Den galna högerregeringen


Vill man bevisa att den sittande höger-
regeringen gynnar de redan rika till förmån för dem som inget har – ja då behöver man sannerligen inte anstränga sig över hövan.

Den som trodde på fagert tal om ”Den nya arbetarregeringen” är idag helt på det klara över vad ”Arbetslinjen” och liknande begrepp egentligen betyder när de kommer från högerns munnar. Samtidigt som regeringen accelererar högerpolitiken så kan jag som vänstersympatisör inte annat än le åt sakernas utveckling. Idag blir det alltmer uppenbart för varje dag som går vilkas banerförare vi fått in i Rosenbad och i Riksdagshuset.

DN: ”Kraftigt höjda hyror är att vänta för miljontals hyresgäster. I en pågående statlig utredning som DN tagit del av förespråkas införandet av marknadshyror. Dessutom vill bostadsminister Mats Odell (kd) låta bostadsrättsägare ta ut högre hyror när de hyr ut i andra hand.

– Regeringen tycker om ägare, säger Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen.

35 procent – så mycket kan hyrorna i genomsnitt skjuta i höjden. Det tror ledningen för privatägarnas organisation Fastighetsägarna. Och hyresgästföreningen befarar ännu högre hyror i attraktiva områden i Stockholm och andra storstäder.”

Vilka effekter det blir på kort och lång sikt av den politik som Reinfeldt et consorties försöker genomföra är förstås svårt att sia om. Jag har skrivit det tidigare, det leder under alla omständigheter till att allt fler behöver anställas på Säpo. Risken för nya vansinnesdåd mot politiker måste öka enormt av den förda politiken. Samtidigt kommer förstås ett nyval allt närmare. Jag har svårt att tänka mig att folk stillatigande kommer att ta emot så mycket mer ifrån politikerna.

Det är 1178 dagar kvar till den ordinarie valdagen 2010 och de försämringar som regeringen redan infört på ett antal månader överstiger med råge folks negativa förväntningar.

Men vi bör inte sitta stilla och vänta på att Danderyds, Djursholms och Öfre Östermalms fanclub själva inser att de gått för långt. Vi bör på alla upptänkliga sätt berätta det för dem dagligen.

Källor: SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Marknadshyror, Hyresrätter, Klasspolitik, Mats Odell, Fredrik Reinfeldt, Politik, Val 2010[/tags]


28 svar till “Den galna högerregeringen”

 1. Men regeringens politik är i alla fall mycket lätt att förutse. Allt som Reinfeldt i valrörelsen sa INTE skulle genomföras, kommer att genomföras.Vi har redan sett det med utförsäljningarna av hela sjukvården, och nu införandet av marknadshyror. Sverige kommer ju också anslutas till NATO.

 2. Det är intressant att staten är så intresserad av att få folk att bo i kollektiv.
  Det finns ju inte en möjlighet att klara av en 35% höjning av hyrorna själv om man inte bor i en väldigt billig lägenhet.
  Har man 3000 kronor i hyra blir det ju c:a 4000 kronor efter höjningen.
  har man 6000 kronor blir det ju c:a 8000 kronor.

 3. Daniel: 35% i genomsnitt. Det betyder alltså att vissa lägenheter kommer att få större hyreshöjningar (läs: lägenheter i innerstan) och andra få hyresänkningar eller ingen förändring alls.

  Sen tycker jag det inte är orimligt att det skall vara dyrare att bo centralt i stan än i förorten. Tänk besparingar i tid och pengar på att slippa pendla. Det måste ge utslag på hyran.

  Det bostadslotteri som är idag som gynnar folk med de rätta kontakterna är inte speciellt rättvist det heller. Alla betalar för en Volvo men vissa får en Mercedes och andra en begagnad Opel.

 4. Största problemet är att Alliansen har slagit dövörat till. De lyssnar helt enkelt inte på folket.
  Vi kan demonstrera oss blåa, vissla utanför regeringskansliet och skriva på protestlistor dagarna i ände – men inget händer. Jag lovar.
  Det enda som då sker är att Reinfeldt, Bildt och deras anhang mera idogt mumlar mantrat: Vi vann valet, vi har mandat – och genomför ännu fler direkt lagvidriga ”reformer.”

 5. Är inte risken att reinfelt försöker göra en Blair – alltså försämra rejält för vissa, men i gengäld vinna medelklassens sossehjärtan. Naturligtvis inte utan att gynna sin traditionella väljarkår: deppiga egenföretagare i Timrå och gamla överstar på Östermalm.

 6. Typiskt vänstern att hota med våld när demokratiska beslut går dom emot. Ränderna går aldrig ur uppenbarligen.

  För alla som på sikt vill ha kvar hyresrätten som en boendeform är det givetvis positiva nyheter. Alternativet är en innerstad bestående av enbart bostadsrätter och ägarlägenheter.

 7. Daniel! Du tycks helt sakna kognitiv förmåga, lika lite tycks du ha några andra förmågor. Mycket snack och liten verkstad gäller uppenbarligen inte heller. Glappkäft är väl ett passande epitet…

 8. Och så centreras återigen för-argumenten kring hyrorna i innerstaden i Stockholm, det verkar bara jag som blir orolig för alla de människor som bor runt om i hela Sverige genom allmännyttan, och överhuvudtaget inte skulle ha råd med en sådan hyreshöjning. Regereringen har helt tappat kontakten med den knaprare delen av Sverige, men det är ju klart, de är ju bara fuskare allihop….

 9. I den nya världsordningen har ord för en del, främst neoliberala, fått en helt annan betydelse än förr. Fred är krig och demokrati är etnokrati, ja ni vet…
  Därför är det inte alls konstigt att Daniel tror att demonstrationer och protestlistor är våldsuttryck.
  I hans lilla värld är det bara så…
  Vi andra som fortfarande så gärna vill lita på att ”all makt ska utgå från folket” tar dessa folkliga uttrycksformer
  som att vi är delaktiga i en demokrati.
  Fast det är vi ju förstås inte längre..

 10. Nu kan man dessutom lägga till Sven-Otto Littorins obligatorsika A-kassa, som tydligen skall införas halvårsskiftet 2009 .

  ”På en fråga om väljarnas reaktioner på en obligatorisk a-kassa sade Sven Otto Littorin att han ”tror att det finns en förståelse för att man ska ha ett fullgott försäkringsskydd”, och drog kopplingen till bland annat trafikskadeförsäkringen.”

  Visst är det mycket viktigt med ett fullgott försäkringsskydd, men man behöver ju inte ha en massa olika försäkringar, det räcker egentligen med en enda försäkring mot; moderat politik!

 11. Gynnar marknadspriser på mat och kläder de rika också eller vill ni ha planekonomi där med?

  ”Vi andra som fortfarande så gärna vill lita på att ”all makt ska utgå från folket” tar dessa folkliga uttrycksformer
  som att vi är delaktiga i en demokrati.
  Fast det är vi ju förstås inte längre..”

  Precis, Reinfeldt tog ju makten med en statskupp eller kändes det bara som en?

 12. I oattraktiva betongförorter kan hyrorna tom sänkas, så marknadshyror slår inte mot de svagaste. Däremot kommer kontakter för att bo i attraktiva omráden bytas mot högre hyror, vilket naturligtvis slár hårt mot arbetarrörelsens pampar.

 13. Rätta mig om jag har fel , men ingåt inte rätten till att protestera och demonstrera i de demokratiska rättigheterna? eller ska våra intresse och engagemang i politiken vara begränsade till var 4:e år under ”kontrollerade” former?
  Ska den som lurar oss våra röster vara skonade våra protest när han kör över oss som ångvälte bara för att han har vunnit ett val?

 14. Anledningen till hyresrätter ombildas till bostadsrätter är för att fastigheterna är värda mindre än de borde vara. Anledningen i sin tur till att fastigheterna inte har korrekt värde är pga hyresregleringen.

  Om man reglerar en marknad så förstör man de marknadskrafter som normalt sett ökar och då får man reglera utbud och efterfrågan artificiellt, vilket sällan fungerar. Miljonprogrammet är ett tydligt exempel på när man försöker att artificiellt styra tillgång och efterfrågan.

  Om man istället har marknadshyror så återupplivar man de mekanismer som finns på en fungerande marknad. Bostäder i populära områden (ex.vis innerstaden) går då upp i pris, medan bostäder i mindre attraktiva områden går ner i pris.

  När priset gått upp tillräckligt mycket lönar det sig bättre att bygga hyresrätter istället för bostadsrätter och det byggs då fler hyresrätter. Bygger man tillräckligt mycket hyresrätter så pressas hyrorna ned, med resultatet att det inte byggs lika mycket längre.

  Vi får då en situation där byggandet bättre motsvarar behovet, och där fler får möjlighet att skaffa en hyresrätt, och detta utan att använda kontakter eller köpa ett kontrakt svart.

  Att bara släppa priserna fritt skulle dock fungera dåligt eftersom vi är så överbeskattade i Sverige. Istället får man tillåta marknadshyror för nybyggen, liksom när en ny hyresgäst flyttar in i en bostad. Detta är inte optimalt ur marknadshänsyn (eftersom man skapar inlåsningseffekter) men det skulle förbättra bostadsmarknaden en del i alla fall.

 15. Vad roligt det är att läsa vänsterbloggar, där fri kunkurrens alltid ses som något ont. Vilken värld lever ni i egentligen? Det finns en oerhört stor svart marknad för hyreslägenheter i storstäderna och folk ställer sina barn i bostadskö i samma stund som de föds för att de ska kunna plugga på KTH.

 16. Vi skall givetvis ha marknadsmässiga löner och marknadsmässiga pensioner som matchar utgifterna såsom den hyra man har.

 17. Jag tycker det är illa att en lägenhet i innerstan kan vara billigare i hyra än en lägenhet i ett förortsområde med dåligt rykte. Men jag tror inte på hyressänkningar ens i förorten. Eftersom det finns så många som måste ha bostad, och så få bostäder kommer alla hyror höjas om värden själv fick bestämma.

 18. Re: Charlemagne, tror du på snövit också? Varför skulle marknadshyror plötsligt ge upphov till ett bostadsöverskott som gör att fastighetsägarna måste rea ut lägenheterna i förorten för att få hyresgäster? Fastighetsägare har i alla tider sett till att balansera utbudet så att efterfrågan vida överstiger tillgången = maximal vinst. Detta oavsett hyresnorm. Dessutom så kostar väl baskostnader som räntor, uppvärming och underhåll lika mycket i förorten som mitt i stan.. Fastighetsägarna vädrar nog morgonluft här.. nu ska vi höja.. tack Alliansen..

 19. dom vill sälja hyresrätterna i förorterna pga dom är i så dåligt skick att det skulle kosta miljarder att renovera dom då är det bättre att lura invandrare till att köpa lägenheten och så får dom stå för renoveringskostnaderna

 20. Det här är ju bara ett led i en systematisk nedmontering av folkhemmet. Det folkhem som skulle åstadkommas genom ”nedbrytande av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skiljer medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, i rika och fattiga, besuttna och utarmade, plundrade och utplundrare”, enligt Per-Albins ord.

  Högern försöker, liksom Margret Thatcher och Rinald Reagans ideologer, göra detta på ett sätt som ger ”no way back”. Det som är sålt kan inte tas tillbaka.

 21. Ärligt talat tror ni på detta? Skulle en regering oavsett vilken göra detta politiska självmord.

 22. Jinge säger;

  Daniel! Du tycks helt sakna kognitiv förmåga, lika lite tycks du ha några andra förmågor. Mycket snack och liten verkstad gäller uppenbarligen inte heller. Glappkäft är väl ett passande epitet…

  Borde den här kommentaren ha fått passera, med hänsyn till kommentarsreglerna.

  Ja,ja du vara chef. Hondar pratar.Mama Mia.

 23. Thomas, det är många regeringar som har begått politiskt självmord. Orsaken till att händer är att de till varje pris ska genomdriva någon politisk doktrin som genomsyra dem så att de saknar fingertoppskänsla.

 24. Hörni

  Jag ska vara i Stockholm 17-18 september i jobbet……

  Är det inte dax för en visselpipskonsert någon gång utanför riksdagshuset?

  Jag skriver i alla fall upp visselpipa på packlistan redan nu!!!!

  den 16:e klockan 15:00 till exempel.

  Sen får vi väl börja förbereda avdammandet av konfiskeringsparagraferna inför nästa mandatperiod…….

 25. Hur har Alliansen tänkt sig att den nya arbetslöshetskassan ska fungera? Ska staten själv kamma hem stålarna för att med hjälp av de pengarna ytterligare lätta överklassens betungande skattebörda?

  I så fall har vi inte kvar något fack att tala om, ingen strejkkkassa.Ingenting…
  Vi får resa upp till Stockholm i september och ta med bastubor och cymbaler istället för ynkliga visselpipor.