De kriminella jägargängen


De senaste åren har vi fått se hur varghatar-
lobbyn vuxit sig starkare. I vart fall har det verkat så i takt med att de fått större megafoner.

Det märks bland annat på att begrepp som ”Skjut, Gräv och Tig” idag blivit kända långt utanför de kretsar som myntat uttrycket. Forskare på Brå har jämfört dessa jägare med kriminella MC-gäng som Hells Angels och Bandidos.

En absolut majoritet av svenska folket är klara motståndare till dessa varghatande jägare som dessutom via sina betalda lobbyister fått regering och riksdag att godkänna en förändring av paragraf 28 i jaktförordningen så att jägare ska ha rätt att skjuta en varg som närmar sig en jakthund.

Men det är inte alla jägare som är så omdömeslösa. Visserligen kan man undra, för varje gång jag skrivit något om vargen så vräker det in e-post och kommentarer från upprörda varghatare. Det avsändarna har gemensamt är förstås att de är älgjägare. Men idag berättar SvD om Skagerhults älgskötselområde i Örebro. Där har vargen varit så framgångsrik i sin jakt på älg att årets älgjakt är – inställd.

SvD: ”Jägarbasen har delvis ett gott öga till de fyrbenta konkurrenterna om köttet.

– Jag har haft lyckan att få se vargen. Det var en mäktig upplevelse, säger Gustaf Beck-Friis till Nerikes Allehanda.”

Men Beck-Friis tror på älgjakt nästa år igen.

Jägarna beskyller ständigt vargen för att döda deras jakthundar, men inget kunde vara mer felaktigt. Det är trafiken som dödar flest jakthundar, och andra hundar också för den delen. Och jägarna själva skjuter årligen fler av sina egna hundar av misstag, vargen lyckas sällan få tag i en jakthund. Det är bara ett av de lögnaktiga argument som ligger till grund för de kriminella jägarnas ”Skjut, Gräv och Tig.”

Glädjande nog så har det blossat upp en debatt inom jägarkåren det senaste halvåret.

Det finns nämligen naturvänner även där. Det har t.o.m. dykt upp jägare som bloggar om sin frustration över andra jägares oginhet när det gäller att dela med sig av älgköttet. Men är det inte just balans i naturen som är det vi alla eftersträvar? Den sorts balans som tycks ha uppstått i Skagerhults älgskötselområde?

Källor: SvD DN SvD2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Varg, Kriminella jägare, Jägarkåren, Älgjägare, Jägarlobbyn, Varghatare, Jägarlobbyn, Högerregeringen, Gustaf Beck-Friis, Skagerhult, Politik[/tags]


6 svar till “De kriminella jägargängen”

 1. Som varandes norrifrån från början så tycker jag att det är sällan man talar om vargen, den är inte så stort problem och jag vet dock inte varför tjuvskyttet har ökat de senare åren på den. Det finns dock mer varg än vad man kanske kan tro om man tittar på naturskyddsföreningens information, i skogarna mellan dalarna och värmland t.ex. förekommer det en hel del norsk varg som väl migrerar fram och åter över gränsen och huruvida de räknas som svensk varg eller inte vet jag inte.

  Däremot pratar de flesta som håller får där i trakterna om björn. Tjuvjakten på björn är mycket mer på tapeten i hemtrakterna än vargjakten och jag kan förstå det mer, björn som inte är rädd för människan och går nära där folk bor är ett problem och en direkt livsfara för människor, får och andra kreatur.

 2. Här i 08 har vi bara enstaka besök av dessa rovdjur tyvärr. Men klart är att björn/varg etc ska få skjutas om de går nära människans bosättningar. Skyddsjakt måste få förekomma men det ska vara länsstyrelsen som beslutar om sådan.

  ”En hel del varg” som du talar om är närmare bestämt ca 150 djur utspridda över örebro, värmland, dalarna och gästrikland PLUS Norge.

  Det är inte en ”hel del”. Stammen riskerar utrotning.

 3. Att vargen genom jakt skulle riskera utrotning är nog inte någon större fara. Självklart finn en risk, men samtidigt måste man väga in hur svårt det är att jaga den här typen av djur. Det samma gäller ex skydssjakt på lokatter. Otroligt skygga och svårjagade djur. Samma med säljakt.

  Däremot kan jag tänka mig att inavelsfrågan är mer problematisk för vargstammen.

  Sen bör det tilläggas att varg och björn som börjar röra sig i befolkade områden är just de individer som kan utgöra potentiellt hot mot människor, hus- tamdjur. Det pga att de förlorar rädslan för människan, och till viss del domesticeras. Man bör ex inte mata fram björnen (eller andra djur) och ha den in på tomten för att det är häftigt och pitoreskt, utan snarare se till att skrämma bort den rejält så den inte ser människan som något ofarligt.

  Sen är ju människan i bland lite naiv och underskattar djur i allmänhet. Kom att tänka på en dam det stod om i tidningen för nåt år sedan, som klev in i en kohage och gick fram till kossorna. Kor är ju snälla, de ger oss mjölk och ser glada ut precis som paketet. Förutom att det här var frigående kor som direkt såg en inkräktare och potentiell fara och gick till attack. Hon fick sig en rejälv flygtur och en del stamp och stång men klarade livhanken dock. Incidenter med oöfrsiktiga personer med hundar är väl oändligt lång.. :)

  ”Skjut, Gräv och Tig” kan jag intyga också att det finns en sådan mentalitet hos en del, som tur är instämmer inte alla i slagordet utan väljer att se på saken lite mer ballanserat.

 4. Det är inte alls svårt att utrota vargen gennom jakt.
  Hur många jägare i vargreviren har inte sett vargen i förbindelse med annan jakt. Om det hade varit legalt att skjuta dessa vargar så hade vi endast haft några få ensamma vargar kvar.

 5. Allan, om du vet antalet får du gärna avslöja det. Att se, och jaga är inte samma sak. Många ser även rådjur och älg under respektive jakter, men skjuter inte för att se och ha säkert sikte är inte samma sak. Jag har åtminstonde hopp om att de flesta är förnuftiga människor som varken skjuter i onödan, och inte alls skjuter när det gäller djur som lagen inte tillåter jakt av överhuvutaget.

  Jag känner också jägare som sett och mött varg, björn och lo. Det är inte samma sak som att de gjorde det under jaktsäsong. En älgjägare ex som satt på pass vart påsprungen bakifrån av tre synnerligen arga vargar som stod morrandes och visade tänderna. Med korrekt beteende så lämnade de platsen och honom i fred.

  Och varje jakt kräver en jaktledare som sätter reglerna, och bestämmer vad som får och inte får skjutas. Att alla jaktledare plötsligt skulle prioritera en hetsjakt på varg bara för att man kan, låter mer som guilt by association än ett troligt scenario.

  Ett scenario där jag kan dela din åsikt vore däremot inom kommersiell jakt-turism. Där är det sanslöst mycket ovett som försigår. Stora trupper av jakt-turister som körs eller flygs ut i skog och fjäll och med väldigt liten hänsyn gör slarvsylta av skog och vilt. Lite som badturister som skiter i vad deras aktiviteter leder till för miljön i det långa loppet. Ripjakt är ett ex. Samma princip applicerad på att få jaga vilda bestar så som varg, skulle lätt leda till liknande problematik med den kommersiella storviltjakten i bl.a. Afrikanska länder.

  Så ser jag på saken :)

 6. Jag tog jägarexamen förra året. I år träffade jag jaktledaren för det jaktlag jag tänkte ingå i. Inom fem minuter berättade han om hur han sett två vargar ”drunknat” i en damm. Sen så berättar han om hur det bästa sättet att skjuta en varg är i buken, för då lever de ett tag. Tyckte det var mycket osmakligt.