Demokratins fiender, Persson, Bodtröm & Leijonborg


Åsa Linderborg och Erik Wijk påstår och ställer ett par utomordentligt viktiga frågor i SvD idag:

SvD: ”Ska vi inskränka den svenska demokratin i syfte att rädda den, då bör åtminstone två frågor vara med ja besvarade:

Är demokratin verkligen hotad?

Är inskränkningar i så fall ett bra sätt att rädda den?”

Att intellektuella ställer frågorna i samhället är vi vana vid. Men dessa två besvarar också frågorna de själva ställt.

Alla som brukar läsa min blogg förstår precis varför jag anser att denna artikel är så bra.

Gör dig själv tjänsten att klicka på länken, och läsa den noggrant!!

De avslutar artikeln tämligen kärnfullt också, känns åsikterna igen?

SvD: ”Rättskännande demokrater av alla kulörer bör allvarligt fråga sig om den svenska demokratins största fiender just nu stavas Persson, Bodström, Leijonborg.”


7 svar till “Demokratins fiender, Persson, Bodtröm & Leijonborg”

 1. En mycket bra artikel av Åsa Linderborg och Erik Wijk.

  Jag tycker denna bit var väldigt träffande:

  ”Historien uppvisar mycket få exempel på att en demokrati frivilligt ger upp sina landvinningar. Weimarrepubliken är ett. De demokratiska friheterna ansågs ge för stort spelrum åt kaos och extremism. Det fanns en inbillad fiende – judarna – som motiverade extraordinära inskränkningar. Fortsättningen är allom bekant.”

 2. Visst var det bra. Jag blev faktiskt förvånad att SvD tog in den. Nu lär det bli full fart på bombhögern ska du se.. Hur många har bloggat om den inom 48 timmar? 7-8 minst.. :)

 3. Wijks och Lindeborgs artiklar brukar i stort vara ruggigt träffande och skarpsinniga. Den här artikeln sätter finfret på just det som är så förbannat obehagligt med den utveckling vi sr i Sverige och världen idag; Den brunreaktionära ådran i högerns alltmer omfattande offensiv mot allt vad sociala såväl som politiska medborgerliga rättigheter stavas, är betydligt mer central. Rasistiska utgångspunkter trummas in i folks medvetande som någon form av normaltillstånd, allt i demokratins namn.

  Snacka om 1984…

 4. Nu brukar inte jag vara så benägen att hålla med artikelskrivarna, men din rubrik är mycket sann (vill minnas att jag själv haft en nästan identisk rubrik för ett tag sedan, minus Leijonborg).

  Bodströms storebrors hetsande är det reellt största hotet mot svensk demokrati just nu. Sen att han är ivrigt påhejad av HSB och en populist som skulle sälja sina barn för lite röster gör inte saken bättre..

 5. Jag tycker också artikeln var bra. Funderar dock på var i vårt samhålle den viktigaste opinionsbildningen sker eller kanske snarare vad det är som påverkar ”vanligt folks” uppfattningar. Har inte direkt känslan av att det är den nämnda trion även om de naturligtvis sanktionerar en del skumt tänkande med sina förslag.

 6. Peter Karlberg!

  Min gissning är att den viktigaste opinionsbildningen sker i tidningar och på TV, vad som tillåts där blir för folk tillåtet att diskutera vid lunch- och fikaborden på jobbet. Politikerna har en viss inverkan på vad som skrivs och sägs på tidningar och TV men står sig nog slätt mot den inverkan mediebolagens ägare har.

 7. Wille: ”Nu brukar inte jag vara så benägen att hålla med artikelskrivarna, men din rubrik är mycket sann (vill minnas att jag själv haft en nästan identisk rubrik för ett tag sedan, minus Leijonborg).”

  Det tror jag att du haft. Jag har oxo travesterat den ett antal gånger. Jag tycker att det är rent ut sagt sorgligt att det ska förhålla sig så som de skriver, men det är tyvärr sant.

  Och SSU har en vänster och en högersida som fightas.. Det illustrerar tämligen väl varför partiledningen ser ut som den gör. (s) + (fp) har bara ”före detta” ideologier..