Den moderata utnämningspolitiken


Att Mikael Odenberg blir generaldirektör på Svenska Kraftnät är kanske inte så konstigt, det är ju en kraftig karl.

Men sanning att säga, det är mycket märkligt. Under den socialdemokratiska regeringstiden så gnällde moderaterna högt och tydligt varje gång en socialdemokrat fick något toppjobb, så skulle aldrig en moderat regering göra. Nu ser vi facit, de politiska utnämningarna duggar tätt.

Dessutom blir han generaldirektör under en borgerlig regering, en regering vars hantering av försvarsbudgeten fick honom att lämna in sin avskedsansökan som minister. Hur ska han göra nu om hans nya arbete påverkas negativt av regeringsbeslut?

Andra om , , , , , ,

[tags]Moderaterna, Utnämningspolitik, Odenberg, Svenska Kraftnät, Högerregeringen, Val 2010, Politik[/tags]

AB DN SvD


9 svar till “Den moderata utnämningspolitiken”

 1. Utnämningarna verkar vara ”1 av varje” i alla fall.
  Göran Persson (S) till Svea Skog.

 2. 3 st nya generaldirektörer, alla män, och inget av jobben har annonserats ut. Göran Persson utsågs till ordförande för Sveaskog. Ordförande är knappast ett jobb som utannonseras ens i privata näringslivet.

 3. Business as usual. Någon som verkligen trodde att moderaterna skulle vara särskilt mycket mindre korrupta än sossarna? Kanske en klen tröst men det lär ju fortfaranda råda en ganska stor över-representation av sossar som följd av politiska utnämningar. Det behövs ju många år för att ”komma ikapp”. Det enda rätta vore ju att helt avskaffa politiska utnämningar. Vad tror ni oddsen är för att en eventuell vänster-regering skulle göra det efter nästa val? :D

 4. Jag skiter väl i det där David. Men det är komiskt att de som gnällde så att man var färdig att plocka fram oljekannan, nu gör exakt likadant…

 5. De har annonserat ut tjänsten som ny rikspolischef. Jag hoppas verkligen att media utnyttjar det och går igenom de offentliga ansökningshandlingarna.

 6. Set verkar som om Reinfeldt gör det enda riktiga-
  Han utnämner folk med kunskap och erkänd kompetens- och så GP som plåster på såren för dem som inte fattar betydelsen av kunskap och kompetens.

 7. Allt är som vanligt i den lilla randstaten, när M med stödpartier sitter vid makten får de egna något fler poster och sossarna färre när S sitter vid makten är det tvärt om. Förstod aldrig riktigt det där gnällandet från daz allianz om utnämningspolitiken alla brukar ju få sin beskärda del. Att de skulle frivilligt avsäga sig denna lilla guldklimp har då aldrig jag trott på.

  När man nu upplevt tre omgångar daz allianz förstår man så väl varför sossarna ”alltid” sitter vid makten, de behöver inte ens anstränga sig för att komma tillbaks de gånger som de entledigats för temporär time out.

 8. Jag kan bara hålla med de flesta kommentarerna, vad hände med platsannoneringen? Det är uppenbarligen ingen större skillnad på en moderat och en sosse, politkerna tar hand om varandra oavsett parti. Jag skulle inte ha reagerat om inte alliansen slog på trumman mot vänskapkorruption och för kompetens. Det är bättre om de håller käften, då blir man i alla fall inte besviken.