Den nya Pokerflugan inkörsport till kriminalitet


Nu håller en ny stor hype på att skölja över oss via medierna. Det handlar om nätpoker.

Expressen har startat en ”Pokerskola” som tipsar om hur man snabbt ska kunna bli rik på poker/nätpoker. Att just Expressen går i täten för en sådan verksamhet är naturligt eftersom tidningen är borgerlig.

Bilderna här är hämtade ur Expressen – en från en annons och den andra är rubriken till en artikel om företeelsen. Personen på bilden har inget samband med detta inlägg.

Rubriken är intressant och belysande. Han har, enligt tidningen, tjänat fyra miljoner på att spela poker. Otvivelaktigt så kan skickliga spelare tjäna mycket pengar på att spela skjortan av mindre begåvade. En tidning beskriver i sitt senaste nummer hur en person blev så biten av spelet att han började begå brott för att finansiera sitt spelande.

Bortsett från de personliga tragedier spelandet leder till så funderar jag på vilka andra konsekvenser det får. Här i landet har myndigheterna de senaste åren börjat leta efter ”tvättade pengar”. Olika slags spel om pengar på nätet är ett utomordentligt sätt att skaffa sig inkomster som man senare kan hävda är lagliga.

Rena guldgruvan för diverse värdetransportrånare med andra ord.

Men det största problemet är givetvis möjligheten att spela i sin ensamhet utan social kontroll. Problemet vore mindre om människor inte fastnar i ett spelberoende och förlorar allt vad de äger och har.

Nu ska dessutom Svenska Spel in på marknaden och bli en stor aktör. Detta för att spelet ska ske under ”kontrollerade former” (B. Ringholm) I själva verket handlar det om att fortsätta, eller snarare öka, de statliga inkomsterna från spelbranschen. Men sanningen kan man inte gå ut med i media.

I veckan såg jag en annonskampanj där Svenska Spel förklarade att idrotten nu fått en miljard av deras överskott. Att massor av miljarder rullat in till statskassan annonser de inte om. Men när det gäller spel som staten är inblandade i, och delvis är organisatörer av genom spelmonopolet, blir jag misstänksam.

När det gäller Lotto så går 49% tillbaka till spelarna i vinstpengar. Resterande 51% går huvudsakligen till statskassan. Det är givetvis bra att staten får extra inkomster att lägga på skola, vård och omsorg, men när privata spelbolag i utlandet lämnar 95% av spelade Lottopengar till spelarna så begriper var och en att det statliga talet om ”kontrollerade former” inte är annat är tomt prat.

Nu är det meningen att man ska tjäna ytterligare miljarder på ännu mer tomt prat.

Nej, jag anser att spelande är ett opium för folket, samtidigt så är det ett tämligen harmlöst tidsfördriv om det sker på en rimlig nivå. Men ordet rimlig bör i så fall också gälla statens del av kakan.

Ordet poker är spärrat i spamfiltret..


8 svar till “Den nya Pokerflugan inkörsport till kriminalitet”

 1. Har Jinge startat ett bloggkrig mot Spelsida?

  Jinge, en av sveriges mest framgångsrika bloggare med ett stort antal läsare har idag uttalat sig mot spelvärlden på ett sätt som vi inte längre kan tolerera. Jinge beskriver spelandet som ett opium för folket och som en inkörsport till krimin…

 2. Bra att du tar upp detta Jinge!

  Spelandet har ju alltid varit ett samhällsproblem, men kanske nu mer än någonsin…

 3. Jag tycker din position är mycket märklig. Du inser att spelande är ett samhällsproblem, dock ett som vi nog tyvärr får leva med, ungefär som alkoholen. Men sedan motsätter du dig att staten kontrollerar spelandet så att inkomster från det kan gå till vettiga ändamål, t.ex. vård av spelmissbrukare eller svensk idrott? Är det att svenska spel delar ut för låga vinster som gör dig upprörd? Jag kan mycket väl tänka mig att lägre vinster leder till att något färre tar väldiga risker med sinapengar och därmed hålls spelmissbruket nere. Ungefär som med alkoholen där vi vet att högre priser driver ner konsumtion. Spelandets funktion som tidsfördriv hänger rimligen inte på hur höga vinsterna är. Se det som en extra skatt för att minska en problematisk verksamhet, väldigt vettigt ur vänsterperspektiv.

 4. VÄLDIGT intressant kommentar AndersÖ!

  Kan du berätta hur mycket som går till vård och stöd för spelmissbrukare. Om 51% går till staten, hur många procent av dessa miljarder går då till vård och stöd för spelmissbruket offer?

  (Det finns nog att hitta på webben..)

 5. Väldigt lite antagligen, men det kan man ju jobba för att ändra, istället för att tycka att svenska spel borde uppföra sig som Ladbrokes…

 6. I min blogg reagerar jag på ditt ordval när du skriver ”Att just Expressen går i täten för en sådan verksamhet är naturligt eftersom tidningen är borgerlig”. Aftonbladet är minst lika ivriga på att skriva om spelet och socialdemokraterna vill precis som Svenska spel arrangera det på nätet. I det läget tycker jag att det är felaktigt att peka på Expressen som värre än andra och dessutom förklara det med att de är borgerliga.

 7. Ja du ser! Jag tycker att sossarna är borgerliga oxo. Men ska man värdera Aftonbladet och Expressen så kan man konstatera att Expressen ofta tar en blå-brun ställning. Typiskt liberal, med det nya värde ordet fått i.o.m. Björklund och Rojas. Liberal i ordets bemärkelse var det länge sedan tidningen var.. En borgarblaska är det!

 8. Att det är en borgarblaska kan jag hålla med om, men i det här fallet är den inte värre än andra blaskor och de icke-borgerliga (om det nu finns några sådana, Aftonbladet och (s) är onekligen ganska borgerliga de med) är inte bättre än de borgerliga. Inte i den här frågan.