De kriminella har släppt Johnston


Nu har Hamas lyckats få de kriminella extremisterna att frige den engelska BBC-journalisten som suttit fängslad hos sina kriminella kidnappare i fyra månader.

DN: ”BBC-journalisten Alan Johnston som hållits som gisslan i Gazaremsan sedan i mars är fri. Den islamistiska grupp som hållit honom fången lämnade över honom till Hamasrepresentanter…
…Sedan Hamas hotat att frita honom med våld visades bilder av Johnston införd den typ av bälte som självmordsbombare bär. Han sade att han skulle dödas vid ett eventuellt fritagningsförsök.”


Utan tvekan så är frigivningen
en seger för Hamas eftersom de hotat den kriminella gruppen bakom kidnappningen med att frita fången med våld. Själva släppandet lär ha föregåtts av att en imam utfärdat en fatwa, ett sätt att möjliggöra för kidnapparna att släppa honom utan att det strider mot de religiösa motiv som kidnapparna påstår sig ha haft.

Det är mycket bra att Alan Johnston är släppt. Att palestiniernas sak har skadats av denna händelse är självklart. Nu faller återigen ljuset på Israel som håller långt över 3000 kidnappade palestinier fångar utan att de delgetts misstanke om brott, och givetvis därmed utan att de har dömts. Av dessa kidnappade så är ett växande antal palestinska parlamentariker, dvs. politiker. Deras brott är att de låtit sig väljas till det palestinska parlamentet i fullt demokratiska val.

Det är absurt att Israel anser sig stå över alla internationella lagar och konventioner. Tänk om Norge, Danmark eller Finland skickade in trupper i Sverige som kidnappade en massa riksdags-
ledamöter och fängslade dessa?

Jag har ryktesvägen hört att Israels politiska ledning hävdar att landet är ”demokratiskt”.

Med sådana ”demokratiska” förebilder i regionen så kommer aldrig de omgivande länderna att vilja införa demokrati…

Källor: SvD DN Ryan Anna Wester

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Mellanösternkonflikten, Genevekonventionen, Demokrati, FN:s resolutioner, Folkrättsbrott, Ockupation, Kidnappning, Alan Johnston, Hamas, Politik[/tags]


9 svar till “De kriminella har släppt Johnston”

 1. Och nu kanske vi kan försvänta oss att den kriminella israeliska regeringe friger all de kidnappat?

  Nehej, inte det inte… :-(

 2. Det är motbjudande av jinge att tala om modiga palestinska frihetskämpar som ”de kriminella extremisterna”. I den palestinska kampen mot den sionistiska ockupationen bör alla medel vara tillåtna, där ingår naturligtvis även att hålla utländska propagandajournalister som gisslan fram tills det att ockupationen hävts.

 3. Gösta, vad babblar du om? Lag och ordning ska gälla i Palestina. Ingen grupp ska ta saken i egna händer och kidnappa journalister. Vad i helvete har det med den palestinska saken att göra. Notera också att journalisten i talan är en Palestinavän.

  Om något, bör kidnapparna tilldelas långa fängelsestraff. Varenda en av dom, och om de vägrar lyda, har de inget i Palestina att göra.

  Lag och ordning, DET hjälper Palestina.

 4. Gösta
  Allan Jonston är, vad jag förstår, mycket respekterad i Palestina och bland alla journalister där, inte minst. De har kämpat hårt, demonstrerat och sittstrejkat för att få honom frisläppt.
  Journalisterna, och sjukvårdspersonal och andra måste hållas utanför konflikten så att de kan göra sitt jobb. Om vi tycker att det är OK att kidnappa, måste vi tycka att det är OK att israeliska soldater skjuter först på palestinska journalister när det händer saker.
  TV 8 vidade förra året en fasansfull dokumentär om palestinska journalister som blivit skadade mellan 30 och 40 gånger. En palestinsk journalist sköts flera gånger med gummikulor medan hans kamrater filmade. Varje gång han reste sig, trots att var skadad i huvudet, fick han en ny kula i sig. Till slut kunde inte kamraterna låta sig skrämmas. De sprang fram och släpade honom därifrån. Palestinska journalister blir även misshandlade av bosättarkvinnor medan de utför sitt jobb!
  Det får inte hända.
  Häromdagen sittstrejkade journalister i Tripoli i norra Libanon därför att man skjuter på dem i Nahr al-Bared.
  Journalisterna, de flesta i alla fall, vill göra ett hederligt jobb och det måste de få göra! Annars blir offret totalt utlämnad i bödelns händer.

 5. ”Med sådana ”demokratiska” förebilder i regionen så kommer aldrig de omgivande länderna att vilja införa demokrati…”

  Med andra ord är det alltså Israels fel att demokrati inte råder i arabvärlden?

 6. Ja bevisligen i Palestina i alla fall. Snacka om att ”lägga sig i” att mörda, bränna, bomba och stödja odemokratiska krafter…

  Med SÅDANA förebilder som Israel så…

 7. Av 9 000 fångarna är ett hundratal kvinnor och cirka 400 barn, enligt Amnesty International som riktat skarp kritik mot Israels behandling av sina fångar.
  Förhållandena i fängelserna anses mycket svåra. Vid flera tillfällen har fångar hungerstrejkat i protest och enligt Amnesty har tortyr använts vid förhör.
  Alla palestinier har en relation till de israeliska fängelserna. Alla känner någon som någon gång gripits. Sedan ockupationen av de palestinska områdena 1967 har 650 000 palestinier suttit i israeliska fängelser.

 8. Med tanke på muren, nu är det hela palestinska folket i fängelse.
  Ingen skillnad – fri eller fängslad, blir det samma sak.