bli elände efter valdagen. Varför skall vi bli påminda om detta?

  Sen blir jag inte förvånad att med sådan politik så kommer opinionssiffror för SD att gå upp. Dagens politiker är totalt döva för folkflertalets röst, vilja och opinion. Vi skall bara lyda, bli övervakade och betala skatt till politikernas flygbiljetter till Bryssel. I sådant läge kommer folk i ren desperation att rösta på de som med hög röst lovar enkla, fungerande lösningar. SD i Riksdagen skulle säkert få politiker att haja till.

  Eller säg mig en demokratisk och fungerande metod som får politiker att lyssna på folket.

 21. Gregor, ett fullständigt personval där väljaren bestämmer rangordningen på valsedel själv.

 22. Jag tycker man borde skrota partier och personval. Låt istället alla rösta på alla frågor, först då blir det verklig demokrati. Idag får man ju köpa ett helt paket med ett partis alla åsikter. Känns inte det vääääldigt omodernt i dagens valfria samhälle?

 23. #23 Gregor – Om vi bortser från demokrati så hade Fransmännen en fin metod 14 Juli 1789. Så länge vi har en kung som statschef är vi ju inte riktigt demokratiska iaf. ;)

  Annars direkt demokrati som i Schweiz hade funkat fast jag vet inte hur många Svenskar hade orkat med handräckning på torget…

  Det Tyska systemet var tydligen det mest demokratiska enligt min gamla Samhällskunskapslärare på Komvux.

 24. Tycker att det är underligt att det inte kommer några protester från socialdemokratiska gräsrötter. I (s) verkar det vara raka led som gäller. Jag är inte så gammal så har inte koll på politiken innan 90-talet men är det inte över 20 år sedan socialdemokraterna tappade sina sista principfasta politiker? Jag vill påstå att både s-väljare och s-medlemmar har sig själva att skylla.

 25. Att klandra persson for att han foljer gallande bestammelser ar inte ratt.
  Daremot borde hans illdad att aterinsatta Mona Sahlin bestraffas med doppande i tjara, rullande i fjader och offentlig avrattnig.

  PS
  Glomde kokande i olja
  DS