Den arab- och islamfientliga desinformationen..


Vem minns historien då Expressen och Aftonbladet presenterade ny-heten om att Al-Quaidamän haft hemliga sammanträden i Sverige för att planera terrorattentat på grund av Runar Söögard påstått att Muhammed var pedofil?

(och dessutom berättade om planerna på webben..? :)

Ja Aftonbladet och Expressen vill förstås gärna glömma den historien och dra ett pinsamhetens täcke över saken. Men jag kan inte hjälpa att jag tycker att det fortfarande är intressant.

Här i Sverige sitter ett par ynglingar med Pro-Israeliska sympatier och funderar på hur faan de ska kunna påverka den svenska opinionen..

Någon av dem kläcker den ljusa idén att de ska hänga på Runars senaste dumhet och konstruerar snabbt en webbsida.

De använder Photoshop och gör en, icke alls oäven, blandning av gamla bilder så att de får ett nytt och dramatiskt utseende.

Klipper och klistrar in diverse arabisk text, eller så har de skaffat hjälp med över-sättningen..

Nästa steg är att tipsa kvällstidningarna som redan alla vet är fullständigt okritiska. De kollar inte en nyhet om den riskerar att spricka. Båda tidningarna ger ”nyheten” ett maximalt utrymme och intervjuar Runar och Carola som bägge anser sig vara djupt oroade av detta.

Säpo säger förstås ingenting eftersom de anar hur det hela ligger till. S.k. ”terroristexperter” uttalar sig i ekot om sannolikheten för ett terrorattental och säger mjaa…

Vad gör man inte för reklamens skull..

Samtidigt tycker jag att det visar på ett allvarligt problem. Att stora tidningar inte ägnar sig det minsta åt källkritik är på sikt ett hot mot demokratin.

Desinformation som det här handlar om går troligen rakt in i läsarnas medvetande. För hur många minns nu efteråt att det var bluff från början till slut?

Nej det man minns är förstås Carolas och Runars uppgivna oro för sina egna samt sonens liv.

Man minns också de dramatiska och fejkade bilderna.

Men jag tvivlar på att man minns att man ska sluta att köpa dessa boulevardblad..

Som sagt, och Svenska Dagbladet länkar fortfarande till Memri.. Behöver väl inte kommenteras mer..


4 svar till “Den arab- och islamfientliga desinformationen..”

  1. Det här är ett bra inlägg som visar hur viktigt det är att svenska arabister börjar blogga. Den svenska Mellanösternbilden är idag nästan helt färgad av Israels säkerhetspolitiska intressen, och hur viktiga dessa än är så är det viktigt att också kunna se det muslimska Mellanöstern på dess egna termer.

    Just frånvaron av arabisk-talande bloggare i den svenska bloggosfären är beklämmande, speciellt med tanke på hur prominent Mellanöstern figurerar i den svenska bloggosfären.

  2. Det finns nog en del med arabiskt ursprung som läser bloggar. Iaf finns det några återkommande namn bland de som kommenterar som KAN vara arabiska. Men visst har du rätt. Synd att det mesta som hörs är de Pro-Israeliska bloggarna..

  3. för a-bladet/expressen och annan kommersiell ”nyhetsrapportering” handlar det enbart om business. kriteriet för vad som publiceras är enkelt, man publicerar helt enkelt det som säljer bäst. Och man vrider och vänder, vinklar och fabricerar för paketera ”nyheterna” på ett, för försäljningen och reklamen, bästa sätt.

    moral och etik existerar inte här…