De Fula Trixens Primärval i USA

De amerikanska primärvalen rullar vidare och precis som väntat så tillgriper Clintons allt fulare metoder mot Obama.

AB: ”Sedan kampen med Barack Obama hårdnat kräver Hillary Clinton, enligt nyhetsbyrån AFP, att också de demokratiska rösterna från Florida och Michigan räknas.”

Har det demokratiska partiet bestämt att dessa röster inte ska räknas så hade familjen Clinton kunnat protestera direkt, nu gör man det när det tätnar i striden med Obama. Det förvånar mig inte ett smack, och det är klart, satsar man trettiofem miljoner ur egen ficka för att vinna valet så vill man inte förlora dessa slantar. Samtidigt tycker jag att det säger en hel del om både Clintons och det amerikanska primärvalet och i förlängningen – presidentmakten.

Oavsett vem som går segrande ur striden så kommer det inte att påverka amerikanerna annat än ytterst marginellt. Vinner t.ex. Obama så kommer villkoren för sjukvård knappast att förändras. Det han har sagt är att han är villig att arbeta för en förändring som innebär att fler får möjlighet att skaffa sig en sjukvårdsför-
säkring. Vad det innebär i praktiken vet alla som sett Michael Moores film Sicko. Någon förändring i Irak eller Afghanistan innebär det inte, möjligen kommer Obama att göra ett schema för tillbakadragande, men mer än ett schema blir det inte.

Annars är det mest intressanta med gårdagens val att Mike Huckabee vann över McCain. Det kan vara ett sätt för de republikanska väljarna att ta avstånd från McCain, och är det så kan fortfarande precis vad som helst hända i primärvalen.


Men det är en bra låt I alla fall…

Men frågan kvarstår givetvis, är detta något som man ens borde bry sig om? Svaret är givet, ”change” är bara ett slagord i raden av slagord. Och varför ens skriva om saken då? Jo USA är ett mycket fascinerande land, och denna show har underhållningsvärde även här på andra sidan atlanten.

AB123 DN SvD

Andra om , , , , , , , , , ,

[tags]Huckabee, McCain, Clinton, Obama, Primärvalen, Florida, Demokraterna, USA, Trixande, Politik, Change[/tags]

  5 comments for “De Fula Trixens Primärval i USA

 1. Mr. G
  10 februari, 2008 at 09:45

  Skillnad?
  Obama vill ha sjukförsäkring och dra ut trupperna ur Irak inom 16 månader. McCain däremot vill sända mer trupp till Irak, och kanske invadera Iran?
  Det är ganska stor skillnad, men just nu handlar det inte om politik. Nu handlar det om person. Politiken kommer när det står mellan en republikan och en demokrat.

 2. lasse_x
  10 februari, 2008 at 11:38

  Begriper överhuvudtaget vad som är fult med att ifrågasätta partiets bestraffning av Florida och Michigan för att dessa inte höll sina primärval på ”rätt” datum. Att utesluta så många från den demokratiska processen pga av formalia som inte har att göra med om processen var demokratiskt tvivelaktig verkar en aning demokratiskt tvivelaktigt. Att Clinton inte gör det förrän de visar sig att de har betydelse för utgången är inte alls konstigt, även om det är mycket pengar inblanda har kandidaterna inte obegränsade resurser så de kan vara på alla ställen samtidigt.

 3. NuN
  11 februari, 2008 at 14:31

  Bara som ren kuriosa råkar jag veta att det finns 13% svarta i USA, bara det gör det OMÖJLIGT för honom att vinna. Tillyttermera visso finns det ju ingen USAian som röstar på en kvinna. Ergo blir det en Republikan igen.
  (Som Jinge redan påpekat förövrigt)

 4. lasse_x
  12 februari, 2008 at 13:48

  Oberoende av vem det blir på den demokratiska sidan skall det bli intressant att se hur de klarar sig mot det vita GOP hoppet. Har en känsla av att det kan bli en jämn match. Obama vinner en del av de traditionella sydstaterna och redneck stater i mellanvästern, Hillary vinner stora urbaniserade stater som CA, NY, NJ, MA etc och förstås FL. Är inte det en viss uppdelning i ”liberals” och och mer konservativa. Hade Demokraterna haft samma vinnaren tar allt som GOP hade Hillary troligen varit klar vinnare nu.

  Ibland undrar man om USA är lika konservativt vad gäller om de skall representeras av minoritets ras och kvinnor som många utomstående vill ha det till. Betydande intressen inom Republikanerna har tidigare försökt få tex Colin Powell och Condoleezza Rice att ställa upp.

 5. 14 februari, 2008 at 02:29

  Det ær ett fult och smutsigt spel. De klagar øver spelreglerna nær de væl går dem emot. Det ær inte snyggt. Ett par exempel:

  – I Nevada bestæmdes det i god tid infør årets val att man skulle hålla Caucus på lørdag å inte på en vardag= bra før de flesta yrkesgrupper. Før att kompensera ”hotell & restaurang” i Las Vegas som har sin mest hektiska dag på jobbet då, så lade man några Caucus på casinon så att de lættare skulle kunna læmna jobbet før att røsta. Kanon bra!
  Inga protester, alla gick med på det. MEN nær restaurangfacket besløt att stødja Obama DÅ børjade Clinton/Lærarfacket att gnælla. Jævligt dåligt! (Sedan att Obama gjorde bort sig som vred det mot rasism istællet før att bara anklaga dem før att vara dåliga førlorare?)

  – Obamas gnæll om superdelegaterna. Det har varit kænt længe. Deras superdelegater ær ett sætt att balansera væljarnas dom med lite partifolk. Se det så hær: I de flesta lænder ær det bara ”superdelegater” som utser kandidater- inte væljare øver huvudtaget. Återigen- inget gnæll tidigare i valrørelsen heller, men nu…

  – Clintons fulspel med Florida och Michigan. Særskilt Florida tycker jag synd om eftersom det var den republikanska majoriteten som bestæmde att de skulle flytta fram valet. MEN nær beslutet togs var det ingen som klagade. SENARE tværvænder Clinton och vill nu tillgodorækna sig røster som hon fått i ett race dær de andra læmnat walk-over. Dessutom får hon credit eftersom hon ”stod på deras sida”. Fult.

  – Spekulationer kring om det ær rætt med proportionalitet eller om vinnaren ska ta allt i delstaterna. Tjafs. Regeln ligger.

  Allt detta tjafs ær ett bra sætt att gøra motsættningarna mellan Clintons supportrar och Obamas større. Det kan i sin tur medføra att den av dem som vinner kan få problem med att få entusiasm från den andres sympatisører i efterhand. Kanske en republikansk konspiration? Alla som varit politiskt aktiva vet att det finns få saker som kan gøra folk så arga och førbannade som nær man ær oense om stadge- och formfrågor. Olika åsikter ær en sak, men nær man inte ær øverens om spelreglerna- då jævlar!

  Ursækta længden och norska tecken!

Comments are closed.