Danielsson och Socialdemokraternas Spin


Idag berättar Ekot att Lars Danielsson överväger att agera juridiskt mot det han kallar förtal på bloggar.

I första hand menar han då vissa folk-partistiska bloggar som öppet sammankopplat Helen Eduards med Danielson och antytt att dessa två kan ha mer gemensamt än vad de vill att allmänheten ska känna till.

Det Lars Danielsson gör när han går ut och talar om att vidta åtgärder mot ”förtal” är att bygga murar runt den väsentliga frågan, den om hans förehavanden annandag jul 2004. Det samtliga aktörer gjort är att ha ifrågasatt hans minnesbilder, hans information till Göran Persson och i vad mån han över huvud taget befann sig i Rosenbad.

Att han som är statsministerns närmaste man granskas både i medierna och bland bloggare får han finna sig i. Det är inte bloggares ”förtal” som han har anledning att vända sig emot. Dessa uttalanden är bara vad som på amerikansk engelska brukar kallas för ”Spin”. Ett sätt att flytta fokus från de brännande frågorna. Att han upprepar de gamla svaren, de vi hört så många gånger, i en debattartikel i Svenska Dagbladet är inte tillräckligt.

Medierna har begärt att få se listor över in- och utpassering i Rosenbad, listor över de telefonsamtal Danielsson ringt den aktuella dagen, hårddata som styrker:

1) När kom han till Rosenbad?
2) Vilka samtal ringde han?
3) Pratade han ens med Göran Persson?

Jag kan givetvis, av lätt insedda skäl, göra mig lustig över Johan Ingerös medvetna utpekande av Lars Danielsson och hans eventuella affär med Helen Eduards. Oavsett hur korrekta dessa antaganden är så är det inte Lars Danielsson som i så fall är förtalad. Att Eduards känner sig förtalad har jag däremot en viss förståelse för. Men inte heller hon kommer ifrån att hon är en offentlig person med tanke på hennes arbete som departementsråd i statsråds-beredningen.

Nu har socialdemokratiska spindoctors hjälpt till att flytta fokus från annandag jul till bloggosfären men de kommer att

misslyckas i det långa loppet. Och det beror inte ett dugg på att vissa bloggare, alldeles oavsett deras egna partisympatier, kräver att få besked.

Det beror bara på att socialdemokraterna med Göran Persson och Lars Danielsson i spetsen försöker slingra sig ur en situation där alltfler kräver besked, en situation som för varje dag som går ökar misstänk-samheten.

Det är inte några bloggare som vill ha besked i första hand, det är landets alla väljare.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]politik, lars danielsson, helen eduards, annandag jul, tsunamin, spin, spindoctors, socialdemokraterna, göran persson[/tags]


15 svar till “Danielsson och Socialdemokraternas Spin”

 1. Är det inte du som slingrar dig lite nu. För visst bör Danielssons ansvar och myndighetsutövning under tsunamin klargöras. Men spekulationer om huruvida han har en affär med Eduards är ju en annan fråga. Det är ryktesspridning och inte relevant och det är inte enbart folkpartistiska bloggar som ligger bakom det. Du har ju också varit med i den cirkusen.

  Så fortsätt driv frågan om Danielssons ansvar utifrån sin anställning, men erkänn att ditt och andras spekulerande i hans privatlivet inte är annat än skvallerstoff. Eller som du själv kallade det ”snaskiga hök-vibbar”.

 2. ”Det är inte några bloggare som vill ha besked i första hand, det är landets alla väljare.”

  Jinge visserligen har du många läsare och visserligen håller bloggarna på att få ökad betydelse i valdebatten men att göra sig till tolk för landets alla väljare är väl att ta i lite för mycket. Däremot så tror jag pricis som Du att bloggarna kommer att ha fingret i ögat på politikerna oavsett vad dessa tar sig för.

  Vänligen KAS

 3. Du har en grej där KAS. Men jag tror faktiskt att folk i allmänhet undrar varför man inte kan få se inpasseringslistor och dito telefon. DEt är bara att stryka sådant som ej efterfrågas. Varför är det så?

  Nja Tommy, jag är visserligen med och spär på misstänksamheten, i vart fall uttrycker jag min egen. Men jag har faktiskt inte skrivit vad damen heter innan. Det kan du lätt konstatera genom att använda söktjänsten.

  Och visst är det intressant (och lite snaskigt) om Danielsson var upptagen med ett fruntimmer isf samtalen till UD som han påstår.. :) Men samtidigt har jag skrivit varje gång en reservation för just detta. Vad han gör på söndagar utanför arbetstid har ingen som helst betydelse för mig, knappast för andra heller. Får man bara ut inpasseringslistor och dito telefon så får han vara en häradsbetäckare utan att jag bryr mig det minsta.. :-)

 4. Men jag tror faktiskt att folk i allmänhet undrar varför man inte kan få se inpasseringslistor och dito telefon.

  Jinge normalt gillar ja dina inlägg men förstår inte hur allierar dig med kvällstidning och högerbloggare i detta snask-drev.
  Folk i allmänt likgiltiga inför denna ”affär”, som enbart existerar eftersom Aftonbladet vill visa sin makt eller något, eftersom dom bedriver ett drev bara för sakens skull, utan att presentera några som helst nyheter i sin ”granskning”.

  Får man bara ut inpasseringslistor och dito telefon så får han vara en häradsbetäckare utan att jag bryr mig det minsta.. :-)

  Är Danielsson misstänkt för något allvarligt brott?

 5. ”Du har en grej där KAS. Men jag tror faktiskt att folk i allmänhet undrar varför man inte kan få se inpasseringslistor och dito telefon. DEt är bara att stryka sådant som ej efterfrågas. Varför är det så?”

  Just den saken Jinge, just den tanken att man skulle kunna stryka allt på listorna som inte hade med Lars Danielsson att göra, skulle ju göra att argumenten för att hemligstämpla framstår som lite löjliga. Detta tog jag upp i min bloggpost den 10 maj men jag har för lite läsare så det slår inte igenom om bara jag skriver om det.

  Kanske det tar skruv om Du gör ett försök, vad som skulle vara bra vora att då skulle ju korten vara rättvända på bordet och alla kunde liksom syna.

  http://bloggarna.se/webedit/ace/aa.asp?sidaid=286#maj10

  Vänligen KAS

 6. Der handlar inte om så mycket annat än att om borgerligheten ska åberopa etik som ledstjärna ena dagen och kräver Persons huvud på ett fat för att nån skickar anonyma mail så kan dom inte nästa dag spotta på samma etik och bli trovärdiga.

  När dom dessutom framhärdar det riktiga i att vidarebefodra skitsnacket så blir det nästan för mycket.

  Saken är dessutom den att om dom på en gång ställt sig upp och sagt att det var ett misstag att vidarebefodra skvaller så hade dom 5 minuter senare kunnat fortsätta tjata oavbrutet om sakfrågan.

  Nu kan dom inte det.

 7. Danielsson har munkavle. Det är den första spontana tanken man får när inga svar levereras.
  Den andra tanken är att den enda som har makt att sätta munkavle på honom är hans chef, statsmininstern.
  Den tredje tanken är att eftersom inga tel.listor visas har de något att dölja.
  Den fjärde sponatana tanken är att det var många tel.samtal på annandagen mellan LD & statsministern rörande tsunamin.
  Den femte tanken är att man av rädsla och bekvämlighet valde att inte agera och därmed fördröjde hjälpinsatsen.
  Den sjätte tanken är att jag är inte ensam om att tänka dessa tankar.
  Den sista tanken är att ingen information skapar desinformation och skvaller som skadar många.
  Till exempel min spekulation….

 8. Johans blogg tycks ha försvunnit. När jag prövar att läsa adressen ”http://rightonline.blogspot.com/” visas en sida med texten ”The requested URL was not found on this server”.

 9. Allvarligt, Jinge? Helen Eduards, en offentlig person? För att hon är departementsråd?

  Nä, nu får du ge dig. I så fall får ju varenda avdelningschef inom socialförvaltningen, eller liknande, passa sig jävligt noga för att få sitt privatliv fingranskat av media.

  Departementsråden är, till skillnad från exempelvis statssekreterare och sakkunniga, INTE politiska tjänstemän, utan förvaltningspersonal. Det är INTE jämförbart.

 10. Emil!

  Det är en _viss_ skillnad mellan en enskild socialsekreterare och eff departementsråd.. De ligger klart i nivå med socialchef lönemässigt och över dessa i inflytande.

 11. ? Du pratade om avdelningschef, minst en nivå under socialchef. Ovanför finns, bortsett från socialchef, socialnämnd, kommunstyrelse, fullmäktige, länsstyrelse (länsrätt) (kammarrätt), sedan har du departementet och över det statsrådsberedning (regeringsrätt) riksdag..

  Det finns väl 285 kommuner bara t.ex..

  Det hindrar som bekant inte medier (Uppdrag Granskning) att använda dolda mikrofoner.

  Emil: ”Det är INTE jämförbart.”

  Nej. Departementsråd sitter fan så mycket högre i hierarkin..

 12. Inte sitter väl departementsråd högre i hierarkin än statssekreterare? För det var den jämförelsen jag gjorde…

  Men för att inte hamna i någon konstig pseudodebatt: hierarkier är inte raka på något sätt som leder från städerskan i botten till kungen i toppen (eller hur man nu vill göra stegen), olika uppdrag har också olika kvalitativa skillnader, och jag menar fortfarande att det är fullständigt orimligt att avkräva en förvaltningstjänsteman på ett departement samma utsatthet för offentlig granskning som en politiskt tillsatt tjänsteman med närmast ministerliknande status.

  Och om du vill låta dig inspireras av Uppdrag Granskning så är det naturligtvis upp till dig. Men det är i vart fall inte mitt journalistiska ideal.

 13. Tyckte att du skrev ngt om socialtjänsten.. Nää, depråd snäppet undre depsekr.. Nä UG är inte mitt ideal heller. Men det var inte jag som drog in soc i det hela..

  ”I så fall får ju varenda avdelningschef inom socialförvaltningen, eller liknande, passa sig jävligt noga för att få sitt privatliv fingranskat av media.”

  Jepp. Avdelningschef är tillräckligt högt för att granskas vid behov..